May28
ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ
5/28/2010 9:46:00 AM by Giannis

Λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις
Με κατάνυξη και λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις, γιορτάστηκε στα Άνω Λιόσια, η μνήμη των Πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Την παραμονή της γιορτής την Πέμπτη 20 Μαΐου, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Ανήμερα της γιορτής, το πρωί της Παρασκευής, τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική θεία Λειτουργία. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την λιτάνευση της Ιερής εικόνας, στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου  συνοδεία πλήθους πιστών και επισήμων. Επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, τέθηκε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο οποίος αντάλλαξε ευχές με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου –ήταν παρών οι βουλευτές Β.Οικονόμου, Γ.Βλάχος, Θ. Μπούρας και ο πρ.βουλευτής Απ.Σταύρου-, της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με πολλούς δημότες που συμμετείχαν στις μεγαλόπρεπες θρησκευτικές εκδηλώσεις.  

Χρ. Παππούς: «Τα Άνω Λιόσια αλλάζουν»
«Τα Άνω Λιόσια αλλάζουν» τόνισε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς. Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την πανήγυρη των πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην ανακαινισμένη Πλατεία Ηρώων, που παραδόθηκε επίσημα στους δημότες λίγη ώρα πριν, ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων έκανε έναν απολογισμό του έργου των τελευταίων τρεισήμιση χρόνων. Ανέφερε ακόμη τα έργα που πρόκειται να εγκαινιάσει στο αμέσως προσεχές διάστημα και ειδικότερα:
• Την πρότυπη Παιδική Χαρά στο Πάρκο Πόλης εκτάσεως 8 στρεμάτων με σύγχρονα όργανα για όλες τις ηλικίες και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
• Το 4ο Γυμνάσιο στην Ζωφριά
• Το 2ο Λύκειο στα όρια των συνοικιών Δροσούπολης- Λίμνης
• Το Σύγχρονο Σχολικό Συγκρότημα Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης στον Άγιο Ιωάννη.
• Τον Ειδικό Βρεφονηπιακό Σταθμό και την Σχολή Γονέων στον Άγιο Ιωάννη.
• Τον Νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό στην Ζωφριά.
• Τον Νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό στον Άγιο Γεώργιο.   
• Την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που πρόκειται να έχει αποπερατωθεί την ημέρα της Πανήγυρης, στις 26 Οκτωβρίου.
• Την Πλατεία Αγίας Σοφίας στην συνοικία του Αγίου Ιωάννη.
• Την Πλατεία Φιλικής Εταιρίας στον Άγιο Γιώργη.
• Την είσοδο της Πόλης στην Λεωφόρο Φυλής.
• Την πράσινη στέγη και το καθιστικό στο κτίριο του Δημαρχείου και την ανακαίνιση του Δημοτικού μας Μεγάρου.
• Το δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμο στην οδό Θεοφίλου στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου.   
• Την πλατεία Περνερί.
• 5 νέους παιδότοπους με τις αντίστοιχες πλατείες στις συνοικίες Κέντρο- Λίμνη-  Άγιος Νικόλαος- Δροσούπολη –  Ζωφριά.
• Νέο χλοοτάπητα 5ης γενιάς στο γήπεδο Πανοράματος.
«Βρισκόμαστε στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης, όμως παλεύουμε για το παρόν, ελπίζουμε και βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον», τόνισε ο Χρήστος Παππούς, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εξελίξεις που δρομολογούνται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. «Έχουμε δώσει δείγματα γραφής στα Άνω Λιόσια. Είμαστε έτοιμοι με πρόγραμμα και στόχους να παλέψουμε, όχι μόνο για τα Άνω Λιόσια αλλά και για τον Καλλικρατικό Δήμο που θα περιλαμβάνει το Ζεφύρι και τη Φυλή. Όλες και όλοι, μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πέρα από χρώματα και κόμματα, μακριά από μικροπολιτικές αντιπαλότητες και τις όποιες μικροτοπικιστικές αντιλήψεις, προχωράμε στην ριζική ανανέωση της περιοχής μας και είμαι σίγουρος ότι ο νέος Καλλικρατικός Δήμος θα είναι μια πόλη, όχι απλά για να κατοικούμε, αλλά σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Με το χέρι στην καρδιά διαβεβαιώνω τους συνδημότες της Φυλής και του Ζεφυρίου ότι, όπως πάλεψα και νοικοκύρεψα τα Λιόσια, με τις όποιες αντίξοες συνθήκες αντιμετώπισα, έτσι θα παλέψω και για τους δικούς τους Δήμους που αποτελούν, ήδη, για μένα, και δικό μου Δήμο», τόνισε ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων που έκλεισε την ομιλία του, ευχαριστώντας τους δημότες των Άνω Λιοσίων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον ίδιο και στην παράταξή του και ευχόμενος στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Εγκαίνια της νέας Πλατείας Ηρώων
Την κορδέλα των εγκαινίων της Πλατείας Ηρώων έκοψε ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων Χρήστος Παππούς ανήμερα της πανήγυρης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης την Παρασκευή 21 Μαΐου. Η Πλατεία ανακαινίστηκε πλήρως, με σκοπό να γίνει πιο λειτουργική για τους Δημότες και να αποτελέσει χώρο αναψυχής και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Λήφθηκε ακόμη μέριμνα για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα και για την άνετη προσβασιμότητα  για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα βασικά σημεία της νέας πλατείας είναι:
Το Ηρώων, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως, διατηρώντας ωστόσο από το παλιό, την επιτύμβια πλάκα, ενώ στη βάση του  έχουν χαραχθεί, τα ονόματα των Πεσόντων στους εθνικούς αγώνες που κατάγονται από την πόλη των Άνω Λιοσίων. Η λειτουργική σκηνή που θα εξυπηρετεί από δω και πέρα σε μόνιμη βάση τις πολιτιστικές ανάγκες του Δήμου (διαθέτει υπόγεια καμαρίνια, τουαλέτες και άλλους χώρους που καλύπτουν τις ανάγκες συλλόγων και καλλιτεχνών). Το συντριβάνι με τέσσερις φωτιζόμενες δεξαμενές και ισάριθμους, καλαίσθητους πίδακες νερού. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως οι χώροι πρασίνου όχι απλά παρέμειναν ως είχαν αλλά ενισχύθηκαν σημαντικά με νέα φυτά, ενώ ο παλιός φωτισμός, με τους τεράστιους πυλώνες, αντικαταστάθηκε με νέα φωτιστικά σώματα, που τοποθετήθηκαν σε καλαίσθητες κολώνες. «Σήμερα εγκαινιάσαμε την ανακατασκευασμένη  Κεντρική Πλατεία της πόλης μας, την Πλατεία Ηρώων. Ένα έργο πνοής, κατασκευασμένο σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ένα έργο που θα το απολαύσει κάθε ηλικία. Ένα έργο που αποδεικνύει ότι τα Άνω Λιόσια αλλάζουν», τόνισε αναφερόμενος στο έργο ο Δήμαρχος, ο οποίος τίμησε όλους όσους εργάστηκαν για την ανακατασκευή της πλατείας, στα πρόσωπα δύο ανθρώπων: Της Αρχιτέκτονος Ελένης Μισαηλίδου που τη σχεδίασε και του αναδόχου, Aναστάσιου Καραμπούλα, που ανέλαβε και έφερε σε πέρας με επιτυχία, την υλοποίηση του σχεδίου.

Απολογισμός μέσα από Φωτογραφική Έκθεση
Το έργο και τις δραστηριότητες 3,5 χρόνων, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν η Δημοτική Αρχή, τα Νομικά Πρόσωπα και διάφορα  τμήματα του Δήμου. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το πανηγύρι, στη Πλατεία Ηρώων, στήθηκε στην νέα πλατεία, φωτογραφική έκθεση, με τις δραστηριότητες όλων των Νομικών Προσώπων, (ΚΑΠΗ, Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο, Παιδικοί Σταθμοί), της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, του Γραφείου Σχολείων, της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Πρασίνου.
Σημαντικό κομμάτι της έκθεσης ,κατείχαν  και οι πολιτικές παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου σε κρίσιμα συνέδρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ – ΤΕΔΚΝΑ).

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ - ΩΔΕΙΟ
Θαυμάσια μουσικά σύνολα

Δυο εξαιρετικές συναυλίες, που ανέδειξαν το υψηλό επίπεδο της Φιλαρμονικής και του Ωδείου του Πολιτιστικού Κέντρου Άνω Λιοσίων, δόθηκαν στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τις καλύτερες εντυπώσεις κέρδισε η Φιλαρμονική, που ανέβηκε στη σκηνή, ανήμερα της γιορτής των Πολιούχων, την Παρασκευή, 21 Μαΐου.
Τα μέλη της φιλαρμονικής υπό τη διεύθυνση του Νίκου Καλομοίρη, εκτέλεσαν  έντεχνα κομμάτια και λαϊκά ακούσματα του Ελληνικού πενταγράμμου, ικανοποιώντας και τα πιο απαιτητικά γούστα. Εξαίσιες υπήρξαν οι ερμηνείες του Γιάννη Ρενιώτη και της Σοφίας Βαλμά που ξεσήκωσαν θύελλα χειροκροτημάτων.  
Το Σάββατο 22 Μαΐου,  ανέβηκαν στη σκηνή οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου, που ερμήνευσαν  αγαπημένα  κομμάτια μεγάλων Ελλήνων δημιουργών. Τα παιδιά συγκρότησαν μουσικά σύνολα που έπαιξαν φλάουτο, κιθάρα, πιάνο  και μπουζούκι και κέρδισαν τις εντυπώσεις και το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων Χρήστος Πππούς, συνεχάρη όλα τα παιδιά, τους καθηγητές τους και τον μαέστρο Νίκο Καλομοίρη, δηλώνοντας ενθουσιασμένος από το άρτιο αποτέλεσμα.

Έκθεση Φωτογραφίας και Λαογραφικών Αντικειμένων από τον Σύλλογο Αρβανίτικου Πολιτισμού «Η Γρίζα»
Νοσταλγία και Θαυμασμό προκάλεσε η έκθεση φωτογραφίας και λαογραφικών αντικειμένων που έστησε φέτος η Γρίζα στο πλαίσιο του εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Το φωτογραφικό και λαογραφικό υλικό, παραχωρήθηκε στον Σύλλογο, από οικογένειες γηγενών κατοίκων που για μια ακόμη φορά, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γρίζας. Στην έκθεση, που άνοιξε τις πύλες της όπως και τα προηγούμενα χρόνια στα γραφεία της Γρίζας, αμέσως μετά τη λιτάνευση της εικόνας, ανήμερα της γιορτής των Πολιούχων, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν επίσης, παραδοσιακές αρβανίτικες στολές, παλιούς χάρτες των Άνω Λιοσίων, μαγειρικά σκευή, καθώς και «γωνιές» του παραδοσιακού Λιοσιώτικου σπιτιού, όπου με τρόπο παραστατικό, περιγράφονταν συνήθειες μιας άλλης εποχής (τζάκι, αργαλειός κ.τ.λ). Φιλόξενοι οικοδεσπότες  της έκθεσης, ο Πρόεδρος της Γρίζας Αλέξανδρος Σύρμας, και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, ξενάγησαν τον κόσμο στην έκθεση και πρόσφεραν παραδοσιακά γλυκίσματα.
Ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων Χρήστος Παππούς, που επισκέφτηκε το χώρο και κοίταξε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκθεση, συνεχάρη όλα τα μέλη του συλλόγου για την πρωτοβουλία τους και τον αγώνα που καταβάλουν  για την διατήρηση και την διάδοση του Αρβανίτικου Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι ο Δήμος, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεχωριστή υπήρξε φέτος και η εμφάνιση των χορευτικών της Γρίζας, καθώς το βράδυ του πανηγυριού, οι χορευτές και οι Γριζοφόρες,  έφτασαν από την Πλατεία Μητροπόλεως στην Πλατεία Ηρώων, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, με τον γνωστό καλλιτέχνη  της Αρβανίτικης παράδοσης Νίκο Πανουργιά,  να δίνει για μια ακόμη φορά στο τραγούδι, όλη του την ψυχή! Ανεβαίνοντας στη σκηνή, για να προλογίσει την εμφάνιση των χορευτικών το μέλος του Δ.Σ. Μαργαρίτα Γεώργα, συνεχάρη στο πρόσωπο του Δημάρχου όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία της μόνιμης σκηνής στην Πλατεία Ηρώων, επισημαίνοντας, ότι θα αποτελέσει σημείο πολιτιστικής αναφοράς, που θα  δώσει τη δυνατότητα στους εθνοτοπικούς συλλόγους της πόλης να αναδείξουν το πολύτιμο έργο που παράγουν.  Πράγματι όπως  απέδειξαν στη συνέχεια με την παρουσία τους στη σκηνή, τα παιδιά των χορευτικών και ο χοροδιδάσκαλός τους Βαγγέλης Σαμπάνης, η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική!

Δυναμική η παρουσία των συλλόγων στο Πανηγύρι
Δυναμική υπήρξε  και φέτος η παρουσία των  Πολιτιστικών  και Εξωραϊστικών Συλλόγων κατά το εορταστικό τριήμερο του πανηγυριού των  Άνω Λιοσίων, προς τιμήν των Πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο κάθε σύλλογος έστησε το δικό του περίπτερο στη Πλατεία Ηρώων, απ’ όπου δόθηκε η ευκαιρία στα Διοικητικά Συμβούλια και στα μέλη, να ανταλλάξουν ευχές με τον κόσμο. Ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων Χρήστος Παππούς, πέρασε από όλα τα περίπτερα και αντάλλαξε ευχές με τους συλλόγους Αρκάδων - «Θ. Κολοκοτρώνης», Μακεδόνων – Θρακών, Θεσσαλών - «Ρήγας Φεραίος, Ηπειρωτών, Ποντίων - «Η Τραπεζούντα», Κρητών - «Η Μεγαλόνησος», του «Αιγέα», τα «Νησιά Αιγαίου», του συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού «η Γρίζα», με τα Προεδρεία των Εξωραϊστικών συλλόγων, με τον Σύλλογο Δασκάλων – Νηπιαγωγών Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής,  καθώς και με τους εκπροσώπους των κομμάτων που έστησαν τα δικά τους περίπτερα.

Αέρας παράδοσης από τα χορευτικά τμήματα
Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων Χρήστος Παππούς, ξεκίνησε και φέτος την ομιλία του στην κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τους Πολιούχους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη δίνοντας συγχαρητήρια στους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου, αναδεικνύει την μεγάλη τους συνεισφορά στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης. Την Πέμπτη 20 Μαΐου, χόρεψαν τα περήφανα γηρατειά  του ΚΑΠΗ» και των Πολιτιστικών Συλλόγων, Ηπειρωτών, Μακεδόνων Θρακών, «Ευπυρίδες», Θεσσαλών «Ρήγας Φεραίος» και Αρκάδων «Θ. Κολοκοτρώνης», συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Την Παρασκευή  21 Μαΐου, ανήμερα της γιορτής ανέβηκαν στη σκηνή, ως  είθισται, τα χορευτικά του συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού η «Γρίζα» που συνόδεψε η παραδοσιακή ορχήστρα του Νίκου Πανουργιά. Το πρόγραμμα  των παραδοσιακών χορών ολοκληρώθηκε  το Σάββατο  22  Μαΐου, με την εμφάνιση των χορευτικών των συλλόγων «Νησιά Αιγαίου», ο «Αιγέας», Ποντίων «η Τραπεζούντα», Κρητών «η Μεγαλόνησος» και πέντε σχήματα της Σχολής Παραδοσιακών Χορών του Πολιτιστικού Κέντρου. Ήταν όλοι και όλες τους, υπέροχοι! 

Β. Κονιτόπουλος – Αλ. Ζαζόπουλος και FAR STRADA σήκωσαν το κέφι στα ύψη
Μουσικές βραδιές, γεμάτες κέφι, ποιοτικό ελληνικό τραγούδι και όχι μόνο, απόλαυσε ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Άνω Λιοσίων και βρέθηκε το Πολιτιστικό τριήμερο  για τον εορτασμό των Πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πλατεία Ηρώων. Την πρώτη βραδιά 20 Μαΐου, εμφανίστηκε ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος που με την νησιωτική, μεγάλη παράδοση, ανέβασε το κέφι στα ύψη. Κι όταν οι πρώτες σταγόνες της βροχής που ξέσπασε άρχισαν να πέφτουν, τα νέα παιδιά έστησαν το χορό, μπροστά στη σκηνή.
Την δεύτερη βραδιά, ανήμερα της γιορτής των Πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη σκηνή ανέβηκε ο Αλέκος Ζαζόπουλος, που τόσο με τα τραγούδια του, παλιές  και νέες επιτυχίες, όσο και με την επαφή που έχει  με το κοινό του,  απέδειξε για μια ακόμη φορά πως είναι ένας αυθεντικός λαϊκός τραγουδιστής, που ξέρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, να ανεβάζει το κέφι στα ύψη.
Πολύ καλός και ο γιος του μεγάλου καλλιτέχνη Βαγγέλη Κονιτόπουλου Γιάννης, ο οποίος ενώ συνεχίζει το μύθο της οικογένειας, δημιουργεί  παράλληλα ποικιλία, βαδίζοντας με άνεση στο έντεχνο, την ποπ, ροκ, αλλά και τα λαϊκά μονοπάτια. Την τρίτη βραδιά Σάββατο 22 Μαΐου που ήταν αφιερωμένη στη νεολαία, ο Γιάννης Κονιτόπουλος με το συγκρότημα Far Strada ταξίδεψε το κοινό του από τα μονοπάτια των Queen και των Aerosmith, μέχρι και την ελληνική έντεχνη και ροκ σκηνή.
Ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς που τον συνδέει στενή φιλία τόσο με τον Αλέκο Ζαζόπουλο, όσο και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο, ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους όλους του καλλιτέχνες, που χάρισαν στο κοινό των Άνω Λιοσίων, μοναδικές βραδιές.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ