Jul19
Στα σκαριά η δημιουργία Οργανωμένων Ομάδων Εθελοντών στα Άνω Λιόσια
7/19/2010 11:17:00 AM by Giannis

Η ανάγκη δημιουργίας οργανωμένης ομάδας εθελοντών, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Άνω Λιοσίων και η Κοινωφελής Επιχείρηση Ανάπτυξης (ΚΕΔΑΛ), την προηγούμενη Τετάρτη 7 Ιουλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Ημερίδας, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, τόνισε  πως ο Δήμος  Άνω Λιοσίων έχει δώσει δείγματα γραφής σε περιστατικά εκτάκτων αναγκών,  προσθέτοντας πως  αυτό που μένει,  είναι η δημιουργία οργανωμένων ομάδων εθελοντισμού, που σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (π.χ. Πολιτική Προστασία , Πυροσβεστική κ.τ.λ.)  θα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμο κοινωνικό έργο, σε διάφορους τομείς.
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Παιδείας Μιχάλης Οικονομάκης που υπήρξε ο συντονιστής της ημερίδας, αναφέρθηκε στην εμπειρία που αποκόμισε τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας με τη σειρά του την ανάγκη δημιουργίας, οργανωμένων και εκπαιδευμένων ομάδων εθελοντών. « Η καταστροφική Πυρκαγιά της Πάρνηθας τον Ιούλιο του 2007 , αλλά και οι περσινές καταστροφικές φωτιές στην Ανατολική Αττική, η πυρκαγιά στην συνοικία Λεφάντω του Δήμου μας και στη Μονή Κλειστών το 2008, καθώς επίσης και στο Τσουκλίδι, τα νεόκτιστα Ασπροπύργου και στη Λίμνη Κουμουνδούρου πέρσι, στην κατάσβεση των οποίων συμμετείχε ο Δήμος Άνω Λιοσίων, καθώς και οι χιονοπτώσεις τον Φεβρουάριο του 2008, ανέδειξαν την έλλειψη,  αλλά και την ανάγκη δημιουργίας, οργανωμένων ομάδων εθελοντισμού. Ήδη από το 2007, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια για την δημιουργία εθελοντικής ομάδας πυροπροστασίας. Σήμερα θεωρούμε πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει πως διαθέτουμε τα μέσα (4 σύγχρονες υδροφόρες και δύο πυροσβεστικά οχήματα μισού τόνου)  και πως είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά εργαζόμενους του Δήμου και του τμήματος πρασίνου, που όπως τόνισε συμμετείχαν εκτός ωραρίου εργασίας και  με αυταπάρνηση, στην κατάσβεση πυρκαγιών. Αυτοί οι άνθρωποι απέδειξαν πως διαθέτουν εθελοντική συνείδηση και αποτελούν τη «μαγιά»,  για την δημιουργία μιας οργανωμένης εθελοντικής ομάδας,  που μπορεί να  προσφέρει πολλά στον τόπο», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος. Ο κος Οικονομάκης κατέληξε τονίζοντας, πως ο Δήμος και η ΚΕΔΑΛ  σκοπεύουν να δημιουργήσουν και κίνητρα για τους εθελοντές, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις στα Δημοτικά Τέλη, μειωμένη συμμετοχή σε αθλητικά και καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου κ.α. 
Για την αποστολή των εθελοντών πυροσβεστών μίλησε ο Εθ. Αρχιπυροσβέστης και  Γενικός Γραμματέας της «Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος κος Δημήτρης Ζέρβας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Η αποστολή του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των πολιτών και της περιουσίας τους καθώς  και του κράτους,  από τους κινδύνους των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών και των λοιπών θεομηνιών και ατυχημάτων. Η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος ξεκίνησε ως θεσμός το 1991 ιδρύθηκε επίσημα το 2008, με κύριο στόχο την διαφύλαξη, προάσπιση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη και έχει ενώσει με μια ισχυρή φωνή όλους τους εθελοντές πυροσβέστες της χώρας. Ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης» προσδιορίζεται στις διατάξεις του Ν.1951/1991 και οριοθετείται στο πλαίσιο της τιμητικής και άμισθης προσφοράς των πολιτών αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο επιχείρησης του Πυροσβεστικού Σώματος
Οι Εθελοντές Πυροσβέστες που μπορούν να είναι ηλικίας από 18 -55 ετών
• Λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση από τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετέχουν σε ασκήσεις προετοιμασίας και ετοιμότητας που διοργανώνει το Πυροσβεστικό Σώμα και είναι υποχρεωτικά κάτοχοι Ειδικής Υπηρεσιακής Ταυτότητας που χορηγείται μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα, στο οποίο τηρείται ειδικό μητρώο εθελοντών πυροσβεστών.
• Συμμετέχουν μέσα από τις υπηρεσίες που ορίζονται, στον Πυροσβεστικό Σταθμό η στην Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία όπου υπηρετούν, σε όλα τα συμβάντα, καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, μαζί με τους επαγγελματίες Πυροσβέστες, σε αστικές και δασικές πυρκαγιές, σε διασώσεις, τροχαία, πλημμύρες, σεισμούς και γενικά στην αποστολή και το έργο του Π.Σ.
• Αποτελούν τμήμα της οργανικής - μάχιμης δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος και αποδεικνύουν αθόρυβα και καθημερινά με το έργο τους, τον σκοπό της αποστολής τους σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.
• Φέρουν την ίδια στολή μαχίμου υπηρεσίας με το μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με σχετικά Π.Δ. και αποφάσεις Αρχηγείου Π.Σ. και διακρίνονται από το ειδικό σήμα ιδιότητας «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ» που φέρουν στην στολή τους, το οποίο καθορίστηκε με σχετικό Π.Δ. (Κανονισμός Στολών Π.Σ.) και φέρεται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς.
• Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ιδρύονται ύστερα από αίτησή των Ο.Τ.Α προς το Αρχηγείο Π.Σ. και με απόφαση Αρχηγού Π.Σ. η Υπουργού (ανάλογα με την κατηγορία της υπηρεσίας) που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στελεχώνονται από Εθελοντές Πυροσβέστες και υπάγονται επιχειρησιακά και διοικητικά αποκλειστικά στο Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και λειτουργικά στον οικείο Δήμο και προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή τους υπηρεσίες έκτακτων αναγκών και άμεσης βοήθειας 24ωρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο».
Καταλήγοντας ο κος Ζέρβας επεσήμανε πως τα οφέλη του να είσαι εθελοντής πυροσβέστης είναι πολλαπλά, καθώς είναι σημαντικό να μην μένει άπραγος σε μια καταστροφή που χτύπησε, εκείνος  που διαθέτει εθελοντική συνείδηση.  «Εδώ και 10 χρόνια δεν έχω χάσει το ενδιαφέρον μου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Ζέρβας, ο οποίος συμμετείχε και στη δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε στο Λατομείο του Φράγκου με πρωτοβουλία του ΔΑΣΑΛ σε συνεργασία με το Δήμο Άνω Λιοσίων πέρσι το Νοέμβριο, επισημαίνοντας  πως και οι δενδροφυτεύσεις, ανήκουν στο πολύτιμο έργο που μπορούν να προσφέρουν οι εθελοντές πυροσβέστες.
Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης και μίλησαν για τα οφέλη του εθελοντισμού, δίνοντας τα εύσημα για την μέχρι τώρα πορεία του στο Δήμο Άνω Λιοσίων, καθώς και για την πρωτοβουλία δημιουργίας ομάδας εθελοντισμού, ο υποδιοικητής  του 10ου Πυροσβεστικού Σώματος  επιπυραγός Στυλιανός Τριδήμας, ο επικεφαλής της ομάδας εκτάκτων αναγκών και πυρασφάλειας Πολιτικής Προστασίας με έδρα το Δήμο Καματερού κος Γιώργος Φουντας, και το μέλος της Πολ. Προστασίας Καματερού Γιώργος Γιαννακόπουλος. Υπεύθυνος της προβολής διαφανειών για τη δράση της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος ήταν ο Εθ. Πυροσβέστης κος Θανάσης Ευαγγέλου.
Την ημερίδα εθελοντισμού παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωή Αρβανιτάκη, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΣΥΝΠΑ, Δημήτρης Καμπόλης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ελένη Χανιωτάκη, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία – Νέα Πόλη» Βαγγέλης Χριστοφιλάκης που έδωσε στον Αντιδήμαρχο Μιχάλη Οικονομάκη συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του και τόνισε πως θα συμμετάσχει σε κάθε τέτοιου είδους προσπάθειες, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κυριάκος Χατζηλέρης (που μίλησε για την δική του εμπειρία, καθώς έχει υπάρξει εθελοντής)  και ο Κώστας Κουμπάρδας
Ο νέος Δημοτικός Σύμβουλος Μαρίνος Σαρλάς ήταν από τους πρώτους που έκανε αίτηση για την δημιουργία ομάδας εθελοντισμού, ενώ τον ακολούθησαν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ελένη Χανιωτάκη και αρκετοί εργαζόμενοι που παρακολούθησαν την ημερίδα.
Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο, αφού αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις φτάνουν τις 40 και έπεται συνέχεια.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ