Jun17
Ξεκίνησε η «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» - Παρουσίαση ιδρυτικής διακήρυξης και ιδρυτικών μελών
6/17/2010 7:52:00 AM by Giannis

ΦΩΤΟ
Από αριστερά τα μέλη της γραμματείας : Λίτσας Θανάσης δ. σ Διονύσου π. αντιδήμαρχος, Κλεφτάκης Χρήστος πρόεδρος Ροδόπολης, Νικητόπουλος Γιάννης δήμαρχος Άνοιξης, Παπανικολάου Μάνος αντιπρ. ΚΕΔ Αγίου Στεφάνου π. προϊστάμενος ΟΡΣΑ, Καλαφατέλης Γιάννης πρόεδρος Κρυονερίου, Ποτίδης Χρήστος δ.σ Δροσιάς π. αντιδήμαρχος και Τσαγκαράκης Βαγγέλης κ. σ Σταμάτας.

 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ», η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών του ¨καλλικράτειου» δήμου Διονύσου,  στις 9-6-2010 σε γνωστό κέντρο της Λ. Μαραθώνος.
Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκε επίσημα η ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησης και τα πρώτα εβδομήντα (70) ονόματα ιδρυτικών μελών και υποστηρικτών της.
Οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής γέμισαν ασφυκτικά το χώρο και οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους στηρίζουν την κίνηση. Το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης έχει ως εξής :
“Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνδημότες,
Στις μέρες μας οι επτά τοπικές κοινωνίες των πρώην δήμων και κοινοτήτων Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης, Διονύσου, Δροσιάς, Κρυονερίου, Ροδόπολης και Σταμάτας συνενώνονται αυτοδιοικητικά. Με αίσθημα λοιπόν ευθύνης σας παρουσιάζουμε τις βασικές αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Δήμου Διονύσου “ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”. Άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και ενεργοί πολίτες, με σταθερή προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά που υπηρετούμε χρόνια με συνέπεια, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής μας.
Η κίνησή μας μας αυτή είναι καρπός της κοινής εμπειρίας από το παρελθόν και της κοινής αγωνίας για το μέλλον. Προπαντός όμως είναι καρπός της βεβαιότητάς μας ότι καμιά σημαντική αλλαγή ή μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές.
Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ακράδαντη πίστη ότι μόνο η παρουσία και η ουσιαστική συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Στις κρίσιμες στιγμές που περνάμε κανείς δεν έχει την πολυτέλεια του θεατή.
Ο στόχος μας είναι η συμμετοχή και συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας, ανεξαρτήτως τοπικών, κομματικών, κοινωνικών ή άλλων διαχωρισμών.
Η φιλοδοξία μας, να συνθέσουμε τις διαφορετικές αντιλήψεις των δημοτών μας και να συνδυάσουμε τα διαφορετικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας, έτσι ώστε ο νέος Δήμος μας να γίνει τόπος δημιουργίας, ελεύθερης έκφρασης και βιώσιμης ανάπτυξης. Ένας Δήμος που θα στέκεται δίπλα στον δημότη, στις καθημερινές του ανάγκες και προσδοκίες. Ένας Δήμος που θα διεκδικεί πόρους και αρμοδιότητες από την πολιτεία.
Ξεκινάμε τώρα, πιστεύοντας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε για το πώς θέλουμε τον νέο μας Δήμο και το τι περιμένουμε από αυτόν, για τα όνειρα και τις απαιτήσεις μας από την καθημερινή μας ζωή. Ξεκινάμε νηφάλια, ανοίγοντας τον απαραίτητο για κάθε μεταρρύθμιση κύκλο διαλόγου και δεσμευόμενοι να μην τον κλείσουμε την επαύριο των εκλογών.
Γιατί έτσι θα διαμορφώσουμε την συναντίληψη που θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε μια νέα ανοικτή Διοίκηση, να καταρτίσουμε ρεαλιστικά σχέδια παρεμβάσεων με την συμμετοχή φορέων και πολιτών και να εργασθούμε από κοινού στην εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης για όλους.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος αυτού αφορούν:
­ Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την πολεοδομική ανασυγκρότηση των περιοχών μας και την άρση της αμφισβήτησης των οικισμών μας
­ Την βελτίωση με ουσιαστικές παρεμβάσεις και περαιτέρω ανάπτυξη των κοινόχρηστων υποδομών και δικτύων (κυκλοφοριακού, αποχετευτικού κλπ)
­ Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των δημοτών
­ Την βελτίωση της αισθητικής αλλά και της ασφάλειας στις περιοχές μας
­ Την στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, του αθλητισμού και του πολιτισμού, προς όφελος των κατοίκων και προπαντός όλων των νέων
­ Την πρόνοια για τρίτη ηλικία, αναπήρους, πολυτέκνους και εργαζόμενες μητέρες
­ Την αξιοποίηση της όποιας δημοτικής περιουσίας σε όφελος του πολίτη
­ Την στήριξη των τοπικών αγορών και επαγγελματιών.
Για τον σκοπό αυτό θα στηριχθούμε αφενός στις σχέσεις εμπιστοσύνης και ήθους που οικοδομήσαμε στους επιμέρους δήμους και κοινότητες και αφετέρου στην γνώση που αποκομίσαμε μέσα από το πλούσιο έργο, αλλά και τις αναπόφευκτες δυσκολίες του παρελθόντος. Σε αυτή την βάση δεσμευόμαστε ότι θα αξιοποίησουμε την εμπειρία των παλιών και τις ικανότητες και τον ενθουσιασμό των νέων.
Οι αρχές με τις οποίες θα εργασθούμε είναι οι εξής:
­ Η σύνθεση των διαφορετικών αντιλήψεων στη βάση της ισοτιμίας, πέρα από πολιτικές, κοινωνικές ή γεωγραφικές περιχαρακώσεις,
­ Ο σεβασμός στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες της κάθε περιοχής και η εξασφάλιση της ουσιαστικής “φωνής” και εκπροσώπησής της στον ευρύτερο Δήμο,
­ Η περιφρούρηση του φυσικού περιβάλλοντος και η διεκδίκηση της ποιότητας ζωής και της αισθητικής για την περιοχή μας,
­ Η προώθηση ενός ζωντανού πολιτισμού παραδόσεων και διαχρονικών αξιών, που θα συνδυάζεται με μια πρακτική κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, και τέλος
­ Η λειτουργία του νέου Δήμου με στρατηγικό σχέδιο, χωρίς προχειρότητα στις επιλογές, με διαφάνεια και χωρίς στεγανά, με ρόλο επιτελικό, αλλά όχι απρόσωπο ή πατριαρχικό.
Ο κοινός μας τόπος έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένας δήμος – πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς διαθέτει ανθρώπους με εντιμότητα και ήθος στη διαχείριση των κοινών, με όραμα και αποδεδειγμένη ικανότητα εφαρμογής, με γνώσεις και εμπειρία έργων για την περιοχή, με βούληση να ασχοληθούν όχι μόνο με τα “μεγάλα”, αλλά και με τα καθημερινά. Διαθέτει προπαντός ανθρώπους που δεσμεύονται, αγωνίζονται και κάνουν πράξη τα όσα λένε, με τρόπο συλλογικό και δημοκρατικό.
Έτσι λοιπόν, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς τους δημότες του νέου μεγάλου μας Δήμου, πρεσβύτερους και νεώτερους, ευαίσθητους αλλά και αποφασιστικούς, με ποικίλα ενδιαφέροντα και με απαιτητικά προγράμματα, με προϊστορία ή μη στα κοινά κι ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών και σας προσκαλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον διάλογο για την ταυτότητα του νέου Δήμου και στις διαδικασίες της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Δήμου Διονύσου “ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”.
Μετά την ανάγνωση της ιδρυτικής διακήρυξης και των πρώτων 70 πολιτών που στηρίζουν την Κίνηση, υπήρξαν τοποθετήσεις των παρευρισκομένων καθώς και διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το χρονικό σχεδιασμό της «ΕΝΩΤΙΚΉΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» μέχρι τη 17η  Ιουνίου θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των 105 εκλεκτόρων από τους επτά Δήμους και Κοινότητες, την 22α Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η κατάθεση των υποψηφιοτήτων και την 5η Ιουλίου θα γίνει η εκλογή του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης.

 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ