May6
Διάλεξη του WWF στο Κρυονέρι για τη βιοποικιλότητα
5/6/2010 10:12:00 AM by Giannis

Στην μεγάλη ποσοτική και ποιοτική αξία της Ελληνικής βιοποικιλότητας, δηλαδή στο μεγάλο αριθμό ζώων και φυτών που ενδημούν στην χώρα μας, αναφέρθηκε η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF, Ελένη Σβορώνου. Παρουσιάζοντας, την Παρασκευή 30 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου, το θέμα «Η Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Βιοποικιλότητας, η Ελένη Σβορωνού, τόνισε ότι ζούμε σε μια εποχή μαζικής εξαφάνισης των ειδών, με ένα τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία.
«Υπήρξαν και στο παρελθόν εξαφανίσεις ειδών, όμως, ουδέποτε έχουν εξαφανιστεί τόσα πολλά είδη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η εξαφάνιση των ειδών αυτών, που γίνεται στον βωμό της ανάπτυξης και οφείλεται στην έξω από κάθε λογική, παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, απειλεί την ισορροπία της φύσης. Η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των υγροτόπων, οι δασικές πυρκαγιές και η καταπάτηση δασικών εκτάσεων είναι μερικοί από τους λόγους που απειλούν την χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας» τόνισε η Ελένη Σβορώνου.
Ιδιαίτερα παραστατική, με μεγάλη επικοινωνιακή ικανότητα και γνώση του αντικειμένου η ομιλήτρια, η οποία είναι και συγγραφέας παιδικών βιβλίων ανέλυσε τους παράγοντες, στους οποίους οφείλεται η σημαντική βιοποικιλότητα της Ελλάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά, το ανάγλυφο του εδάφους, τις εκτεταμένες ακτές, την διάταξη των ορεινών όγκων, το κλίμα και τους πλούσιους υγροτόπους «Στην χώρα μας έχουν καταγραφεί πάνω από 6 χιλ. είδη φυτών. Στην  Ευρώπη μόνο η Ιβηρική χερσόνησος έχει να  παρουσιάσει μεγαλύτερο αριθμό ειδών» υπογράμμισε η Ελένη Σβορώνου και αναφέρθηκε στην προσπάθεια προστασίας των σημαντικών βιοτόπων από το δίκτυο NATURA 2000. Επεσήμανε όμως ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αρκεί και τόνισε ότι για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής απαιτείται αλλαγή του ισχύοντος μοντέλου ανάπτυξης και περιορισμός του καταναλωτισμού.
Η ομιλήτρια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο προφίλ του WWF, τονίζοντας ότι πρόκειται για την δεύτερη σε απήχηση παγκοσμίως μη Κυβερνητική Οργάνωση, με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος. Ανέφερε επίσης ότι ειδοποιός διαφορά με την GREEN PEACE, είναι κυρίως ότι το WWF δεν αναλαμβάνει ακτιβιστικές δράσεις, αλλά αρκείται στην άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών, στην δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και στην  εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας των απειλούμενων ειδών και ανέφερε χαρακτηριστικά ορισμένα από τα προγράμματα, τα οποία ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία πραγματοποιούνται με την εθελοντική εργασία νέων ηλικίας 18 έως 40 ετών.
Την διάλεξη την οποία οργάνωσε η Επιτροπή του Πολιτιστικού Κέντρου Κρυονερίου, παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Καλαφατέλης «Η σημασία της δραστηριότητας των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι τεράστια. Σ’ αυτές οφείλεται, κυρίως, η αφύπνιση της κοινής γνώμης για την προστασία του περιβάλλοντος. Ευχαριστούμε το WWF και την Ελένη Σβορώνου για την χρήσιμη αυτή διάλεξη και ελπίζουμε να βρεθούμε στο πλευρό τους σε κάποια από τις περιβαλλοντικές δράσεις τους» τόνισε ο Γιάννης Καλαφατέλης.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ