Mar31
Ανοιχτή πληγή το πρόβλημα με το Γυμνάσιο Ροδόπολης
3/31/2011 12:40:00 AM by Giannis

• Ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου Ροδόπολης σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του
• Στη βουλή το θέμα από τον Βασίλη Οικονόμου

Παρά τις επαφές της Δημοτικής Αρχής του Διονύσου με την υφυπουργό Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου, το πρόβλημα με την αναστολή λειτουργίας του Γυμνασίου Ροδόπολης δεν έχει επιλυθεί. Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου κατέθεσε ερώτηση στη βουλή για το σημαντικό αυτό ζήτημα της τοπικής κοινωνίας. Η ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου έχει ως εξής :
«Το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης ενόψει της επικείμενης αναστολής της λειτουργίας του Γυμνασίου Ροδόπολης, που το υπουργείο Παιδείας προωθεί στο πλαίσιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων, οφείλει να γνωστοποιήσει στους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης και κατ’ επέκταση στους δημότες του Δήμου Διονύσου τις θέσεις και τις ενέργειές του προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του Γυμνασίου Ροδόπολης.
Μετά από έγγραφη ειδοποίησή μας στις 26/1/2011 από το Διευθυντή του Γυμνασίου Ροδόπολης κ. Αλεξόπουλο αναφορικά με την ενδεχόμενη κατάργηση του σχολείου καλέσαμε σε συζήτηση τους τοπικούς φορείς παρουσία του αντιδημάρχου Ροδόπολης – Σταμάτας κ. Πέππα Νικ. , του αντιδημάρχου για θέματα παιδείας κ. Σπηλιώτη Σπ., των δημοτικών συμβούλων Δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης, του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ροδόπολης και του Διευθυντή του Γυμνασίου Ροδόπολης. Οι παριστάμενοι μετά από εποικοδομητική συζήτηση πρότειναν τη συνέχιση της λειτουργίας του Γυμνασίου Ροδόπολης.
Ακολούθως το Τοπικό Συμβούλιο συνεδρίασε την 1/2/2011 και ομόφωνα αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας του Γυμνασίου ως έχει για τους λόγους που αναφέρονται στα πρακτικά της 2ης συνεδρίασης, τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Διονύσου, και παράλληλα τη δυνατόν γρηγορότερη ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Γυμνάσιο Ροδόπολης σε οικόπεδο που έχει αγοραστεί μετά από πολλές θυσίες των κατοίκων της τοπικής κοινότητας.
Μετά από ενημέρωσή μας από την υφυπουργό Παιδείας κα. Χριστοφιλοπούλου ότι δεν είναι εφικτή η λειτουργία του Γυμνασίου ως έχει λόγω υψηλών λειτουργικών εξόδων, το Τοπικό Συμβούλιο εξέτασε την προσωρινή μετακίνηση του Γυμνασίου στο σχολικό κτίριο επί της οδού Καραϊσκάκη 2, όπου τώρα στεγάζεται το Νηπιαγωγείο Ροδόπολης και φιλοξενούνται ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος « Το Ρόδον » και ο Σύλλογος Γυναικών « Η Εστία», και παράλληλα τη μετακίνηση του Νηπιαγωγείου στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Κολοκοτρώνη 12, όπου και στεγαζόταν παλιότερα. Σε μια τέτοια ενδεχόμενη μετακίνηση των σχολικών μονάδων αντιτέθηκε η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου καθώς και μερίδα κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας. Εφόσον αυτή η σκέψη δε στηρίχτηκε ομόφωνα από τους κατοίκους, παρόλο που είχε το πλεονέκτημα των χαμηλών λειτουργικών εξόδων του σχολείου, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την πρόταση του Διευθυντή του Γυμνασίου Ροδόπολης. Έτσι, προτάθηκε η μεταφορά της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων καθώς και των εργαστηρίων του Γυμνασίου στις 3 αίθουσες, όπου τώρα φιλοξενούνται οι σύλλογοι «Το Ρόδον» και «Η Εστία». Η παραπάνω πρόταση συζητήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διονύσου στη συνεδρίαση της 21/3/2011, οπότε και αποφασίστηκε ομόφωνα :
Α. να παραμείνει το Γυμνάσιο ως έχει
Β. να στηριχτεί η πρόταση του Διευθυντή του Γυμνασίου Ροδόπολης
Γ. να κτιστεί το γρηγορότερο δυνατόν το Γυμνάσιο Ροδόπολης.
Περαιτέρω ως Τοπικό Συμβούλιο στηρίζουμε τον αγώνα των μαθητών του Γυμνασίου καθώς και τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Ροδόπολης και καλούμε την υφυπουργό Παιδείας κα. Χριστοφιλοπούλου να επανεξετάσει τη θέση της αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας του σχολείου μας διότι θεωρούμε ότι μόνη εγγύηση για την πραγματοποίηση του στόχου μας – να κτιστεί Γυμνάσιο - είναι η συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου.
Επίσης, θα πρέπει η κα. Χριστοφιλοπούλου να λάβει υπόψη της πως στην ευρύτερη περιοχή κλείνει και το Γυμνάσιο Εκάλης, πράγμα που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα σχολεία των όμορων Δημοτικών Κοινοτήτων δημιουργώντας συνωστισμό μαθητών και προβλήματα στην παρεχόμενη εκπαίδευση. Άλλωστε με την αυξητική τάση που παρουσιάζεται στα σχολεία του Δήμου Διονύσου σε λίγο καιρό θα είναι δύσκολο για τους μαθητές μας να γίνουν δεκτοί σε γειτονικά Γυμνάσια. Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε στην υφυπουργό ότι κάθε παιδί που γεννιέται σήμερα είναι χρεωμένο αρκετές χιλιάδες ευρώ, ας μη το επιβαρύνουμε επιπλέον αναγκάζοντάς το να διανύει καθημερινά αποστάσεις προκειμένου να φοιτήσει στο σχολείο !».
Για το θέμα και έπειτα και από ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου κατέθεσε ερώτηση στη βουλή για το θέμα

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Εν κρυπτώ κατάργηση του Γυμνασίου Ροδόπολης στο Δήμο Διονύσου;»

Προς: Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Κυρία Υπουργέ,
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους φορείς του Δήμου Διονύσου, κυρίως στην Ροδόπολη, καθώς όπως φαίνεται υπάρχει η πιθανότητα το Γυμνάσιο της Ροδόπολης να αναστείλει την λειτουργία του για την νέα σχολική χρονιά, όχι λόγω έλλειψης μαθητών αλλά λόγω των λογιστικών περικοπών για την εξυπηρέτηση των δανειστών της χώρας. Αν και το Γυμνάσιο Ροδόπολης δεν έχει συμπεριληφθεί στην λίστα των υπό κατάργηση σχολικών μονάδων της Αττικής, φαίνεται ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται ούτε στην λίστα των Γυμνασίων που θα λειτουργήσουν την νέα σχολική χρονιά. Αν και αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο, κ Γιάννη Καλαφατέλη, συναντήθηκε με την αρμόδια Υφυπουργό, το θέμα ούτε λύθηκε ούτε διευκρινίστηκε, γεγονός που δημιουργεί εύλογη ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Τίθεται επίσης σοβαρό θέμα για την όλη πολιτική συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων καθώς εάν ισχύει η υποψία για κρυφή λίστα καταργήσεων ή σχολείων σε αναστολή λειτουργίας, τότε πρόκειται για έναν πρωτοφανή ελιγμό συγκάλυψης προκειμένου να περιοριστούν οι δίκαιες αντιδράσεις της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση της δημόσιας παιδείας ως πολυεθνική εταιρία η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει και με λιγότερα υποκαταστήματα στην γεωγραφική επικράτεια είναι ούτως ή άλλως στρεβλή και αντιπαραγωγική, η εν κρυπτώ όμως κατάργηση σχολικών μονάδων είναι εμπαιγμός του ελληνικού λαού ο οποίος δεν μπορεί να ανεχτεί την δημιουργική λογιστική και στο ζήτημα της εκπαίδευσης.
Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάστε:
• Για ποιους λόγους δεν συμπεριλαμβάνεται το Γυμνάσιο Ροδόπολης στον κατάλογο με τα λειτουργούντα σχολεία όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές του Δήμου Διονύσου;
• Υπάρχει σκέψη για κατάργηση ή για αναστολή λειτουργίας του Γυμνασίου στην Ροδόπολη του Δήμου Διονύσου;
• Υπάρχει λίστα με υπό κατάργηση ή προς αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων σε όλη την ελληνική Επικράτεια και αν ναι γιατί δεν έχει ανακοινωθεί και αυτή;
• Αληθεύει ότι υπάρχει σχεδιασμός για κατάργηση και άλλων σχολικών μονάδων στην περίπτωση που και πάλι βρεθείτε εκτός των λογιστικών στόχων του Μνημονίου;

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ