Jul15
Εξαιρετικά επιτυχημένο το 14o Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών στο Κρυονέρι
7/15/2010 9:58:00 AM by Giannis

Ως ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα όλης της Αττικής, αναδεικνύεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών του Κρυονερίου, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών με την αμέριστη συμπαράσταση της Κοινότητας.

Το 14ο φετινό φεστιβάλ , που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Ιούλη, με θέμα «ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ» αποτέλεσε συνέχεια των τελευταίων χρόνων της διοργάνωσης στη μεγάλη προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κρυονερίου να υποστηρίξει το δύσκολο έργο της ανάδειξης αξιών μέσα από την πλούσια λαϊκή χορευτική μας παράδοση.
Αυτό τόνισε και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Ειρήνη Πατέλη η οποία στην ομιλία της έκανε και ένα μικρό απολογισμό του τεράστιου έργου του συλλόγου, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει την δράση των μελών του αλλά και να ευχαριστήσει  όσους στηρίζουν την προσπάθεια του, τους χορηγούς, το χοροδιδάσκαλο κ. Γιάννη Γατζία και βέβαια τον  πρόεδρο της Κοινότητας κ. Γιάννη Καλαφατέλη για την συμπαράστασή του.

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης  Καλαφατέλης στο χαιρετισμό του, πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ,  υπογράμμισε ότι το Φεστιβάλ παραδοσιακών Χορών δεν χρειάζεται συστάσεις. «Τα πράγματα μιλούν μόνα τους και εδώ έχουμε δεκατέσσερα χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Εκθείασε την προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κρυονερίου, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, χαρακτηρίζοντάς τον στυλοβάτη της πολιτιστικής δραστηριότητας του Κρυονερίου. «Τον συγχαίρουμε για την συμβολή του, στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης. Συγχαίρουμε ακόμη τον άξιο συνεργάτη του Γιάννη Γαντζία, τους χορηγούς, και όλους εκείνους που εργάστηκαν σκληρά για την επιτυχία της σπουδαίας αυτής διοργάνωσης. Από την πλευρά μας αισθανόμαστε, ως Κοινότητα, περήφανοι που συμμετείχαμε σ’ αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο Γιάννης Καλαφατέλης.
Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κεντρικό θέμα του φετινού Φεστιβάλ, που ήταν οι ντοπιολαλιές, δηλαδή οι τοπικές διάλεκτοι της Ελληνικής Γλώσσας. «Οι τοπικές διάλεκτοι είναι στενά συνδεδεμένες με την ιδιαίτερη πατρίδα μας, με τη φυσιογνωμία του τόπου που μας γέννησε. Είναι η γλώσσα που σώθηκε στο στόμα των γονιών και των παππούδων μας, η γλώσσα του παιχνιδιού και της γιορτής, του καθημερινού μόχθου και της ανάπαυσης, του εθίμου και του τραγουδιού. Εμπεριέχουν τη σοφία και την εμπειρία μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας και διατηρούν τους δεσμούς με την παράδοση, καθιστώντας έτσι τις τοπικές κοινωνίες με τις γλωσσικές τους ιδιομορφίες θερμοκήπια πολιτισμού», υπογράμμισε.

Έκανε, τέλος, ιδιαίτερη αναφορά στη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα, που διαμορφώνει η ψήφιση του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. «Επιδίωξη όλων μας, στο πλαίσιο του νέου Καλλικρατικού» Δήμου Διονύσου, πρέπει να είναι η διατήρηση της Πολιτιστικής Ταυτότητας του Κρυονερίου, αλλά και των άλλων Δήμων και Κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, μέσα από ένα δίκτυο πολιτιστικών ανταλλαγών, το παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν θα γίνεται κτήμα όλων των πολιτών του νέου Δήμου. Πολιτιστικό μοχλό της πόλης μας θα αποτελέσει, τα επόμενα χρόνια, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου. αλλά, πάνω απ’ όλα, η δραστηριότητα και το ενδιαφέρον των Μαζικών Φορέων και του κόσμου», κατέληξε ο κ. Γιάννης Καλαφατέλης.
Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετείχαν : Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βεροίας , Χορευτικό Εργαστήρι Δήμου Ν. Αρτάκης, Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πολυδενδρίου , Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδας, Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικοχορευτικής Παράδοσης «ΧΟΡΕΙΑ» και Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών
Στη διάρκεια της παράστασης μουσικοί, χορευτές και φωνητικά σχήματα παρουσίασαν την τοπική τους παράδοση δίνοντας έμφαση στα γλωσσικά ιδιώματα των περιοχών τους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου, ο δήμαρχος της Άνοιξης κ. Γιάννης Νικητόπουλος , ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Άνοιξης κ. Σπύρος Σπηλιώτης, δημοτικοί και κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος ο οποίος χειροκρότησε θερμά την εκδήλωση.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ