Jun30
Με το σύνθημα «ΠΑΜΕ ΨΗΛΑ», με αναδάσωση και αθλητισμό, γιορτάστηκε η Ολυμπιακή ημέρα στον Μαραθώνα
6/30/2010 11:22:00 AM by Giannis

Με  το σύνθημα «ΠΑΜΕ ΨΗΛΑ», με αναδάσωση και αθλητισμό, γιορτάστηκε η  Ολυμπιακή ημέρα στον Μαραθώνα την Τετάρτη 23 Ιουνίου. Περίπου 300 μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων από τον Μαραθώνα και την Αθήνα, συμμετείχαν  στο πρόγραμμα μαζί με τους Ολυμπιονίκες Πύρρο Δήμα, Πηγή Δεβετζή, Δημοσθένη Ταμπάκο, Βασίλη Πολύμερο, Μιχάλη Ζαμπίδη, Ειρήνη Αϊνδηλή, Πέτρο Γαλακτόπουλο. «Στον σημερινό κόσμο, ένα κόσμο με μεγάλο δυναμικό και καταπληκτικές δυνατότητες ο Ολυμπισμός μπορεί ν’ αποτελέσει σχολή ηθικής ευγένειας και αγνότητας όπως και σωματικής αντοχής και δραστηριότητας. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν δυνατό υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα με τη μυϊκή ανάπτυξη θα ανεβαίνει και η αξία της αθλητικής τιμής και του ερασιτεχνισμού. Το μέλλον βρίσκεται στα χέρια σας».
Με αυτά τα λόγια, που ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν είπε κατά την τελετή της αποκάλυψης  αναμνηστικού μνημείου για την αναβίωση των Αγώνων το 1927 στην Ολυμπία, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης και συμπλήρωσε: «πιστεύω ότι αυτό τον στόχο υπηρετεί η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων , όπως αυτών του εορτασμού της Ολυμπιακής ημέρας, που η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με  την   συμπαράσταση  της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής  και  την συνεργασία  της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, εμπιστεύονται για άλλη μια χρονιά στην πόλη του Μαραθώνα. Η Ολυμπιακή εκπαίδευση, βασίζεται στην βαθιά γνώση των πολιτιστικών αρχών του ολυμπισμού, αγκαλιάζει αρμονικά τις πνευματικές και ψυχοσωματικές δραστηριότητες του ατόμου και εξασφαλίζει το μέτρο σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων του. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι νέοι  μας έχουν ανάγκη από  τις αξίες και τις αρχές του ολυμπισμού, όπως μας παραδόθηκαν  από  την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όπως θεμελιώθηκαν, 25 αιώνες πριν σ’ αυτόν τον κάμπο του Μαραθώνα, όταν το πνεύμα και οι ηθικές αξίες επικράτησαν της ύλης. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε την ευγενική συμμετοχή όλων, σ’ αυτή την διοργάνωση κι ευχαριστούμε την ΕΟΕ, την Εθνική  Ολυμπιακή Ακαδημία και όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία αυτής της ημέρας»
Από νωρίς  το πρωϊ οι μικροί μαθητές προσήλθαν στο χώρο της αφετηρίας του μαραθωνίου δρόμου, όπου είχαν τη χαρά να δουν από κοντά τους ολυμπιονίκες να πάρουν αυτόγραφα, να παίξουν και να δεντροφυτεύσουν. Παίρνοντας παράλληλα μηνύματα για την αξία του αθλητισμού και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το νόημα της ημέρας τόνισε και ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος : « Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην Ολυμπιακή ιδέα, μια επέτειος που γιορτάζουμε σε όλο τον κόσμο με εκδηλώσεις αγάπης» και υπενθύμισε ότι το  περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, άρχισε με δεντροφύτευση  στην Αρχαία Ολυμπία και συνεχίζεται στην αφετηρία του μαραθωνίου δρόμου. Ο Πύρρος Δήμας προέτρεψε τους μαθητές να θέσουν υψηλούς στόχους, ενώ ο Δημοσθένης Ταμπάκος τους παρακίνησε να αγαπήσουν τον αθλητισμό γιατί είναι παιδεία.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ