Oct10
Ξέθαψαν τον τοξικό τρόμο από τον Ασωπό!
10/10/2011 1:43:00 PM by Giannis

 Κύκλωμα έθαβε βιομηχανικά απόβλητα, από το 1990, στον Ωρωπό

ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού σκανδάλου στα ελληνικά χρονικά μπορεί να εξελιχθεί σε ανακάλυψη ενός παράνομου χώρου ταφής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στο Χωριό Συκάμινο του δήμου Ωρωπού. Κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) εντόπισε ακριβώς δίπλα από τις όχθες του ποταμού Ασωπού δύο οικόπεδα, όπου εδώ και τουλάχιστον μία εικοσαετία θάβονται κατάλοιπα Χημικών διεργασιών. 0 όγκος των αποβλήτων που έχουν διατεθεί στην περιοχή υπολογίζεται σε εκατοντάδες τόνους γεγονός που κάνει τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος να πιστεύουν πως τα απόβλητα θάβονται εκεί από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Σε συνολική έκταση περίπου 3 στρεμμάτων, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος βρήκαν σακιά και βαρέλια με Χημικά κατάλοιπα, θαμμένα μέχρι και 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης! Η ανακάλυψη προκαλεί σοκ, αφού οι επιπτώσεις στην  υγεία των κατοίκων, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται σε διπλανά χωράφια αλλά και του νερού του Ασωπού είναι ανυπολόγιστες. Ωστόσο, Το «τοξικό νεκροταφείο» στο Συκάμινο ενδέχεται να είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου του εγκληματικού τρόπου με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Πηγές από την ΕΥΕΠ αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι διάσπαρτη από αντίστοιχες παράνομες χωματερές βιομηχανικών αποβλήτων.

«Η νόμιμη διαχείριση αυτών των αποβλήτων κοστίζει πολύ περισσότερο από το να τα στοιβάξουν σε ένα φορτηγό και να τα πετάξουν όπου βρούν, Δυστυχώς έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές ακόμη παράνομες χωματερές επικίνδυνων αποβλήτων στη Χώρα», δηλώνει ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος.

Τα δείγματα αποβλήτων που ξεθάφτηκαν αναμένεται να ελεγχθούν από αρμόδιους φορείς ώστε τις επόμενες ημέρες να διαπιστωθούν το είδος και η τοξικότητά τους. Παρ’ όλα αυτά, δεν χρειάζεται να είναι κανείς χημικός για να αντιληφθεί το μέγεθος του εγκλήματος που έχει συντελεσθεί .Το πρώτο οικόπεδο, που βρίσκεται νοτίως της κοίτης του Ασωπού, δίνει την εντύπωση ότι έχει «βομβαρδιστεί» από δακρυγόνα. Οι τρεις λακούβες  βάθους από 5 μέχρι 15 μέτρα, που άνοιξε το κλιμάκιο της ΕΥΕΠ αποκάλυψαν δεκάδες σακιά με πεπιεσμένη γαλάζια σκόνη ,η οποία προκαλεί έντονο τσούξιμο στα μάτια και επιβάρυνση της αναπνοής σε ακτίνα δεκάδων μέτρων.

Τα οικόπεδα όπου θάβονται εδώ και χρόνια τα απόβλητα ανήκουν σε νυν  δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ωρωπού.

Ακριβώς απέναντι βρίσκεται και το δεύτερο χωράφι, όπου βρέθηκαν θαμμένοι τόνοι αστικών αποβλήτων, μαζί  με δεκάδες βαρέλια με επικίνδυνα υγρά. Ανάμεσα στα δύο «μνημεία» κακοποίησης του περιβάλλοντος ρέει ο πολύπαθος Ασωπός. Σε κάποιο σημείο του, μάλιστα, ο ποταμός έχει μπαζωθεί, ώστε να δημιουργηθεί ένας μικρός χωματόδρομος για να επικοινωνούν τα δύο χωράφια! Τα οικόπεδα ανήκουν σε πρώην πρόεδρο της παλαιάς κοινότητας Συκαμίνου και νυν δημοτικό σύμβουλο Του δήμου Ωρωπού, ο οποίος ασχολείται με χωματουργικές εργασίες και διαθέτει μηχανήματα εκσκαφής  και φορτηγά οχήματα...

«Φυσικά και δεν είμαι καθόλου περήφανος για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το θέμα οι συμπολίτες μου τα προηγούμενα Χρόνια», δηλώνει ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιάννης  Οικονομάκος. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές εναντίον του πρώην κοινοτάρχη θα σχηματιστεί δικογραφία θα απαγγελθούν εντός των επόμενων ημερών. Υπεύθυνος γι’ αυτό το έγκλημα, όμως δεν είναι μόνο αυτός που έθαψε τα απόβλητα, αλλά κυρίως αυτός που τα παρήγαγε», δηλώνει ο Π. Μέρκος , αναφέροντας πως η ανάλυση  των αποβλήτων Θα αποκαλύψει και τις βιομηχανίες προέλευσής τους... 

‘’Μαφία’’ σε Κάλαμο, Ελευσίνα, Παιανία! Τα πλοκάμια του σε ολόκληρη την περιοχή  της Αττικής και της Βοιωτίας ενδέχεται να έχει απλώσει το παράνομο κύκλωμα μεταφοράς επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Η διαλεύκανση της υπόθεσης στο Συκάμινο Ωρωπού θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει στην εξάρθρωση  μιας οργανωμένης εγκλπματικής οργάνωσης που περιλαμβάνει ιδιοκτήτες μεταφορικών οχημάτων, στελέχη  βιομηχανιών αλλά και εκπροσώπους δημοτικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχοι χώροι ταφής επικίνδυνων αποβλήτων ενδέχεται να βρίσκονται σε παλαιά λατομεία και ανενεργές σήμερα χωματερές. Στο επίκεντρο των ερευνών τίθενται οι απομακρυσμένες περιοχές σε Κάλαμο Αττικής Ελευσίνα, αλλά και Παιανία...

Τοξική αναισθησία

ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ όραση, ακοή, γεύση, αφή και όσφρηση μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε. Αν δεν βλέπεις ένα φορτηγό, επιβάλλεται επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Αν δεν ακούς βαρέα οχήματα όταν περνούν από δίπλα σου, επείγει επίσκεψη στον ΩΡΛ. Αν δεν μυρίζεις την έντονη δυσοσμία, μάλλον μεγάλωσες σε βόθρο και δεν βοηθά ο γιατρός. Όσοι πλησιάζουν στη μόλυνση ,κλαίνε και τους πιάνει φαγούρα. Άρα, έχουν την αίσθηση της αφής. Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει τίποτα, απλά είναι χοντρόπετσος και αυτό δεν διορθώνεται από κανένα δερματολόγο. Στον Ασωπό συντελείται ένα έγκλημα εδώ και πάνω από είκοσι Χρόνια. Οι λάκκοι των δεκαπέντε μέτρων, παραγεμισμένοι με χημικά και τοξικά απόβλητα φανερώνουν οτι κάποιον λάκκο έχει η φάβα. Όλοι δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν μύρισαν, δεν δάκρυσαν. Σε ό,τι αφορά τη γεύση, δεν είναι σίγουρο τι συνέβη. Γλώσσα υπάρχει, όχι για να μιλά, αλλά μόνο για να γλείφει. Μόνο που γλείφοντας τοξικά για τόσα χρόνια, απενεργοποιήθηκε και αυτή.

ΥΓ.: Με τις πέντε αισθήσεις απενεργοποιημένες, το συμπέρασμα είναι ότι πάσχουμε από τοξική αναισθησία.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ