Apr15
Γιάννης Καλαφατέλης – Δήμαρχος Διονύσου: «Έχω όραμα»!
4/15/2011 8:49:00 PM by Giannis

 Γιάννης Καλαφατέλης – Δήμαρχος Διονύσου: «Έχω όραμα»!
• Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης

«Δεν θέλω να είμαι διαχειριστής του Δήμου Διονύσου. Έχω όραμα και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να το υλοποιήσω», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης, την Πέμπτη 14 Απριλίου.
Ο Δήμαρχος Διονύσου, χαρακτήρισε το νέο Δήμο Διονύσου, ως ένα νεογέννητο παιδί, τριών μηνών, το οποίο είναι πολύ δυνατό για την ηλικία του και άρχισε ήδη να βρίσκει το βηματισμό του… 
Έκανε έναν μίνι απολογισμό του έργου των πρώτων 100 ημερών και προσδιόρισε με σαφήνεια τους στόχους, τις ενέργειες αλλά και τις πρώτιστες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.
Στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Καλαφατέλης, σημείωσε: Θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, μόλις ολοκληρώσουμε ένα σημαντικό κομμάτι από το έργο που έπρεπε να υλοποιήσουμε και αφορούσε την οργάνωση του νέου Δήμου με βάση τις επιταγές του Καλλικράτη.
Θέλαμε δηλαδή να υπάρχει πρώτα ένα δείγμα γραφής, ώστε να ενημερώσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τόσο εσάς όσο και τους πολίτες του Δήμου μας.
 Ο όγκος της δουλειάς που κάναμε όλο αυτό το διάστημα ήταν μεγάλος.
Επειδή αρκετοί από εσάς παρακολουθείτε τακτικά τα Δημοτικά Συμβούλια, γνωρίζετε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα 11 φορές. Έχουμε λάβει περισσότερες από 80 αποφάσεις που στην πλειοψηφία τους ήταν ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για την εύρυθμη λειτουργία όσο και για το μέλλον του Δήμου μας.
Μάλιστα η πλειοψηφία αυτών έπρεπε να ληφθεί μέσα σε πολύ σφιχτά και συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια.
Στο ίδιο διάστημα ελήφθησαν επίσης πάνω από 750 υπηρεσιακές αποφάσεις που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 7 αποφάσεις ημερησίως.
Παράλληλα η δημοτική αρχή ανέπτυξε, πολύπλευρες πρωτοβουλίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση και υποστήριξη των συνδημοτών μας, προώθησε θέματα αλλά και έργα με κυριότερο το αποχετευτικό.
Παρενέβη σε σημαντικά ζητήματα, ενώ τέθηκαν οι βάσεις και άρχισαν να σημειώνονται τα πρώτα αποφασιστικά βήματα για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του Δήμου μας με σκοπό τη βελτίωση αλλά και την εξέλιξη των ρυθμών λειτουργίας του.
Ένα μείζον θέμα το οποίο απασχόλησε τη Δημοτική Αρχή είναι αυτό της σχεδιαζόμενης από το Υπουργείο Παιδείας αναστολής λειτουργίας του Γυμνασίου της Ροδόπολης.
Θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω σ’ αυτό και να πω τα εξής:
Ως δημοτική αρχή από τη στιγμή που πληροφορηθήκαμε ότι τίθεντο θέμα αναστολής του Γυμνασίου Ροδόπολης και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που είχαμε από την υφυπουργό Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κα Χριστοφιλοπούλου, προβήκαμε σε μία σειρά από ενέργειες:
1. Αποστείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας, με την οποία εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας σε μία τέτοια εξέλιξη.
2. Επισκεφτήκαμε και μάλιστα δύο φορές, την υφυπουργό κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, όπου τονίσαμε την ριζική διαφωνία μας, στηρίζοντάς τη σε μία σειρά από επιχειρήματα τα οποία θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα ισχυρά.
Παράλληλα φέραμε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου και εκφράσαμε  ομόφωνα την αντίθεσή μας, ενώ εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα.
Ο Δήμος Διονύσου, είναι ένας Δήμος που διαρκώς αναπτύσσεται και η ανάγκη για περισσότερες σχολικές μονάδες και αίθουσες κρίνεται και είναι επιτακτική.
Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το διεκδικήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο.
Σχετικά με την ανέγερση νέας σχολικής μονάδας που θα στεγάσει το Γυμνάσιο Ροδόπολης, υπάρχει ένας χώρος που είναι ιδιοκτησίας του Δήμου και έχει επιλεγεί για την ανέγερση του Γυμνασίου της δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης.
Έχουμε ζητήσει για το θέμα αυτό την τροποποίησή του ρυμοτομικού σχεδίου, με το χαρακτηρισμό του εν λόγω χώρου σαν «σχολικού» και την τροποποίηση των όρων δόμησης, προκειμένου να είναι δυνατή η κατασκευή 6/τάξιου διδακτηρίου.
Η ανέγερση του νέου κτιρίου όμως, το οποίο θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό να γίνει πριν από δύο με τρία χρόνια, έχουμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να σχετιστεί με ενδεχόμενη μη συνέχιση του σημερινού Γυμνασίου, ως αυτόνομου.
Εμείς από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις πλευρές.
Ζητήσαμε και παλεύουμε γι’ αυτό, όχι μόνο τη συνέχιση της λειτουργίας του Γυμνασίου Ροδόπολης ως έχει, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση όλων των Σχολείων του Δήμου μας, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα.   
Πριν λίγες ημέρες επισκεφθήκαμε τη διοίκηση του ΟΣΚ, στην οποία θέσαμε όλα τα ζητήματα και τους ενημερώσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι  σχολικές μονάδες του Δήμου μας.
Έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση, όπου καταθέσαμε τις προτάσεις μας και παλεύουμε για την υλοποίησή τους.
Στο διάστημα που πέρασε, αντιμετωπίσαμε το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων το οποίο σε μεγάλο βαθμό το κληρονομήσαμε.
Δεν αναζητήσαμε όμως και δεν θα το κάνουμε ποτέ, άλλοθι. Το μόνο που αναζητούμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, είναι λύσεις στα προβλήματα. 
Γνωρίζετε ότι μόνο δύο από τους επτά ΟΤΑ που συνενώθηκαν είχαν οργανωμένες υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ οι υπόλοιποι λειτουργούσαν με ιδιώτες, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου και βάσει του Καλλικράτη δεν μπορούσαν να ανανεωθούν.
Προχωρήσαμε σε προσλήψεις προσωπικού και σιγά –σιγά η κατάσταση εξομαλύνετε. Παράλληλα ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε και εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας στον τομέα της ανακύκλωσης, τον οποίο θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό.
Στο μεταξύ έχουμε δρομολογήσει την προμήθεια και νέων κάδων απορριμμάτων αλλά και ανακύκλωσης, καθώς και δύο ακόμη απορριμματοφόρων, που θα συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου μας. 
Συνταχτήκαμε ενεργά στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου των οποίων οι συμβάσεις έληξαν και στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους.
Ο Δήμος έδειξε τα πρώτα σημάδια σωστής επιχειρησιακής οργάνωσης κατά την περίοδο των χιονοπτώσεων που κατά γενική ομολογία λειτούργησε άψογα.
Θέλω να σας ενημερώσω για να προλάβω και πιθανή σας ερώτηση, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε σε έργα βελτίωση των οδοστρωμάτων όλου του Δήμου, τα οποία όπως θα έχετε διαπιστώσει είναι γεμάτα από λακκούβες.
Καθυστερήσαμε λίγο να το κάνουμε αυτό γιατί και οι υπηρεσίες μας δεν ήταν έτοιμες στο βαθμό που έπρεπε, αλλά και ο καιρός δεν το επέτρεπε.
Επίσης αλλάζουμε άρδην την εικόνα του μηχανοστασίου του Δήμου στον Άγιο Στέφανο, το οποίο ήταν σε άθλια κατάσταση και έμοιαζε με ξέφραγο αμπέλι. 
Γνωρίζετε ότι είχαμε και κάποιες απώλειες σε τεχνικά εξαρτήματα. Οργανωνόμαστε να συμμαζέψουμε αυτή την κατάσταση προκειμένου να αποτρέψουμε, στο μέτρο του δυνατού, ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
Επίσης προχωρήσαμε σε σύσταση δύο Νομικών προσώπων που ορίζει ο «Καλλικράτης», αυτό του Πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας, και εκείνο που αφορά την Παιδεία.
Έτσι είμαστε έτοιμοι πλέον να προχωρήσουμε σε δράσεις, που θα έχουν ως στόχο την ανάδειξη του Δήμου μας αλλά και την κοινωνική συνοχή.
Ψηφίστηκε -και μάλιστα ήταν από τους πρώτους που πήραν έγκριση- ο 1ος προϋπολογισμός του νέου Δήμου και εδώ θα ήθελα να συγχαρώ τις υπηρεσίες του Δήμου μας για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν.
Ένας προϋπολογισμός που στηρίζετε πάνω σε μελέτες και θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικός αλλά και εφαρμόσιμος, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.
Επίσης εκπονήσαμε το 1ο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, που –όπως έχω ξαναπεί- ενώνει το χτες των επτά ΟΤΑ με το αύριο.
Λάβαμε υπόψη τις προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων και φορέων καθώς στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρου του Δήμου Διονύσου. 
Θέματα εκπαίδευσης και σχολικών εγκαταστάσεων, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών είναι οι πρώτιστες και διαρκείς μας προτεραιότητες, σε συνδυασμό βέβαια με την προώθηση έργων και την εκπόνηση μελετών με σκοπό την κατάθεσή τους για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα.
Ακόμη έχουμε θέσει τις πρώτες προτεραιότητες και έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής Προστασίας, εν’ όψει της θερινής περιόδου.
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα είμαστε και οργανωτικά, έτοιμοι από κάθε πλευρά».
Απαντώντας σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου ο κ. Καλαφατέλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
Για αποχετευτικό: Έχουμε καταθέσει στο Ε.Π.Ε.Ρ.Α.Α. πρόταση για την κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου σε πέντε δημοτικές Κοινότητες και περιμένουμε την αξιολόγηση του έργου και την ένταξή του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Δασικούς χάρτες: Έχουμε κάνει αρκετές συσκέψεις και έχουμε συζητήσει τρόπους που θα βοηθήσουμε τους συνδημότες μας να διεκδικήσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ με το θέμα ασχολούνται και δύο –τρεις μηχανικοί. Θα περιμένουμε την ανάρτηση των δασικών χαρτών και θα πράξουμε ανάλογα. Νομίζω ότι σε επίπεδο παρεμβάσεων προς τα αρμόδια όργανα, έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια.
Για συμπεριφορές αιρετών: Ο καθένας είναι υπεύθυνος και υπόλογος των πράξεών του. Όλοι κρινόμαστε. Εάν υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές δεν θα διστάσω να ζητήσω ακόμη και παραιτήσεις.
Για τη μέχρι σήμερα προσπάθεια: Κάναμε πολλά. Δεν είμαστε ωστόσο απόλυτα ικανοποιημένοι. Υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες. Θέλαμε περισσότερα και πάντα θα ζητάμε το κάτι παραπάνω. Είχαμε όμως ν’ αντιμετωπίσουμε και τις δυσκολίες του ‘Καλλικράτη’. Δεν είναι εύκολο να ενώσεις επτά περιοχές. Δείτε τι γίνετε σε άλλους Δήμους που συνενώθηκαν δύο ή και καμία Δημοτικές Κοινότητες». 
Για τις σχέσεις με τις παρατάξεις της μειοψηφίας: Από την ημέρα της ορκωμοσίας ζήτησα τη συμπόρευση. Όταν όμως από τις 80 και πλέον αποφάσεις που κληθήκαμε να πάρουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο οι 78, πάρθηκαν κατά πλειοψηφία τι να πω; Δεν γίνετε εμείς να τα κάνουμε όλα λάθος κι εκείνη να έχει σε όλα δίκιο. Και βέβαια πιστεύουμε στη συναίνεση και θα συνεχίσουμε να την ζητάμε, αλλά παράλληλα θα πρέπει να εφαρμόσουμε και το πρόγραμμά μας για το οποίο μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας.
Για τη μη εκλογή επιτροπής διαβούλευσης και συμπαραστάτη του Δημότη:  Προσπαθήσαμε. Ίσως να έγιναν και κάποια λάθη. Εμείς θέλουμε τις δύο αυτές καινοτόμες δομές και θα τις επιδιώξουμε μόλις επανέλθει το θέμα».
Ποιο έργο θα ήταν εκείνο που εάν πραγματοποιούταν θα σε άφηνε απόλυτα ικανοποιημένο: Το σχέδιο πόλης, γιατί λύνει μία μεγάλη σειρά προβλημάτων. Φυσικά και το θέμα με τα σχολεία αλλά και το αποχετευτικό είναι μείζονος σημασία. 
Για τα τοπικά συμβούλια και τις αρμοδιότητές τους: Οι αρμοδιότητες των Τοπικών Συμβουλίων, είναι ξεκάθαρες με βάσει του «Καλλικράτη». Υπήρξαν προβλήματα με δυσλειτουργίες στο ξεκίνημα. Έχω συναντηθεί δύο φορές μαζί τους το τελευταίο διάστημα και έχουμε συζητήσει όλα τα θέματα. Σε προσεχές συμβούλιο θα φέρουμε το θέμα των Τοπικών Συμβουλίων προς συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ελπίζουμε με τις επικείμενες μετατάξεις υπαλλήλων να λύσουμε και τα προβλήματα των Τοπικών Συμβουλίων.
Για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας: Έγιναν συστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας. Το έργο της είναι δύσκολο και πολυδιάστατο. Έχουμε ανάγκη τη σωστή λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.
Για το εάν υπάρχει περίπτωση αδυναμίας κάλυψης λειτουργικών αναγκών από το Δήμο:
Όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσουμε να καλύψουμε βασικές ανάγκες, κάτι που ακούμε να συμβαίνει σε άλλους Δήμους. Υπολογίζουμε σωστά τα οικονομικά μας πριν κάνουμε κάθε μας κίνηση.
Για τη μη ψήφιση από μέλη της παράταξης της απόφασης για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις έληξαν: Είμαστε μία δημοκρατική και πολυσυλλεκτική παράταξη, όπου δεν θέτουμε αυστηρά πλαίσια πειθαρχίας. Συζητάμε σε προσυνεδριακές συναντήσεις όλα τα ζητήματα και δεν απαιτούμε από κανέναν να πάει κόντρα στις αρχές και τα πιστεύω του.
Διευκρίνιση για το πόσα χρήματα είναι οι ετήσιες μισθοδοσίες του Δήμου: Περίπου 5 εκατ. ευρώ.
Για φημολογούμενη αναβολή επέκτασης της γραμμής του ΗΣΑΠ προς Άνοιξη και Άγιο Στέφανο:  Έχουμε μιλήσει σχετικά με τον πρόεδρο του ΗΣΑΠ κ. Μητρόπουλο και τον διευθύνων σύμβουλο κ. Αμπατζόγλου, ενώ ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε ραντεβού και με τον Υπουργό Μεταφορών κ. Ρέππα.
Για την παραχώρηση εγκαταλελειμμένου κτιρίου του δασαρχείου, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Νηπιαγωγείου Διονύσου:  Προσπαθούμε με κάθε τρόπο, να επισπεύσουμε τις διαδικασίες παραχώρησης.
Για τον παρακηφίσιο αγωγό: Είχε σταματήσει λόγω διακοπής της χρηματοδότησης αλλά απ’ ότι διαπίστωσα πρόσφατα τα έργα συνεχίζονται.
Για το Γυμνάσιο Ροδόπολης:  Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να… αναστείλουμε τα σχέδια γι’ αναστολή της λειτουργίας του, μέχρι να κατασκευαστεί το νέο Γυμνάσιο.
Για το κλειστό Σχολικό Γυμναστήριο Διονύσου:  Πριν λίγες ημέρες λάβαμε την άδεια από τον ΟΣΚ. Τώρα χρειάζεται τροποποίηση των όρων δόμησης για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Για την αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ: Τον χώρο του ΤΥΠΕΤ θέλουμε να τον αξιοποιήσουμε είτε για τον Πολιτισμό, είτε για τη στέγαση του Δημαρχείου. Προτεραιότητά μας είναι να γίνει Σχολείο στη  θέση Μάρμαρα γιατί οι ανάγκες που υπάρχουν είναι φοβερές.
Για Δημοτικά τέλη: Δεν κάναμε καμία αύξηση. Σε εξομοίωση δεν προχωρήσαμε ακόμη γιατί δεν θέλαμε να αδικήσουμε κάποιους. Μόλις γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι σε όλες τις περιοχές θα προχωρήσουμε αμέσως στην εξομοίωσή τους.
Για σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών: Είναι κάτι που το εξετάζουμε, διότι έτσι θα μειωθεί περίπου στο μισό το κόστος για τα σκουπίδια. Σύντομα θα ξεκινήσουμε και την εκστρατεία ενημέρωσης για την ανακύκλωση. 
Πολιτική προστασία: Έχει εκπονηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα είμαστε έτοιμοι.
Ακολούθησε συζήτηση.
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ