Mar4
ΜΕΓΑΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ-ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
3/4/2010 7:05:00 AM by Giannis

{…Η ΠΟΙΗΣΗ, Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ συνυπάρχουν γιατί πάνω απ΄ όλα υπηρετούν τον άνθρωπο την αγωνία και τον αγώνα του για τις αξίες που νοηματίζουν και ουσιοποιούν τη ζωή του είτε ως προσωπικότητα, είτε ως κοινωνικό ον. Η ποίηση του Εθνικού μας ποιητή πήγασε στο μεγαλύτερο μέρος της από τη λαμπρότερη ιστορική στιγμή του έθνους μας, την Επανάσταση του 1821 και εξέφρασε με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο τον αγώνα του λαού μας για Ελευθερία, Ισότητα , Δικαιοσύνη και Ανεξαρτησία.
Στο κορυφαίο έργο του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ο Σολωμός λέγει:
«Tο χάραμα επήρα
Tου Ήλιου το δρόμο,
Kρεμώντας τη λύρα
Tη δίκαιη στον ώμο,―
Kι’ απ’ όπου χαράζει
Ώς όπου βυθά,
Tα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι».
Σε αυτόν τον  Άγιο και ένδοξο  τόπο το Μεσολόγγι  ο Ποιητής διέκρινε τότε την Ελλάδα  που αγωνιζόταν για τη λευτεριά της και την Ανεξαρτησία της σ έναν κόσμο  κατά κύριο λόγο εχθρικό.  Αν και έχουν περάσει περίπου διακόσια χρόνια από την εποχή που ο Σολωμός άφηνε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα νεοελληνικά μας γράμματα, διαπιστώνουμε και σήμερα ότι τα υψηλά νοήματα και η ουσία της ποίησης του είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ…}

Με αυτά τα λόγια ο Βουλευτής  και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Βασίλης Οικονόμου άνοιξε στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θρακομακεδόνων το Αφιέρωμα στο Διονύσιο Σολωμό, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου του ΠΚΘ  Δρος Λαμπρινού Πλατυπόδη.
Κεντρικός ομιλήτής στο Αφιέρωμα ήταν ο καθηγητής  Ιστορίας της Λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο  κ. Δημήτριος  Δημηρούλης
, ο οποίος με γλαφυρό ύφος και από στήθους αναφέρθηκε στο πόσο επίκαιρο είναι το Σολωμικό έργο. Ο καθηγητής μέσα από το έργο του Διονύσιου Σολωμού έκανε πολλούς παραλληλισμούς μεταξύ των καταστάσεων που επικρατούσαν στην Ελλάδα του 1821, με τις καταστάσεις που επικρατούν σήμερα το 2010, ενώ παράλληλα διάβασε και σχολίασε αποσπάσματα από το έργο του ποιητή.
Στη συνέχεια η διακεκριμένη ηθοποιός Μαρία Φιλίππου με τη θεατρική της ομάδα αποτελούμενη από τις: Ε. Γιαλαμά, Σ. Καλαϊτζή, Δ. Κωνσταντίνου, Φ. Λαμπροπούλου, Χ. Μπαζιοπούλου, Κ. Πρωτοψάλτη, Β. Τασοπούλου, και Μ. Τοκατλίδη απήγγειλαν αποσπάσματα από το έργο του Δ.Σολωμού.
Τη σκυτάλη ακολούθως πήρε η Χορωδία Ενηλίκων  του ΠΚΘ με μαέστρο το Σταύρο Πιοτόπουλο  οι οποίοι απέδωσαν εξαιρετικά «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη».

Την Χορωδία Ενηλίκων διαδέχθηκε η Παιδική Χορωδία και Ορχήστρα του ΠΚΘ η οποία ερμήνευσε μουσικά κομμάτια σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού καθώς και τον Εθνικό  Ύμνο. Τη χορωδία συνόδευσαν οι μικροί μουσικοί  Μαριαλέττα Πλατυπόδη και Μαλβίνα Σταματιάδη στο φλάουτο ,ο Στάθης Πλατυπόδης στο βιολί και ο εξαιρετικός μαέστρος, βιολονίστας της ΕΡΤ Γιώργος Κωνσταντινίδης στο πιάνο.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις διάσημες Sopranos Λένα Σουρμελή και Ανδριάννα Λυκουρέση και τον πιανίστα Γιώργο Γιόρτσιο να ερμηνεύουν εξαίσια τραγούδια των παρισταμένων ζακυνθίων συνθετών Τιμόθεου Αρβανιτάκη και Παναγιώτη Μαρίνου σε ποίηση Δ.Σολωμού.
Σε αυτήν την ωραία από κάθε άποψη εκδήλωση ήταν παρόν και ο διάσημος εικαστικός Βαγγέλης Τζερμιάς, του οποίου η προσωπογραφία του εθνικού μας ποιητή  κοσμεί……. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι στο κοντινό μέλλον θα μιλήσει στο φιλόμουσο κοινό του ΠΚΘ για αυτήν την καλλιτεχνική περιπέτεια του ως αναφορά στην σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Διονυσίου Σολωμού.
Τελειώνοντας η εκδήλωση ο πρόεδρος του ΠΚΘ ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές  και τους παρισταμένους και ανανέωσε το ραντεβού για μια ακόμα ποιητική βραδιά  για τις 21 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-  με το Αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό, στο οποίο θα συμμετέχει και ο μεγάλος βάρδος του ελληνικού τραγουδιού Αντώνης Καλογιάννης με τη μουσική συντροφιά του.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θρακομακεδόνων κος Θέμης Οικονόμου, η αντιδήμαρχος Βούλα Ντελή- Χαραλαμποπούλου, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Αχαρνών κος Γιάννης Κασσαβός, Θρακομακεδόνων κα  Νίτσα Ξενιά, Ο αντιπρόεδρος του ΠΚΘ κος Σπύρος Σταματιάδης, ο Διευθυντής του ΠΚΘ κος Ηρακλής Γεωργιάδης, Τα μέλη του ΔΣ Φωτεινή Κουλούρη, Ολυμπία Δραγούνη  και Μάγια Ντελέζου, Πρόεδροι συλλόγων και φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ