Nov2
Παρελάσεις λαϊκής οργής, Δημοψήφισμα (;), και στο βάθος…
11/2/2011 8:52:00 PM by Giannis

Στον αέρα βρίσκεται, από το βράδυ της Δευτέρας που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τόσο  η οικονομική πολιτική της χώρας όσο και το γενικότερο πολιτικό σκηνικό.
Οι σοβαρές εκκρεμότητες, απειλούν ακόμα και την άμεση κάλυψη των τρεχουσών δαπανών του Δημοσίου, αφού ακόμα δεν έχει εκταμιευτεί η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ, ενώ βέβαια «παγώνει» η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με haircut κατά 50 %. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέχρι τέλος του χρόνου λήγουν ομόλογα αξίας 2,3 δισ. ευρώ, τα οποία το Δημόσιο δεν έχει πόρους να αποπληρώσει, αν δεν λάβει την 6η και 7η δόση. Στο ιδιαίτερα ρευστό κλίμα, είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να διαπραγματευθεί τώρα σε σοβαρή βάση με τις ξένες τράπεζες για την ένταξή τους στο PSI plus, όταν όλη η συμφωνία θα τελεί υπό την αίρεση του δημοψηφίσματος, που, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, απλά δεν θα ισχύσει. Ταυτόχρονα, υπό την αίρεση των πολιτικών εξελίξεων τελεί μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, η υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί και νομοθετηθεί, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά κυρίως η καθημερινή λειτουργία των ΔΟΥ και η είσπραξη εσόδων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών φοβούνται ότι, με το κλίμα ρευστότητας στην πολιτική σκηνή, με ορατό το ενδεχόμενο εκλογών, αλλά και τα σενάρια χρεοκοπίας, αρκετοί φορολογούμενοι θα αναβάλουν τις πληρωμές προς την εφορία, με επώδυνες συνέπειες.
Λαϊκή οργή
Όλα αυτά όταν λίγες μέρες πριν οι  παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, στις περισσότερες πόλεις της χώρας μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής των Μνημονίων και του στραγγαλισμού της κοινωνίας.  Αποκορύφωμα βέβαια όλων ήταν η ματαίωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, μετά την εισβολή χιλιάδων διαδηλωτών στο χώρο της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, και την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, υπό τις αποδοκιμασίες πολλών συγκεντρωμένων!
Το υποχρεωτικό κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και θέτει στην εργασιακή εφεδρεία χιλιάδες εργαζόμενους, ήταν η συνέχεια  του Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ήταν όμως και οι σταγόνες που έπεσαν σ’ ένα ποτήρι ήδη ξεχειλισμένο. Υπουργοί, βουλευτές και διάφοροι άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι είχαν λάβει εγκαίρως το «μήνυμα». Ελάχιστοι τόλμησαν να καταλάβουν θέσεις στις παραδοσιακές εξέδρες των επισήμων και μόνο υπό δρακόντεια μέτρα προστασίας τους από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, όπως π.χ. η υπουργός Παιδείας Ά. Διαμαντοπούλου στο Σύνταγμα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, ούτε αυτή η αστυνομική προστασία στάθηκε ικανή να εμποδίσει το ξέσπασμα οργής των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα αρκετές παρελάσεις να ματαιωθούν, ενώ υπουργοί, βουλευτές και άλλοι επίσημοι αποχωρούσαν ή φυγαδεύονταν, αποδοκιμαζόμενοι. Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας εισέπραξαν τη λαϊκή κατακραυγή, εναντίον ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, το οποίο οδηγεί στη χρεοκοπία, την ανέχεια και την εξαθλίωση, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
«Πάγωμα»  παντού
Η αγανάκτηση γίνεται ποτάμι και την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός του 2011, παρά τα μέτρα κινείται, επί ξυρού ακμής, αφού και τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών κατέδειξαν υστέρηση εσόδων και υπερβάσεις δαπανών, οι οποίες υποτίθεται ότι θα καλυφθούν με την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τις εισπράξεις από τη β' δόση των εισφορών που περιέχει το «πολυεκκαθαριστικό». Ο χρόνος όμως πιέζει ασφυκτικά και η πολιτική αβεβαιότητα δεν ευνοεί τα δημόσια έσοδα.
Η ανακοίνωση της πρόθεσης του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, μετά την αρχική έκπληξη και τα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της, προκάλεσε έντονη ανησυχία ότι «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου», με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η πρόσφατη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και συνακόλουθα το PSI . Οι όποιες εξελίξεις εμπεριέχουν ένα σημαντικό ρίσκο για την υλοποίηση όλων όσα συμφωνήθηκαν, με πολύ δυσκολία, σε επίπεδο Ευρωζώνης, με το διακύβευμα να είναι το μέλλον της χώρας, πολλώ δε μάλλον που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης -και όχι μόνο- κάνουν λόγο ακόμη και για  το μέλλον του ευρώ.
Η αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών που τουλάχιστον εξεπλάγησαν είναι κρίσιμη και εντάσσεται σε ένα βεβαρημένο ήδη κλίμα, με το χρόνο να λειτουργεί αντίστροφα για τη χώρα. Ακόμη και αν η έκτη δόση δοθεί εν είδει «διευκόλυνσης», για την έβδομη που θα πρέπει να αξιοποιηθεί και για αποπληρωμές ομολόγων, τα πράγματα φαίνονται ρευστά, επισημαίνει επικεφαλής μεγάλης τράπεζας.  Το περιβάλλον της πολιτικής αστάθειας, στην οποία έχει μπει από το βράδυ της Δευτέρας η ελληνική οικονομία, απειλεί με πλήρη ανατροπή όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που προσπαθεί να δρομολογήσει εν μέσω πιστωτικής ασφυξίας το υπουργείο Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 10,5 δισ. ευρώ, αλλά και το τεράστιο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η αβεβαιότητα του ιδιωτικού τομέα έρχεται να συμπληρώσει και αντίστοιχη αδυναμία του δημόσιου τομέα, ο οποίος, λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης, αδυνατεί εδώ και καιρό να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.
Το δημοψήφισμα
Οριστική πλέον  είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος το συντομότερο δυνατόν, πιθανότατα ως το τέλος του χρόνου, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο στη μαραθώνια συνεδρίασή του, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ορισμένοι υπουργοί εξέφρασαν ενστάσεις όμως ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε στην απόφασή του. Διευκρίνισε μάλιστα ότι στο δημοψήφισμα το δίλημμα δεν είναι «αυτή ή άλλη κυβέρνηση», αλλά «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ». Σε δηλώσεις τους σε τηλεοπτικά μέσα το πρωί της Τετάρτης τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης  όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξαν ότι το ερώτημα θα αφορά τη δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη το ερώτημα θα τεθεί ως εξής: «Δέχεστε τη δανειακή σύμβαση; Ναι ή όχι;». Ο ίδιος φάνηκε να διαφωνεί ανοιχτά με το ενδεχόμενο να τεθεί το δίλημμα «ναι ή όχι στο ευρώ», λέγοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να θέσει εν αμφιβόλω την πορεία της χώρας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της κυβέρνησης, το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε να γίνει δημοψήφισμα και εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς και στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, βασική προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι η αποτύπωση των βασικών χαρακτηριστικών της συμφωνίας που επετεύχθη στην ΕΕ για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να διατυπωθεί σαφώς και το σχετικό ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών.
Το σύνολο των τεχνικών διαδικασιών που πρέπει να διευκρινιστούν, ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ερώτημα θα τύχουν επεξεργασίας από υπουργική επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί πολύ σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου, εάν  δυνατόν, να αποφανθούν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.
Βέβαια για  να φθάσουμε στη διενέργεια του δημοψηφίσματος θα πρέπει να έχουμε την συγκατάθεση 151 βουλευτών στην ψηφοφορία της βουλής την Παρασκευή…
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ