Dec21
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ για το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Διονύσου 2012-2014
12/21/2011 5:34:00 AM by Giannis

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου (20 Δεκεμβρίου 2011), συζητήθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου 2012-2014. Ο δημοτικός σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Παναγιώτης Μπιτάκος κατέθεσε τις θέσεις της δημοτικής παράταξης και δήλωσε ότι, παρά τις ενστάσεις της, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα το ψηφίσει.
Η ομιλία του είναι η εξής:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ξεκινήσω την παρέμβαση μου με μερικές για παρατηρήσεις για το θέμα που συζητάμε.
1. Η πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε στις 29η Νοεμβρίου 2011.  Έγινε εκ των υστέρων και αφού ο Δήμος είχε ήδη στείλει τις προτάσεις του για το σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής 2012-2014, ώστε να συντονιστούν οι δράσεις που αφορούν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Επομένως, αν εκείνη η συζήτηση δεν είχε τίποτα απολύτως να προσθέσει και ήταν εντελώς τυπική, επειδή έτσι προβλέπεται στο νόμο, στη σημερινή συζήτηση τι πρόκειται ακριβώς να κάνουμε; Μήπως, επομένως, έχουμε για μια ακόμη φορά πλήρη περιφρόνηση του κορυφαίου θεσμού του Δήμου, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο;
2. Μια από τις βασικές πρόνοιες του νόμου είναι η αναλυτική συζήτηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, έτσι ώστε το τελικό κείμενο που θα προκύψει να αντανακλά τη συλλογική βούληση της κοινωνίας και των πολιτών. Φροντίσατε, βεβαίως, 3 μήνες μετά την άκαρπη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης, να παγώσουν με ευθύνη σας όλες οι σχετικές διαδικασίες. Άρα, δεν τηρείται και αυτή η ουσιαστική και καθόλου τυπική προϋπόθεση, που προβλέπει ο νόμος για το Επιχειρησιακό Σχέδιο. Και εδώ να σας θυμίσω ότι, η παράταξή μας έχει προτείνει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες συγκρότησης της Επιτροπής Διαβούλευσης, μέσω του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο νόμος αλλά για ακόμα μία φορά μας αγνοήσατε.
Εμείς, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, πιστεύουμε ότι, το Επιχειρησιακό Σχέδιο είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, ένα σύνθετο εργαλείο απαραίτητο για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Δήμου και της πόλης μας. Και γι΄ αυτό, κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου, δώσαμε στη δημοσιότητα το αντίστοιχο Επιχειρησιακό Σχέδιο της παράταξης μας.
Για την επιτυχία του Σχεδίου, που έχουμε μπροστά μας, είναι ανάγκη η ίδια η Διοίκηση του Δήμου να το γνωρίζει και να πιστεύει στις αρχές  του, τονίζω η ίδια η δημοτική αρχή, και όχι μόνο οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι κάνουν άψογα τη δουλειά τους. Θα πρέπει η Διοίκηση του Δήμου, λοιπόν, να μπορεί να παρακολουθεί τα ετήσια προγράμματα, τον προϋπολογισμό  και την εκτέλεση τους και έτσι να προβαίνει στις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις. Δίνω βάρος σε αυτό το θέμα, γιατί εδώ παρακολουθήσαμε το παράδοξο, η δημοτική αρχή να κρύβεται πίσω από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και συνεργάτες της.
Το Σχέδιο, που συζητάμε σήμερα, έχει τη μορφή μιας έκθεσης ιδεών και τίποτα άλλο, ώστε να τηρηθεί  η εκ του νόμου υποχρέωση μας για τη σύνταξη του. Και γι΄ αυτό, θα μείνει στο ράφι κάποιας βιβλιοθήκης ή έστω σε κάποιο γραφείο του Δήμου. Λυπάμαι πολύ, που το λέω αλλά έτσι ακριβώς είναι. Και λυπάμαι ειλικρινά για τους κόπους ορισμένων συνεργατών του Δήμου.
Ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο δεν μπορεί να είναι μόνο ένα κείμενο τεχνοκρατικό, επιστημονικό. Πρέπει να είναι και ένα κείμενο εξόχως πολιτικό, που θα αποτυπώνει τη φιλοσοφία, το όραμα και την πρόταση της δημοτικής αρχής για την Ανάπτυξη της πόλης μας. Θα αποτυπώνει τη συλλογική θέληση της κοινωνίας και των φορέων της γι΄ αυτήν την Ανάπτυξη. Θα αποτυπώνει τις ιεραρχήσεις και προτεραιότητες των στόχων μέσα στην 3ετία 2012-2014. Κι όχι ένα κατεβατό έργων, ατάκτως ριγμένων στο χαρτί και δίπλα νούμερα, για να συμπληρωθεί κι αυτό το κουτάκι.
Πως, λοιπόν, θα πετύχετε την υλοποίηση ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου, όταν είναι ξεκάθαρο πλέον ότι, δεν διαθέτετε κανένα όραμα;
Το γεγονός ότι, δεν σταθήκατε ικανοί να συγκροτήσετε την Επιτροπή Διαβούλευσης αλλά και η γενικότερη απραξία και παραλυσία, που έχει διαμορφωθεί στον ένα χρόνο διοίκησής σας, δεν αποτελούν λόγους ώστε να τιμωρηθούν οι δημότες μας με την καταψήφιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου. Είναι γεγονός ότι, όλες οι προτάσεις μας μέσω των εκπροσώπων μας στις Δημοτικές Κοινότητες, Συλλόγους και Φορείς, έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο. Για το λόγο αυτό, όπως και στην Ά Φάση έτσι και τώρα, θα ψηφίσουμε το Επιχειρησιακό Σχέδιο, με την ευχή κάτι να υλοποιηθεί από αυτό, προς όφελος των δημοτών μας.
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ