 Περισσότεροι από 1000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στα διόδια των Αφιδνών διαμαρτυρόμενοι για την δημιουργία των νέων πλευρικών διοδίων της Εθνικής Οδού και το χαράτσι που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για την καθημερινή τους μετακίνηση από και προς τα σπίτια τους ή τις δουλειές τους.
Οι διαδηλωτές για δύο ώρες περίπου, από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, άνοιξαν τις μπάρες και προέτρεπαν τους οδηγούς να περνούν με τα αυτοκίνητά τους χωρίς να πληρώνουν. Να σημειώσουμε ότι στο χώρο της συγκέντρωσης ήταν έντονη η παρουσία των ΜΑΤ ενώ υπήρχε και εισαγγελέας που δεν χρειάστηκε όμως να επέμβει.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συγκεντρώσεις αλλά η πρόσφατη ήταν από τις πιο μαζικές. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν την Κυριακή και η παρουσία αντιπροσωπειών και κατοίκων από τα βόρεια προάστια, αφού όπως είναι γνωστό οι ανάδοχοι των έργων στην εθνική οδό σχεδιάζουν να κατασκευάσουν και να θέσουν σε λειτουργία στο επόμενο χρονικό διάστημα και άλλους πλευρικούς σταθμούς είσπραξης διοδίων, στους κόμβους Καλυφτάκη, Βαρυμπόμπης, Μεταμόρφωσης μαζί βέβαια με αυτόν του Αγίου Στεφάνου.
Οι διαδηλωτές μετά από την παραμονή στο χώρο για δύο ώρες ανανέωσαν δια βοής το ραντεβού τους σε δύο εβδομάδες.
Για τους κατοίκους των Αφιδνών, αλλά και των γύρω περιοχών που διεκδικούν ελεύθερη διέλευση από τα διόδια, η αύξηση στην τιμή των διοδίων φθάνει το 35%, ενώ το ταξίδι από τη Μεταμόρφωση έως τον Μαλιακό (Σκάρφεια) αυξήθηκε κατά 53%. Από τον περασμένο Οκτώβριο, η διέλευση κοστίζει 1,85 ευρώ προς τη Λαμία και 1,85 ευρώ προς την Αθήνα.
Νέες αυξήσεις
Μέχρι το 2011 αναμένονται άλλες δύο αυξήσεις στα διόδια, με συνέπεια η τελική τιμή σε όλους τους σταθμούς να αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 60%. Από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στοχεύουν σε μείωση κατά 25% της τελικής τιμής των διοδίων που θα διαμορφωθεί μετά και την αύξηση του 2011. Η μείωση ωστόσο δεν προβλέπεται να ισχύσει πριν από τις αρχές τού επόμενου έτους εξαιτίας των διαπραγματεύσεων με τις κατασκευάστριες εταιρείες, αλλά και του χρόνου που απαιτείται προκειμένου οι όποιες αλλαγές στις συμβάσεις να κυρωθούν από τη Βουλή. Έτσι, αν τελικά προχωρήσουν τα σχέδια του υπουργείου, στα διόδια των Αφιδνών η διέλευση για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα θα αυξηθεί από 1,85 σε 2,22 ευρώ.
Με επιστολή που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή στον υπουργό Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα και τον υφυπουργό κ. Γιάννη Μαγκριώτη, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Φορέων ΒΑ Αττικής Ενάντια στα Διόδια επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η λύση αυτή είναι μη αποδεκτή για όλους εμάς τους κατοίκους και εργαζομένους της ΒΑ Αττικής». Οι κάτοικοι ζητούν την κατάργηση των διοδίων στη ΒΑ Αττική.
|