Dec16
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης Παναγιώτης Λίτσας - Δήμαρχος Καλάμου
12/16/2009 11:01:00 AM by portal portal

 Τον συναντήσαμε στο γραφείο του, στο δημαρχείο Καλάμου. Η αλήθεια είναι ότι τον «κυνηγάγαμε» για την συνέντευξη κοντά δυο μήνες. Μία ήταν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μια στο υπουργείο Οικονομικών, την άλλη είχε συνάντηση για θέματα του δήμου με υπηρεσιακούς παράγοντες. Τελικά το ραντεβού κλείστηκε. Άνθρωπος απλός, λαϊκός, σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή της κουβέντας μαζί του. Αυτό που φαινόταν σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, σε κάθε του πρόταση, σε κάθε του λέξη είναι η απέραντη αγάπη για τον τόπο του, τον πανέμορφο Κάλαμο. Μιλήσαμε μαζί κοντά τέσσερις ώρες και τον ρωτήσαμε για το κάθε τι που ενδιαφέρει τον αναγνώστη και κυρίως τους κατοίκους του Καλάμου. Απάντησε υπομονετικά σε όλα.

Δήμαρχε, διανύεται ήδη τον τρίτο χρόνο στο τιμόνι του Δήμου. Νιώθετε ικανοποιημένος με την μέχρι σήμερα πορεία σας;
Νιώθω πραγματικά ικανοποιημένος, από τις προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Προχωράμε σύμφωνα με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, το οποίο τηρούμε. Δρομολογούμε έργα πνοής για την περιοχή και εργαζόμαστε γι αυτά καθημερινά.
Πιστεύετε δηλαδή ότι ο Κάλαμος έχει μπει σε μια αναπτυξιακή πορεία;
Ναι, θεωρώ ότι ο Δήμος μας έχει μπει σε μια αναπτυξιακή πορεία, με βάση αυτά τα οποία έχουμε δρομολογήσει, απ’ τα οποία τα περισσότερα είναι στο στάδιο της υλοποίησης, καθώς επίσης κι άλλα που βρίσκονται στην αρχική τους διαδικασία.
Πολύ σημαντική εξέλιξη και ένα έργο που χρεώνεται στα θετικά της διοίκησής σας είναι και η έναρξη του ΓΠΣ στην περιοχή. Το οικιστικό που αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα για τον Κάλαμο μπαίνει σε μια σειρά.
Πραγματικά είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι στις 7 Ιουλίου δημοπρατείται ένα από τα σημαντικότερα έργα για τον Δήμο μας, το οποίο είχα την δύναμη να το ξεκινήσω μη σκεπτόμενος το πολιτικό κόστος, όπως έκαναν οι προκάτοχοί μου, οι οποίοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να φέρουν τον Κάλαμο σε αδιέξοδο, ανεργία και οικονομικό μαρασμό. Είναι το έργο «Εκπόνηση Μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Καλάμου» προϋπολογισμού δαπάνης πάνω από 200.000 ευρώ. Είναι ένα έργο που κανένας δεν τόλμησε να το ακουμπήσει για χρόνια. Επιτέλους έφτασε η ώρα ο Δήμος μας να μπει σε σωστή πολεοδομική βάση, έτσι ώστε να σταματήσει η αυθαιρεσία. Η πανέμορφη ομολογουμένως γη του Κάλαμου να πάρει την αξία που πρέπει και να σταματήσει το ξεπούλημα των ιδιοκτησιών μας.


Το ζήτημα της οριοθέτησης του οικισμού Καλάμου, έχει προχωρήσει κι αυτό;
Ολοκληρώθηκαν επιτέλους και ύστερα από προσωπική μου παρέμβαση και με την αμέριστη συμπαράσταση των συνεργατών μου δημοτικών συμβούλων, οι διαδικασίες οριοθέτησης του οικισμού Καλάμου, οι οποίες είχαν ξεκινήσει προ δεκαπενταετίας. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν στα χέρια τους ένα πλήρη φάκελο τον οποίο προωθούν στις συναρμόδιες υπηρεσίες και η ολοκλήρωσή της οριοθέτησης του οικισμού του Καλάμου είναι σε σωστό δρόμο και σύντομα θα υλοποιηθεί.


Με προσωπική σας επίσης παρέμβαση-μαθαίνω - επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα της β’ παραθεριστικής κατοικίας των Αγίων Αποστόλων;
Έτσι ακριβώς. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του από την προηγούμενη δημοτική αρχή, μένοντας στα συρτάρια μια μελέτη, η οποία είχε φτάσει στο τρίτο στάδιο της ανάρτησης. Ένα έργο το οποίο όφειλε η προηγούμενη διοίκηση να το συνεχίσει ακόμα και με χρήματα της τότε Κοινότητας και όχι να το εγκαταλείψει στην τύχη και στα συρτάρια των μελετητών. Το έργο αυτό πιστεύω ότι θα επανέλθει έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση τόσο της Πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και των μελετητικών γραφείων, τα οποία θα έχουν κι εκείνα τη δική μας αρωγή.


Έργα Υποδομής
Δρομολογήθηκε πρόσφατα και η λύση του εντονότατου κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει στο κέντρο των Αγίων Αποστόλων ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Στις 22 Μαΐου, υπεγράφη το οριστικό συμβόλαιο για την αγορά του οικοπέδου αξίας 403.000 ευρώ στο οποίο θα κατασκευαστεί ο παρακαμπτήριος δρόμος προκειμένου να λυθεί ένα χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο των Αγ. Αποστόλων. Ήδη συντάσσεται σχετική μελέτη από την ΤΥΔΚ και σύντομα ο δρόμος θα αποδοθεί σε κυκλοφορία.


Σημαντική όμως μέριμνα δείχνετε και σε ένα άλλο μείζονα τομέα που είναι αυτός της φροντίδας - περίθαλψης των παιδιών, με τη δημιουργία του πρώτου βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή. Πρόσφατα προχωρήσατε σε αγορά του οικοπέδου για την ανέγερσή του.


Εγκρίθηκε πρόσφατα από το δημοτικό συμβούλιο και σύντομα θα υπογραφούν τα συμβόλαια αγοράς του οικοπέδου. Είμαστε σίγουροι ότι το σημαντικό αυτό έργο για τον Δήμο μας θα ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την κατασκευή του. Πρόκειται να φιλοξενήσει 50 παιδιά και 10 βρέφη. Το κόστος της αγοράς του οικοπέδου ανέρχεται περίπου στις 290 χιλιάδες ευρώ και θα αγοραστεί από το Δήμο. Είναι ένα έργο που είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά. Πιστοί στις υποσχέσεις μας έφτασε η ώρα για να το υλοποιήσουμε. Θεωρούμε ότι θα προσφέρει μεγάλη βοήθεια στις εργαζόμενες μητέρες της περιοχής μας και σίγουρα θα αποτελέσει ένα ακόμα έργο πνοής για τον Κάλαμο.


Μαθαίνω ότι ο Δήμος πρόκειται να αγοράσει ένα οικόπεδο δίπλα στο καινούργιο γυμνάσιο. Πως σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε;
Βρισκόμαστε στο στάδιο της διαδικασίας αγοράς οικοπέδου εκτάσεως 4 στρεμμάτων δίπλα από το νέο Γυμνάσιο-Λύκειο. Ήδη έγινε η εκτίμηση. Το οικόπεδο αυτό κρίνεται αναγκαίο να αγοραστεί διότι θα λύσει πολλά προβλήματα του νέου σχολικού κτιρίου όπως η προσβασιμότητα, χώρος πάρκινγκ, χώρος αθλοπαιδιών κ.α. Επίσης μπορώ να σας ενημερώσω ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές για την κατασκευή κι ενός κλειστού γυμναστηρίου, το οποίο σε συνδυασμό με το νέο σχολείο θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης για τους νέους της περιοχής, οι οποίοι το έχουν ανάγκη.
Πρόσφατα προχωρήσατε και στο θέμα της δημιουργίας μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.
Ναι, έχει ήδη ολοκληρωθεί η αρχική μελέτη κατασκευής της μαρίνας , στην οποία προβλέπονται 350 θέσεις σκαφών, χώροι χερσαίων εγκαταστάσεων, καταστήματα, χώροι αναψυχής κλπ. Το έργο αυτό θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ. (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Πιστεύουμε ότι οι ωφέλειες για το Δήμο και κυρίως για τους δημότες θα είναι πολλαπλές.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Κάλαμος ήταν αυτό του ηλεκτροφωτισμού.
Πραγματικά ήταν ένα πρόβλημα για τον τόπο μας. Κατορθώσαμε όμως ύστερα από συνεργασία και την αμέριστη συμπαράσταση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λ. Κουρή και των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας, να ηλεκτροδοτηθεί η επαρχιακή οδός Καλάμου- Αγίων Αποστόλων και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Κατορθώσαμε σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και την αμέριστη συμπαράσταση της ΔΕΣΕ να ηλεκτροδοτήσουμε τρία τμήματα του τριτεύοντος εθνικού οδικού δικτύου Καπανδριτίου-Καλάμου. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι οι ενέργειες μας και η συμπαράστασή του ΥΠΕΧΩΔΕ έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα έτσι ώστε τέλος Ιουνίου δημοπρατείται και το υπόλοιπο τμήμα κι έτσι ολοκληρώνεται το έργο του ηλεκτροφωτισμού Καλάμου-Καπανδριτίου. Η αλήθεια είναι ότι κάναμε πραγματικά τη νύχτα μέρα για να το πετύχουμε. Ήταν μεγάλο ζήτημα για τον Κάλαμο, αφού υπήρξε αυξημένο πρόβλημα από την έλλειψη φωτισμού, ιδιαίτερα το χειμώνα.


Έργα Ανάπλασης
Σε ότι αφορά την παραλία γνωρίζω ότι έχετε «στα σκαριά» ένα έργο ανάπλασης
Πραγματικά. Ολοκληρώνεται η μελέτη ανάπλασης του ίσως καλύτερου τμήματος της παραλίας Καλάμου στη θέση «Αγκώνα», προκειμένου να κατασκευαστεί ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα δώσει την ευκαιρία στους λουόμενους κατοίκους και επισκέπτες να έχουν όλες τις ανέσεις οι οποίες υπάρχουν και λειτουργούν σε οργανωμένες παραλίες.


Ιδιαίτερες δυσκολίες επίσης αντιμετώπιζε ο Κάλαμος με το ζήτημα της ύδρευσης κυρίως τους θερινούς μήνες με αποκορύφωμα τα Σαββατοκύριακα. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε;
Το πρόβλημα της ύδρευσης λύθηκε οριστικά για την περιοχή μας. Με την τοποθέτηση ενδιάμεσου μπούστερ στον τροφοδοτικό αγωγό Μαυροσουβάλας- Καλάμου στην περιοχή Μαρκοπούλου, το ζήτημα της λειψυδρίας πήρε τέλος. Κατορθώσαμε ακόμα και τα πιο ψηλά σημεία του Καλάμου να τα καλύψουμε υδρευτικά χωρίς να παρουσιάζεται πρόβλημα ακόμα και τις ώρες αιχμής. Το έργο αυτό ήταν το πρώτο το οποίο πραγματοποιήσαμε σαν νέα δημοτική αρχή. Η επιτυχία μας αυτή οφείλεται ομολογουμένως και στην αμέριστη συμπαράσταση του προέδρου της ΕΥΔΑΠ κ. Κωστούλα, ο οποίος στο πρόσωπο της νέας Δημοτικής Αρχής έδειξε ότι με καλή θέληση, ενδιαφέρον και κατανόηση των προβλημάτων και κυρίως με συνεργασία των τοπικών παραγόντων με τις κρατικές υπηρεσίες, όλα τα προβλήματα λύνονται, προς όφελος του συνόλου.


Με την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων τι έγινε;
Πετύχαμε την οριστική ένταξη του έργου αντικατάσταση αμιαντοτσιμεντοσωλήνων και προβληματικών αγωγών περιοχής Αγκώνα-Αγ. Μαρίνα της παραλιακής ζώνης Καλάμου, στο ΕΣΠΑ 2007-2013 προϋπολογισμού δαπάνης 6 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο μακράν σε οικονομικό μέγεθος και αντικείμενο έργο, το οποίο καταφέραμε να εντάξουμε σαν πρώην Κοινότητα και σήμερα Δήμος. Πλέον το τμήμα του δικτύου το οποίο θα αντικατασταθεί θα πληροί τις προϋποθέσεις υγιεινής και θα λύσει τα προβλήματα λειψυδρίας λόγω κακής διατομής των σωλήνων που είχε σαν αποτέλεσμα η κεντρική δεξαμενή ύδρευσης να είναι γεμάτη νερό και το νερό να μην έχει τη δυνατότητα να φτάσει στις παροχές. Πρόκειται για ένα έργο που δουλέψαμε σκληρά. Ξεκίνησε και υλοποιήθηκε επί των ημερών μας.


Όμως εξ όσων γνωρίζω αντιμετωπίζετε πρόβλημα βλαβών στα αντλιοστάσια.
Είμαστε στη διαδικασία της μελέτης για να νοικοκυρέψουμε επιτέλους τα αντλιοστάσια προκειμένου να τα προστατεύσουμε από συνεχείς βλάβες στις οποίες είναι εκτεθειμένα, από κακούς υπολογισμούς και από πρόχειρες ενέργειες των προηγούμενων διοικήσεων. Μέχρι τώρα οι συνεχείς βλάβες είχαν σαν αποτέλεσμα ο Δήμος να χρεώνεται με μεγάλα ποσά για την επισκευή και συντήρηση των αντλιοστασίων. Κι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά.


Ένα μεγάλο έργο και προσφορά στον τομέα του πολιτισμού είναι και το Λαογραφικό Μουσείο που σκοπεύετε να δημιουργήσετε.


Ήδη η μελέτη για την κατασκευή του λαογραφικού μουσείου ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, έργο προϋπολογισμού συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, και είναι θέμα χρόνου η δημοπράτησή του, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται μέσα περίπου σε ένα χρόνο. Πρόκειται για προγραμματική σύμβαση μεταξύ Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και Δήμου Καλάμου με συμμετοχή 80%-20% αντίστοιχα. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο χώρο, ένα παλαιό ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού στο οποίο θα γίνουν κάποιες απαραίτητες προσθήκες αλλά θα διατηρηθούν και πολλά από τα παραδοσιακά στοιχεία. Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό έργο που είχε ανάγκη ο Κάλαμος για να προβάλει την πολιτιστική του κληρονομιά και όχι μόνο.


Οι πυρκαγιές στην Αττική έκαναν ήδη την εμφάνισή τους. Είστε θωρακισμένοι και προετοιμασμένοι για να προστατεύσετε ή να αποτρέψετε στον τόπο σας μια καταστροφική πυρκαγιά;
Ήδη ο Δήμος έχει στη διάθεσή του δύο πυροσβεστικά άμεσης επέμβασης. Το πρώτο είναι προσφορά από τον Όμιλο Λάτση και το δεύτερο είναι ένα σύστημα που χορηγήθηκε από την ΤΕΔΚΝΑ, κατάλληλο για άμεση επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επανδρώσαμε με κατάλληλο προσωπικό το οποίο εργάζεται σε 24 ωρη βάση. Υπάρχουν βέβαια και άλλα μέσα που συνδράμουν στο έργο της πυροπροστασίας, ενδεικτικά να αναφέρω την προσφορά του επιχειρηματία κ. Ρουσουνέλου, με ένα χωματουργικό μηχάνημα πλήρως εξοπλισμένου αξίας 80 χιλ. ευρώ. Μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε τόσο στους κατοίκους όσο και στους παραθεριστές αίσθημα ασφάλειας και να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο το φυσικό περιβάλλον. Έχουν ευαισθητοποιηθεί και οι κάτοικοι, οι οποίοι οργανώθηκαν σε εθελοντικές ομάδες, πάντα με τη συμπαράσταση του Δήμου κι εμού προσωπικά, οι οποίοι και αυτοί αγρυπνούν.


Σας ρωτώ γιατί ο Κάλαμος κατά τη θερινή περίοδο, υποδέχεται μεγάλο όγκο παραθεριστών.
Ο Κάλαμος έχει 5,5 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους. Την καλοκαιρινή περίοδο ξεπερνούν τους 50 χιλιάδες με τους παραθεριστές. Υπάρχουν εννέα χιλιάδες εξοχικές κατοικίες, ενώ έχουμε στον τόπο μας 5 παιδικές κατασκηνώσεις που φιλοξενούν 3 χιλιάδες παιδιά ανά περίοδο. Όπως καταλαβαίνετε είμαστε οι πάντες σε επαγρύπνηση.
Εκείνο όμως που πραγματικά λείπει από την περιοχή και που αυτό προφανώς θα γίνεται ακόμα πιο αισθητό με τον όγκο των παραθεριστών, είναι οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών για συναλλαγές της καθημερινότητας. Όπως ένα ΚΕΠ ή ακόμα και μια τράπεζα.


Η δημιουργία ενός ΚΕΠ βρισκόταν στους πρωτεύοντες σκοπούς μας και είμαστε σε θέση τώρα να το υλοποιήσουμε . Με χρήματα του Δήμου έχει ήδη εξοπλιστεί ένας χώρος και αυτή τη στιγμή αναμένουμε την έγκριση λειτουργίας από το Υπουργείο Εσωτερικών . Το ΚΕΠ θα απαλλάξει τους κατοίκους του Καλάμου από τις μετακινήσεις και θα βοηθήσει στην καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Επίσης διακαής μου πόθος ήταν και η εγκατάσταση υποκαταστημάτων τραπεζών στην περιοχή. Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες, έχουμε απευθύνει αιτήματα σχεδόν στο σύνολο των τραπεζών, προκειμένου να φέρουν στον Κάλαμο ένα υποκατάστημα. Με μηχανήματα ΑΤΜ δεν λύνεται το πρόβλημα. Ο Κάλαμος έχει 5,5 χιλιάδες κατοίκους και δεκαπλάσιους τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποτελεί «λαϊκή απαίτηση» η δημιουργία υποκαταστήματος τράπεζας στην περιοχή μας και το προσπαθώ πραγματικά.


Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη, «οφείλω» να σας ρωτήσω αν θα είστε ξανά υποψήφιος στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Αγαπώ αυτόν τον τόπο, δουλεύω προς όφελός του και προσπαθώ να προασπίζομαι τα συμφέροντά του. Ο λαός την προηγούμενη τετραετία με επέλεξε για να διαχειριστώ την τύχη της πόλης, και συναισθάνομαι απολύτως την ευθύνη αυτή. Κάνω ότι είναι δυνατό, ότι περνάει και δεν περνάει από το χέρι μου, για να βάλω τον Κάλαμο σ’ αυτή τη μεγάλη αναπτυξιακή πορεία που έχω ονειρευτεί. Σκοπός μου είναι να συνεχίσω να το κάνω γι αυτό και βεβαίως θα θέσω εαυτό ξανά στην κρίση των κατοίκων του Καλάμου. Προέρχομαι από αυτούς και δουλεύω γι αυτούς. Ποτέ δεν με ενδιέφερε μια καρέκλα. Με ενδιαφέρει όμως από το μετερίζι μου να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, για να γίνει ο τόπος μας ακόμα καλύτερος και οι συνθήκες ζωής των κατοίκων ακόμα σε πιο υψηλό επίπεδο.
Ευχαριστώ πολύ
Κι εγώ σας ευχαριστώ.


MOTO

• “Η μελέτη για την κατασκευή του λαογραφικού μουσείου ολοκληρώθηκε, είναι ένα σημαντικό έργο που είχε ανάγκη ο Κάλαμος για να προβάλει την πολιτιστική του κληρονομιά και όχι μόνο”
• “Έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές για την κατασκευή κι ενός κλειστού γυμναστηρίου, το οποίο σε συνδυασμό με το νέο σχολείο θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης για τους νέους της περιοχής, οι οποίοι το έχουν ανάγκη”
• “θα κατασκευαστεί ο παρακαμπτήριος δρόμος προκειμένου να λυθεί ένα χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο των Αγ. Αποστόλων”
• “Η δημιουργία ενός ΚΕΠ βρισκόταν στους πρωτεύοντες σκοπούς μας και τώρα είμαστε σε θέση να το υλοποιήσουμε”
• “Με ενδιαφέρει από το μετερίζι μου να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, για να γίνει ο τόπος μας ακόμα καλύτερος”
• “Δρομολογούμε έργα πνοής για την περιοχή και εργαζόμαστε γι αυτά καθημερινά.”
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ