Feb16
Τα μεγάλα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου στο επίκεντρο...
2/16/2012 12:25:00 PM by Giannis

της συνάντησης του Δημάρχου Ωρωπού Γ. Οικονομάκου με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Π.Υ. Γ. Βουδούρη

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιάννης Οικονομάκος, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας σε όλο τον Δήμο. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Π.Υ., κ. Γεράσιμο Βουδούρη, την περασμένη βδομάδα, ανέλυσε διεξοδικά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, σημειώνοντας ότι «υπολειτουργεί» τόσο σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό όσο και στην στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων που ορίζει στις υπόλοιπες περιοχές.
Παράλληλα, «ανέκρουσε πρύμναν» κάθε επιχείρημα για μεταφορά του Πολυϊατρείου από την Σκάλα Ωρωπού, τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη μεταφοράς αυτής της κοινωνικής κατάκτησης της τελευταίας 30ετίας σε κάποιο άλλο σημείο πέραν της έδρας του Δήμου, με μόνο κριτήριο την μείωση του κόστους». Ιδιαίτερα μάλιστα, όπως εξήγησε, «όταν ο Δήμος τονίζει ότι προσφέρει την κάλυψη των ενοικίων για να διευκολύνει την παραμονή του και δεσμεύεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να το μεταφέρει σε ιδιόκτητο κτήριο».
Ο κ. Οικονομάκος σε επιστολή που παρέδωσε στον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ, ανέδειξε μια σειρά προτάσεων που δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί από την πρώτη στιγμή και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.
Μεταξύ άλλων προτείνει:
Α) Να παραμείνει το πολυϊατρείο του ΙΚΑ (Ε.Ο.Π.Π.Υ.) στην Σκάλα Ωρωπού.
Β) Να ενισχυθεί σε προσωπικό και ειδικότητες.
Γ) Να λειτουργεί το εν λόγω πολυϊατρείο σε 24ωρη βάση εφημερίας-Α?βοηθειών με το ασθενοφόρο που διαθέτει ο Δήμος Ωρωπού (ουσιαστικά μικρό κόστος για την Πολιτεία με τεράστια προσφορά στην κοινωνία).
Δ) Να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου με καρδιολόγους, ορθοπεδικούς και παθολόγους γενικής ιατρικής ώστε να καταστεί ικανό να καλύψει τα περιφερειακά ιατρεία της υπόλοιπης περιοχής και να συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκέντρωση.
Ε) Να οργανωθούν οι υπηρεσίες του για να αποκτήσουν την δυνατότητα εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων και φυσιοθεραπειών.
ΣΤ) Επειδή ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα Δημοτικά Ιατρεία-Κ.Α.Π.Η., να ληφθούν οι αποφάσεις σύντομα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο κ. Οικονομάκος, μετά την εποικοδομητική συνάντηση που είχε με τον κ. Βουδούρη, ξεκαθάρισε ότι στα ζητήματα που έθεσε αναφορικά με τις υπηρεσίες υγείας του Δήμου Ωρωπού, δε θα δεχτεί καμία έκπτωση, ενώ ως γιατρός θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίησή τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Ωρωπού
Κύριε Πρόεδρε,
Λαμβάνω την τιμή -ως Δήμαρχος και ως γιατρός- να θέσω υπόψη σας κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις που αφορούν στα δεδομένα και στα ζητούμενα για την διαχείρηση της Υγείας στον μεγάλο Δήμο Ωρωπού.
Ο νέος Δήμος Ωρωπού, περιλαμβάνει 3 πρώην Δήμους και 9 πρώην Κοινότητες, συμπεριλαμβάνει συνολικά 14 οικισμούς. Ο πληθυσμός του, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο με την έλευση των τουριστών, ξεπερνά κατά πολύ τις 100.000 οι περισσότεροι εκ των οποίων συγκεντρώνονται στο παραθαλάσσιο κέντρο του Δήμου μας και οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου ξεπερνούν τους 200.000.
Ωστόσο, παρά τα ανωτέρω στοιχεία, σε υποδομές Υγείας διαθέτει μόνο:
Ένα Κέντρο Υγείας, στο Καπανδρίτι, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργεί όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και τώρα υπολειτουργεί εντελώς σε ό,τι αφορά την στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων του Δήμου μας και ιδιαίτερα τα ιατρεία Καλάμου, Μαλακάσας, Αυλώνα, Μαρκοπούλου, Πολυδενδρίου. Ανεπαρκής είναι η λειτουργία του στους οικισμούς του πρ. Δήμου Ωρωπίων. Σημειωτέον, το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας απέχει 30 χλμ. από την έδρα του Δήμου.
Ένα πολυϊατρείο στην Σκάλα Ωρωπού, το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του ?80 μέχρι σήμερα σταδιακά και ανοδικά έφτασε από 1 γιατρό να απασχολεί 14. Το συγκεκριμένο πολυϊατρείο εξυπηρετεί 255 ασθενείς ημερησίως ήτοι 6000 ασθενείς μηνιαίως και παρ?όλα αυτά η αναμονή για ραντεβού ξεπερνά τους 2 μήνες! Είναι αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη μεταφοράς αυτής της κοινωνικής κατάκτησης της τελευταίας 30ετίας σε κάποιο άλλο σημείο πέραν της έδρας του Δήμου, με κριτήριο την μείωση του κόστους, ιδιαίτερα όταν ο Δήμος τονίζει ότι προσφέρει την κάλυψη των ενοικίων για να διευκολύνει την παραμονή του και δεσμεύεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να το μεταφέρει σε ιδιόκτητο κτήριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πολυϊατρείο αντιμετωπίζει περισσότερα περιστατικά σε σχέση με το Κέντρο Υγείας πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκαίο για την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Άλλωστε, ο χρόνος μεταφοράς των ασθενών και κυρίως των έκτακτων περιστατικών αυξάνεται δραματικά διακινδυνεύοντας ακόμα και την ζωή των συμπολιτών μας.
Εξ? άλλου το Καπανδρίτι βρίσκεται στο νότιο άκρο του Δήμου και τυχόν μεταφορά του πολυϊατρείου Ωρωπού εκεί θα απογυμνώσει συνολικά τις άλλες περιοχές από υπηρεσίες Υγείας. Άλλωστε, όποιος φτάνει μέχρι το Καπανδρίτι, μέσω Εθνικής Οδού, βρίσκεται "δίπλα" στο ΚΑΤ και στα άλλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας άρα δημιουργείται δίλημμα αν θα πάει στο Κέντρο Υγείας ή αν θα συνεχίσει προς την πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνουμε:
Α) Να ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ το πολυϊατρείο του ΙΚΑ (ΕΟΠΠΥ) στην Σκάλα Ωρωπού.
Β) Να ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ σε προσωπικό και ειδικότητες.
Γ) Να ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ το εν λόγω πολυϊατρείο σε 24ωρη βάση εφημερίας-Α?βοηθειών με το ασθενοφόρο που διαθέτει ο Δήμος Ωρωπού (ουσιαστικά μικρό κόστος για την Πολιτεία με τεράστια προσφορά στην κοινωνία).
Δ) Να ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου με καρδιολόγους, ορθοπεδικούς και παθολόγους γενικής ιατρικής ώστε να καταστεί ικανό να καλύψει τα περιφερειακά ιατρεία της υπόλοιπης περιοχής και να συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκέντρωση.
Ε) Να ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ οι υπηρεσίες του για να αποκτήσουν την δυνατότητα εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων και φυσιοθεραπειών.
ΣΤ) Επειδή ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα Δημοτικά Ιατρεία-ΚΑΠΗ, να ΛΗΦΘΟΥΝ οι αποφάσεις σύντομα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ευελπιστώ ότι οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις μας θα λάβουν ευνοϊκή μεταχείριση από την υπηρεσία σας.
Με εκτίμηση,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ