Jun21
Αφιέρωμα στον Ήρωα, Ποιητή, Πολιτικό ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΜΑΒΙΛΗ από το Π.Κ. Θρακομακεδόνων
6/21/2010 10:03:00 AM by Giannis

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν και η πέμπτη ενότητα «Λορέντζος Μαβίλης - Ζωή Γραμμένη με Μελάνι και Αίμα» του πολύμηνου Αφιερώματος στην Επτανησιακή Ποίηση που έλαβε χώρα την Κυριακή, 30 Μαΐου 2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θρακομακεδόνων. Ο πρόεδρος του ΠΚΘ, Δρ Λαμπρινός Πλατυπόδης, από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, παρουσιάζει στους εραστές της ποίησης, με λόγο, μουσική και θεατρική απαγγελία, κάθε φορά και από έναν επτανήσιο ποιητή.
Ο Λαμπρινός Πλατυπόδης καλωσορίζοντας τον  επτανήσιο πολιτικό, τον εκ Λευκάδος ορμώμενο,  πρ. Υφυπουργό Ανάπτυξης και βουλευτή της ΝΔ του υπολοίπου Αττικής κο Γεώργιο Βλάχο, που είχε αποδεχθεί προθύμως την πρόσκληση του ΔΣ προκειμένου να κηρύξει την έναρξη της πέμπτης ενότητας του Αφιερώματος, τις πολιτικές αρχές του τόπου, τους συντελεστές του Αφιερώματος, και το πολυπληθές φιλόμουσο κοινό, επισήμανε εκτός των άλλων τη σχέση του τιμώμενου ποιητή με τον πατριωτισμό, λέγοντας ότι ο Ποιητής, Πολιτικός, Στρατιώτης, Μαβίλης έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο πεδίο της μάχης πολεμώντας για την Πατρίδα. Ο Μαβίλης, τόνισε χαρακτηριστικά, είχε προτάξει στη ζωή του την ιδιότητα όχι του Ποιητή, αλλά του Οπλίτη, του υπερασπιστή της πατρίδος, κατά τον τρόπο βέβαια που την είχε προτάξει και ο κορυφαίος αρχαίος Ποιητής Αισχύλος, που στο κατά δική του παραγγελία επιτύμβιο επίγραμμα του δε γινόταν καμιά αναφορά στην τέχνη του, αλλά στη συμμετοχή του στη Μάχη του Μαραθώνα και στην ανδρεία που επέδειξε σ΄ αυτήν.
Ο πρ. Υφυπουργός αφού ευχαρίστησε το ΔΣ και τον Πρόεδρο για την τιμητική πρόσκληση  στο εν λόγω Αφιέρωμα, αναφέρθηκε αδρομερώς στον πολιτικό Μαβίλη, βουλευτή με το κόμμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, της Αναθεωρητικής Βουλής του 1911, της οποίας έργο εκτός των άλλων ήταν και η θέσπιση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, εξαίροντας παράλληλα τη μεγάλη προσφορά  των επτανησίων λογίων πολιτικών στη διαμόρφωση και συγκρότηση του Ελληνικού κράτους. Η απαξίωση της πολιτικής, εξαιτίας κάποιων, έστω και αρκετών επίορκων πολιτικών, που επιχειρείται στις μέρες μας και τη Δημοκρατία βλάπτει, αλλά  και ασέβεια αποτελεί στις ηρωικές εκείνες πολιτικές μορφές του παρελθόντος που αγωνίστηκαν για την Ελλάδα, όπως ο τιμώμενος ποιητής και πολιτικός Λορέντζος Μαβίλης και ο συμπατριώτης μου επίσης ποιητής και πολιτικός Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, τόνισε με νόημα ο Γεώργιος Βλάχος.
Ο κύριος ομιλητής του Αφιερώματος, ο εγνωσμένου κύρους Συγγραφέας και διακεκριμένος Νεοελληνιστής κος Νικήτας Παρίσης, ως μελίρρυτος ποταμός,   από στήθους, παρουσίασε τον ποιητή των σονέτων, το φιλοπρόοδο πολιτικό και το φλογερό πατριώτη Λορέντζο Μαβίλη. Στο πλαίσιο της Επτανησιακής Σχολής, που αναγέννησε τη Λογοτεχνία στην Ελλάδα, ο Μαβίλης ως ο τελευταίος εκπρόσωπός της,  με λαμπρές εικοσαετείς σπουδές στη φιλοσοφία και στη φιλολογία στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, έθεσε την τέχνη του στην υπηρεσία ενός δύσκολου ποιητικού είδους, του σονέτου, και αναδείχθηκε από τους καλύτερους στο είδος του τόνισε ο καθηγητής. Εξίσου σημαντική ήταν και η παρουσία του στην πολιτική και ως μέλους της αναθεωρητικής βουλής του 1911 και ως προασπιστή της δημοτικής γλώσσας. Δική του άλλωστε είναι η φράση στη Βουλή απευθυνόμενος στους καθαρευουσιάνους που είχαν χαρακτηρίσει τη δημοτική ως χυδαία γλώσσα,  «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι, και υπάρχουσι πολλοί χυδαίοι άνθρωποι ομιλούντες την καθαρεύουσαν». Ο επτανήσιος ποιητής και πολιτικός υπήρξε και ένας φλογερός πατριώτης, αφού κατετάγη εθελοντικά για δεύτερη φορά, ως υπολοχαγός στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο με εβδομήντα στρατιώτες τους οποίους συντηρούσε με δικά του έξοδα. Στις 28 Νοεμβρίου 1912 στο Δρίσκο της Ηπείρου, κοντά στα Γιάννενα, έμελλε να αφήσει την τελευταία πνοή του, από μια σφαίρα  στο πεδίο της μάχης, και με το αίμα του να γράψει το καλύτερο του σονέτο. Ο Μαβίλης κατά τον ομιλητή είχε τη θεία τύχη να γράψει σονέτα όχι μόνο με μελάνι, αλλά και με αίμα. Με τη φράση «τα καλύτερα σονέτα είναι αυτά που γράφονται με αίμα»  έκλεισε τη μεστή εισήγησή του για το μεγάλο μας ποιητή  ο Νικήτας Παρίσης.
Ακολούθως η διακεκριμένη ηθοποιός Μαρία Φιλίππου με τη θεατρική της ομάδα αποτελούμενη από τις: Ε.Γιαλαμά, Σ.Καλαϊτζή, Δ.Κωνσταντίνου, Φ.Λαμπροπούλου απήγγειλαν εξόχως τα ποιήματα Λήθη, η Ελιά, Καλλιπάτειρα, Πατρίδα του τιμώμενου ποιητή.
Στο Μουσικό μέρος του Αφιερώματος, όπως πάντα η χορωδία του ΠΚΘ με μαέστρο το Σταύρο Πιοτόπουλο και την Αγάπη Κόλεβα στο Πιάνο στην αρχή της εκδήλωσης με επτανησιακές μελωδίες, διαμόρφωσαν το κατάλληλο κλίμα για την εισαγωγή του μυημένου άλλωστε φιλόμουσου κοινού στο πνεύμα της Επτανησιακής Σχολής.
Στο κύριο μουσικό μέρος ο βιρτουόζος σολίστας του κλαρίνου Θανάσης Βασιλόπουλος με το μουσικό της ΕΡΤ, βιολονίστα-πιανίστα  Γιώργο Κωνσταντινίδη, απέδωσαν με θαυμάσιο τρόπο μελωδίες-μοιρολόγια της Ηπείρου που τόσο αγαπούσε ο ποιητής. Ο δεξιοτέχνης σολίστ του κλαρίνου μαζί με τον εξαίρετο πιανίστα συνέβαλαν στη μέθεξη των παρισταμένων στον πένθιμο και ηρωικό χαρακτήρα της ζωής και του έργου του μεγάλου ποιητή. Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και με  δάκρυα από  συγκίνηση, έλαβε τέλος το αφιέρωμα στον τελευταίο μεγάλο εκπρόσωπο της επτανησιακής σχολής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Θρακομακεδόνων, Θέμης Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Βλαχοδήμος, η Αντιδήμαρχος Βούλα Χαραλαμποπούλου-Ντελή, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Βασίλης Πήτας, Μαρία Ταλιούρη-Κοντογιώργου, η αν. διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας Φωτεινή Κουλούρη, μέλη του ΔΣ και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του Δήμου.
Η πανηγυρική λήξη του «Αφιερώματος στην Επτανησιακή Ποίηση» θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου 2010 στο θέατρο της πλατείας με τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων και εκατό περίπου εκλεκτών καλλιτεχνών.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ