May26
Εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Νέας Μάκρης
5/26/2010 7:07:00 PM by Giannis

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συγκίνηση, παρουσία εκατοντάδων καλεσμένων, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 20 Μαΐου από το Δήμο Νέας Μάκρης και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μακρινών Λιβισιανών τα εγκαίνια του νέου Λαογραφικού Μουσείου Νέας Μάκρης, σε ανακαινισμένο κτήριο του πρώην εργοστασίου πορσελάνης, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος.
Σκοπός του Λαογραφικού Μουσείου είναι η διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, η συγκέντρωση, διάσωση, διατήρηση και προβολή του πάσης φύσεως ιστορικού και λαογραφικού υλικού που προέρχεται από τις πρώτες οικογένειες προσφύγων που το 1924 ίδρυσαν την πόλη της Νέας Μάκρης. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου εκτίθενται παραδοσιακές στολές και φορεσιές, έπιπλα, διάφορα αντικείμενα και οικιακά σκεύη, χειροποίητα χειροτεχνήματα και μεγάλη συλλογή φωτογραφιών των πρώτων κατοίκων της πόλης.
Μεταξύ των καλεσμένων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Δήμαρχος Νέας Μάκρης κ. Ιορδάνης Λουίζος, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής, ο Βουλευτής Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Βουλευτής Αττικής και πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Βλάχος, ο πρώην Υπουργός κ. Απόστολος Σταύρου, ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Σπύρος Ζαγάρης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης, ο Αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Γιώργος Πλακίτσης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Ανατολικής Αττικής κ.κ. Στέλιος Τόλιας και Χρήστος Καλαποθαράκος, ο Διοικητής του ΚΕΔΑ Ζούμπερι Σμήναρχος κ. Γεώργιος Τσιλιμπής, ο Λιμενάρχης Ραφήνας Πλοίαρχος κ. Γεώργιος Κατσόγιαννος, σύσσωμο σχεδόν το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Μάκρης και μεγάλος αριθμός Δημοτικών Συμβούλων από το Μαραθώνα και το Γραμματικό. Στον Αγιασμό των εγκαινίων χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας κ. Νικάνορας Καραγιάννης.
Στο σύντομο χαιρετισμό της η Γραμματέας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μακρηνών και Λιβισιανών κα Πουλιάνα Δημητροπούλου Ζαχαράκη ευχαριστώντας το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Μάκρης, τους δωρητές και τα μέλη του Συλλόγου «χάρη στους οποίους το όνειρο έγινε πραγματικότητα και ο χώρος αυτός από ένα εγκαταλελειμμένο και απαθλιωμένο οίκημα μετετράπηκε σε ένα χώρο φιλόξενο, ευπαρουσίαστο, ευπρεπή και άνετο» είπε μεταξύ των άλλων ότι «αυτό που βλέπετε εδώ είναι ένα ταξίδι ατέλειωτο στο χρόνο, στη θύμηση, στην ανάμνηση, στη μνήμη, στη ζωή των πρώτων κατοίκων Μικρασιατών της πόλης μας».
«Χώρο σύμβολο που θα στεγάζει από δω κι εμπρός τις μνήμες μας και θα μας θυμίζει τους παππούδες μας, τους προγόνους μας που έχυσαν τόνους ιδρώτα σε αυτά εδώ τα χώματα για να χαιρόμαστε τη ζωή μας σε αυτή την όμορφη πόλη σήμερα» χαρακτήρισε ιδιαίτερα συγκινημένος το νέο Μουσείο ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Μεταξωτός στο σύντομο χαιρετισμό του εκφράζοντας και αυτός «τις ευχαριστίες όλων των Μακρολιβισιανών σε όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του ιερού για όλους μας χώρου».
Ο Δήμαρχος Νέας Μάκρης αναφερόμενος στην ίδρυση του νέου Μουσείου είπε: «Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνησή μου και η ικανοποίησή μου που σήμερα εγκαινιάζουμε ταυτόχρονα ένα μουσείο και ένα σχολείο. Ένα μουσείο για να αποκτήσουν στέγη επιτέλους τα βάσανα, οι πίκρες, οι καημοί, οι αναμνήσεις, τα δάκρυα αλλά και η δημιουργία του πρόσφυγα της Μικράς Ασίας, του πρόσφυγα από τη Λυκία. Και ένα σχολείο που θα μας θυμίζει κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε μέρα ότι πρέπει σε όλους μια μεγάλη αγκαλιά από αυτή την πόλη. Μια μεγάλη αγκαλιά για τον περαστικό, για τον φιλοξενούμενο, για το νέο κάτοικο, για όλους όσους επέλεξαν την πόλη μας για να ζήσουν, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Μια μεγάλη αγκαλιά για το σύγχρονο πρόσφυγα, για τον οικονομικό μετανάστη που άφησε πίσω και πατρίδα και οικογένεια. Μια μεγάλη αγκαλιά για να μην αισθανθεί εδώ κανένας ποτέ μονάχος».Στη διάρκεια της τελετής δόθηκαν από το Σύλλογο Μακρολιβισιανών τιμητικές πλακέτες στο Δήμαρχο κ. Ιορδάνη Λουίζο στον κ. Βασίλη Μουσαίο και στον κ. Κώστα Κουλούκουσα για τη σημαντική συμβολή τους στην ίδρυση του Μουσείου.
Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τη Λαϊκή Ορχήστρα, τη Χορωδία και το Χορευτικό Συγκρότημα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μακρολιβισιανών.
Τέλος ο Δήμος Νέας Μάκρης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στην Algida και την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης του φίλτατου συμπολίτη μας κ. Θανάση Συριανού για την ευγενική προσφορά παγωτών και μπύρας στην τελετή.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ