Jul23
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
7/23/2010 5:00:00 PM by Giannis

Την Κυριακή, 27 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θρακομακεδόνων (λόγω καιρικών συνθηκών, και όχι στο θέατρο της πλατείας, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί), έπεσε η αυλαία, πανηγυρικώ τω τρόπω, του πιο σημαντικού κύκλου εκδηλώσεων των τελευταίων χρόνων του εν λόγω Πνευματικού Κέντρου.
Ιστορική Αναδρομή
«Από τις αρχές του παρόντος έτους έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θρακομακεδόνων το «Αφιέρωμα στην Επτανησιακή Ποίηση», το οποίο παρουσιάστηκε σε έξι ενότητες. Η φιλοσοφία και ο όλος σχεδιασμός του Αφιερώματος έγινε για να δειχθεί διαχρονικά η άρρηκτη σχέση της Ποίησης με την Πολιτική και τη Μουσική. Είναι γνωστόν ότι η επτανησιακή ποίηση αποτελεί την ιδρυτική πράξη της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η Ποίηση αυτή εξέφρασε τις υψηλότερες στιγμές της ιστορίας ή είναι γέννημα αυτών των στιγμών, για παράδειγμα της Επανάστασης του 1821. Επίσης η ποίηση αυτή αποτέλεσε πηγή δημιουργίας μεγάλων και σημαντικών για το ελληνικό έθνος και την κουλτούρα του μουσικών έργων, συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Ύμνου. Αυτός άλλωστε ήταν και   ο λόγος που σε κάθε ενότητα εκτός από έναν ακαδημαϊκό δάσκαλο που μιλούσε για το έργο του τιμώμενου ποιητή και την απήχηση του σήμερα, ήταν προσκεκλημένος και ένας πολιτικός, όπου παρουσίαζε την πολιτική διάσταση του έργου του τιμώμενου και φυσικά μουσικοί που παρουσίαζαν τα αντίστοιχα μουσικά έργα.
Στην πρώτη ενότητα του  Αφιερώματος, “Ανδρέα Κάλβος”,  για τον ποιητή μίλησαν o Δημήτρης Δημηρούλης, Καθηγητής της Οξφόρδης, και η Υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο δε συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, παρουσίασε το μουσικό έργο του Ωδαί. Στη δεύτερη ενότητα του Αφιερώματος, “Διονύσιος Σολωμός”, για τον ποιητή μίλησαν ο  Δημήτρης  Δημηρούλης, και ο Βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, οι δε ζακύνθιοι συνθέτες Τιμόθεος Αρβανιτάκης και Παναγιώτης Μαρίνος με τις soprano Λένα Σουρμελή και Ανδριάννα Λυκούρεση παρουσίασαν έργα τους σε σολωμική ποίηση. Στην τρίτη ενότητα του Αφιερώματος, “Άγγελος Σικελιανός”, για τον ποιητή μίλησαν ο Νίκος Παπαγεωργίου, διδάκτορας του Παν/μίου του Λονδίνου, και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κος Θεόδωρος Πάγκαλος, ο δε Αντώνης Καλογιάννης με πολυμελή ορχήστρα ερμήνευσε το Πνευματικό Εμβατήριο του Σικελιανού σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Στην τέταρτη ενότητα του Αφιερώματος, “Αριστοτέλης Βαλαωρίτης”, για τον ποιητή μίλησαν ο Θεοδόσης Πυλαρινός καθηγητή Παν/μίου του Ιονίου Παν/μίου, και ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής κος Λεωνίδας Κουρής,  οι δε καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής Χάρης Ανδριανός και Δημήτρη Γιάκας  ερμήνευσαν μελοποιημένα ποιήματα του τιμώμενου ποιητή. Στην πέμπτη ενότητα του Αφιερώματος, “Λορέντζος Μαβίλης”, για τον ποιητή μίλησαν ο  συγγραφέας Νικήτας Παρίσης, και ο εκ Λευκάδος ορμώμενος  Βουλευτής  κος Γεώργιος Βλάχος, ο δε κλαρινετίστας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο βιολονίστας της ΕΡΤ Γεώργιος Κωνσταντινίδης απέδωσαν ηπειρωτικά μοιρολόγια  που τόσο αγαπούσε ο ποιητής. Σε όλες τις ενότητες στο ποιητικό αναλόγιο ήταν η ηθοποιός Μαρία Φιλίππου με μια πολυμελή θεατρική ομάδα. Επί σκηνής πάντοτε ήταν η Χορωδία Ενηλίκων ΠΚΘ, και σε δυο ενότητες τα «Παιδικά Βιολιά» η χορωδία και η ορχήστρα νέων του ΠΚΘ».
Πανηγυρική Λήξη
ο πρόεδρος του ΠΚΘ, Δρ Λαμπρινός Πλατυπόδης παρουσία πολλών ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, πολιτικών και πλήθους κόσμου κήρυξε τη λήξη του πολύμηνου Αφιερώματος στην Επτανησιακή ποίηση, αφού προηγουμένως έκανε την ανωτέρω σύντομη ανασκόπηση των προηγηθεισών  ενοτήτων του. Της τελετής ακολούθησε τρίωρο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με σαφείς αναφορές στην επτανησιακή μελοποιημένη ποίηση και μουσική. Η εκδήλωση είχε διάρκεια τριών ωρών, και χάριν στην υπεύθυνη ροής του προγράμματος, κα Ολυμπία Δραγούνη,  κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα. Στο όλο εγχείρημα σημαντική ήταν η προσφορά των μελών του ΔΣ Σπύρου Σταματιάδη, Ηρακλή Γεωργιάδη και Φωτεινής Κουλούρη και του υπαλλήλου του ΠΚΘ Γιάννη Παναγιωτόπουλου. Εξόχως σημαντική είναι και η  συμβολή του Δημάρχου Θέμη Οικονόμου, που πάντοτε έργω και λόγω  δίνει αδιαλείπτως το παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις του Πνευματικού του Δήμου. Και όπως σοφά λέει ο λαός «τέλος καλό όλα καλά».
Πρόγραμμα
Παιδική Ορχήστρα και Χορωδία του Π.Κ.Θ.
«Πήγες εις το Μεσολόγγι»(Δ. Σολωμός-Ν. Μαντζαρος)
«Ξανθούλα»                       (Δ. Σολωμός-Π. Καρρέρ)
«Όμορφη και Παράξενη Πατρίδα»(Ο. Ελύτης-Δ. Λάγιος)
«Τι Πάθος»                         (Στίχοι Μουσική Δ. Λάγιος)
Χορωδία Ενηλίκων Π.Κ.Θ.
Ω Φωνή , Ω Μητέρα(Δ. Σολωμός-Η. Ανδριόπουλος)
Η Καταστροφή των Ψαρών(Δ. Σολωμός-Γ. Δ. Πάχτικου)
Φύσα Βοριά μου(Αρ. Βαλαωρίτη-Μ. Θεοδωράκη)
Αγράμπελη(Αρ. Βαλαωρίτη-Μ. Θεοδωράκη)
Ωδή στο Μακρυγιάννη(Αγγ. Σικελιανός-Στ. Πιοτόπουλος)
ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ: ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
. Η Γυναίκα της Ζάκυθος, Δ. Σολωμού
. Εις Θάνατον, Α. Κάλβου
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΧΑΡΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ(Βαρύτονος) ΕΙΡΗΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ(Υψίφωνος)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΓΙΑΚΑΣ  (πιάνο)
1.Β.Α.ΜΟΤΣΑΡΤ  : Ο Μαγικός Αυλός Ντουέτο Παπαγκένο – Παπαγκένα
2.ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ : Ρουσάλκα  Άρια της Ρουσάλκα
3.Κ. ΠΟΡΤΕΡ :  Kiss me Kate  -  So in love
4.Κ. ΠΟΡΤΕΡ : Kiss me Kate  -  Wunderbar
5. ΘΕΟΔ. ΣΠΑΘΗΣ : Δεν μ’ αγαπάς  (Διονύσιος Σολωμός)
6.ΑΝΤΙΟΧΟΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ : Αναδυομένη  (Άγγελος Σικελιανός)
7.ΤΙΤΟΣ  ΞΗΡΕΛΛΗΣ : Μούχρωμα  (Λορέντζος Μαβίλης)
8. ΠΑΥΛΟΣ  ΚΑΡΡΕΡ : Ο Γερο-Δήμος  (Αριστοτέλης Βαλαωρίτης)
9.ΚΩΣΤΑΣ  ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ : Ξύπνα αγάπη μου
10. ΚΩΣΤΑΣ  ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ :  Θα ξανάρθεις
11. ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ  ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ : Ο Βαφτιστικός
Θέλω ο άντρας να χει προ παντός..(Βιβίκα -Ζαχαρούλης)
ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
1. Το χάραμα επήρα - Δ. Σολωμός (Ελεύθεροι Πολιορκημένοι)-Γ. Μαρκόπουλος. Αφήγηση: Ρούλα Θεοδώρου
2. Μητέρα μεγαλόψυχη- Δ. Σολωμός (Ελεύθεροι Πολιορκημένοι)-Γ. Μαρκόπουλος. Σολίστ: Κώστας Χρυσανθόπουλος
3. Ο χορός - Δ. Σολωμός (Ύμνος εις την Ελευθερίαν)- Λαϊκή μουσική  Ζακύνθου
4. Η Ψαρόβαρκα-Ι. Πολέμη- Δ. Λαυράγκα. Σολίστ: Νίκος Παπακώστας
5. Ο Πειρασμός - Δ. Σολωμός (Ελεύθεροι Πολιορκημένοι)-Τιμ. Αρβανιτάκης
6. Πώς φυλακίζεις χρώματα-Έλσα Γράψα-Παν. Μαρίνος
7. Μια Πεταλούδα - Ν. Κόκκινος
8. Δυό γλυκά ματάκια- Γλυκοφρύδης
9. Απόψε την κιθάρα μου-Παραδοσιακή Επτανησιακή Σερενάτα
10. Το αλφαβητάρι του έρωτα, Παραδοσιακό της Ζακύνθου
11. Λαλούν τ’ αηδόνια- Δ. Λαυράγκα
12. Σερενάτα-Τιμ. Αρβανιτάκης
ΜΕΛΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ «ANIMA MEA».
Mandolin I : Μανωλόπουλος Νίκος ,Tejedor de la Idlesia Anna Belen Mandolin II: Πέττα Σάνη, Γκλαβάς Σωτήρης Μandola : Ρογκάκος Νίκος Guitar : Κλής Δημήτρης, Γεωργιάδης Γεώργιος, Σκεπαρνιάς Νίκος Cοntra Bass: Μόγια Σίφης.                                
ΜΕΛΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ «ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ»
SOPRANI: Ελένη Γιαννακοπούλου, Κατερίνα  Κούρτη, Νάτσικο Κωνσταντάτου,  Φωτεινή Μανούσου,  Μαρία Πλέγα, Ρουμπίνη  Ξένου, Λένα Ρούβαλη, Ρίτα Σουρμελή, Κομνηνού Σοφία ALTI: Μαρία Αντωνοπούλου, Ρένα Ζαφειροπούλου, Ρούλα Θεοδώρου, Ρέα Καστρινάκη, Λίτσα Κοσμάτου, Αρετή Μαλλιώρη,  Ελευθερία Μαρκέτου,  Ειρήνη Περπινιά, Μάχη Πετρίτση TENORI: Αλέξανδρος Μπίχτας, Δάκης Μυλωνάς, Νικόλαος Παπακώστας, Ανέστης Χατζής, Κώστας Χρυσανθόπουλος,  Κρίβας Σπύρος, Πέτρος Μπλέτσας BASSI:Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Θεμιστοκλής Καλογεράτος, Ιωάννης Λιτσαρδόπουλος, Θέμης Μακρυγιώργος , Μαρίνος Ταβερναράκης
ΔΙEΘΥΝΣΗ: Λένα Σουρμελή με συνοδεία στο πιάνο το Γιώργο Ζιάβρα.
ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Κανελλοπούλου Κυριακή , Θανοκώστα Τάνια , Κάλτσα Ολυμπία , Χασιαλή Άντζελα,Δημώντα εύα, Τυλιγάδα Έμυ,Καμπούρογλου Μαρία,Μπράουν Μπαίργκερ Εφη, Νίκα Βαλεντία ,Γεωργιάδου Βασιλική , Στεφανάτου Τασούλα,Μήλιου Ευδοξία,Χελιδώνη Αλέκα, Γερόλυμπου Μαρία ,Μαράκη Σοφία , Μιχαηλίδου Δέσποινα ,  Βλαϊκίδου χρύσα , Ντελέζου Τασία , Ντελέζου Μάγια ,Σωτηροπούλου Μαίρη ,Μουτσοπούλου Ιωάννα, Μήτσου Σταυρούλα ,Σπανού Φιλιώ , Μακρή Αγάπη , Μητσάκου Κική, Μπαλαούρας Δημήτρης,Γκούζια Αμαλία,Ρίζου Αλεξάνδρα, Σακελλαριάδου Δήμητρα, Τζίνη Ελένη,Μαντζούκα Βανέσα , Μπούκη Ρίτσα , Τατάκη Ελένη.
ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΟΛΙΑ.
Βιολιά Ι: Μαρίνα Κεσσέ, Σοφία Ιατρίδη, Στάθης Πλατυπόδης
Βιολιά ΙΙ: Τάσος Σιμάτος, Κων/να Μικρουδάκη, Ελένη Σεργανίδη, Βασιλική Γκούντα, Μυρτώ Ποτήρη, Αλέξανδρος Καφκάς Πλήκτρα: Ελευθερία Κουρούνη Φλάουτο: Μαριαλέτα Πλατυπόδη
Κιθάρες: Διονυσία Μούγια, Ωρίων Πασιάκος, Ελένη Αβδέλαρου, Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος 
 Μέλη της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Παγώνη Μ, Παρασυράκη Γ, Παρασυράκη Μ, Βλαϊκίδου Ε, Βάλιος Κ, Βάλιου Ε.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Παντελής Ασπραδάκης, οι Δήμαρχοι Θρακομακεδόνων και Αχαρνών, Θέμης Οικονόμου και Παναγιώτης Φωτιάδης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Βλαχοδήμος, η Αντιδήμαρχος Βούλα Χαραλαμποπούλου-Ντελή, η Αντιδήμαρχος Σταματίνα Μπούκη,  ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθανάσιος Μπαλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι,  Βασίλης Πήτας αρχηγός παράταξης, Γιάννης Κασσαβός υποψήφιος Δήμαρχος, Μαρία Ταλιούρη-Κοντογιώργου Πρόεδρος του ΑΚΕΘ, Δήμητρα Παναγιώτου Φίλιππα και Νίτσα Ξενιά,  ο Αντιπρόεδρος και ο Διευθυντής του ΠΚΘ, Σπύρος Σταματιάδης και Ηρακλής Γεωργιάδης αντίστοιχα, τα μέλη του ΔΣ Ολυμπία Δραγούνη, Μάγια Ντελέζου, η αν. διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας Φωτεινή Κουλούρη, ο πρ. Κοινοτάρχης Κώστας Καραπάτσιος,  ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αναστάσιος Χίος, η Πρόεδρος του ΣΕΟ Στέλλα Κουνάδη, ο Πρόεδρος των «Ρόταρυ» Γιάννης Φρέρης και η γραμματέας του «Αριστοτέλη» Αργυρώ Ζησίμου.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ