Mar16
Σθεναρή αντίδραση του δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη για τις συγχωνεύσεις σχολείων
3/16/2011 5:07:00 PM by Giannis

• Ανοικτό παραμένει το θέμα του Γυμνασίου Ροδόπολης

Την πολυαναμενόμενη λίστα με τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που καταργούνται ή συγχωνεύονται έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Βάσει αυτής, από τη νέα σχολική χρονιά 2011-2012, συνενώνονται 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877 σε σύνολο 16.000 σχολικών μονάδων.
Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν η ΟΛΜΕ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από 1.523 σχολικές μονάδες θα προκύψουν 672, εκ των οποίων οι 169 αφορούν Μονοθέσια, Διθέσια και Τριθέσια, οι 98 ήταν ήδη σε αναστολή λειτουργίας και οι 18 δεν είχαν μαθητές. Ειδικότερα από τις συνενώσεις θα προκύψουν 120 νέα 6/θέσια και 61 νέα 12/θέσια σχολεία.
Όσον αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 410 σχολικές μονάδες μειώνονται σε 205. Σύμφωνα με το υπουργείο σε αυτές το 30% των Γυμνασίων είχαν μαθητικό δυναμικό μικρότερο από 35 μαθητές, ενώ πάνω από το 50% των Γενικών Λυκείων που συνενώνονται είναι λυκειακές τάξεις.
Παρέμβαση Καλαφατέλη
Τις προηγούμενες ημέρες η Δημοτική Αρχή του Δήμου Διονύσου απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κα Άννα Διαμαντοπούλου με την οποία διατράνωνε την πλήρη αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις Σχολείων στα όρια του Δήμου. Η επιστολή είχε ως εξής
«Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
Επειδή το τελευταίο διάστημα εντείνεται η φημολογία για συγχωνεύσεις Σχολείων στο Δήμο Διονύσου, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε τα εξής:
Να ξεκαθαρίσετε άμεσα κάθε ασάφεια περί συγχωνεύσεων Σχολείων στο Δήμο μας, ώστε να γνωρίζουμε τόσο εμείς ως Δημοτική αρχή, όσο και η τοπική κοινωνία που  αγωνιά ιδιαίτερα, για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.
Σας ενημερώνουμε ωστόσο, ότι ως Δημοτική αρχή του Δήμου Διονύσου είμαστε ριζικά αντίθετοι στις συγχωνεύεις Σχολείων στο Δήμο μας.
Ο Δήμος Διονύσου είναι μία περιοχή διαρκώς αναπτυσσομένη όπου όχι μόνο θεωρούμε αδιανόητο ότι μπορούν να υπάρξουν συγχωνεύσεις Σχολείων, αλλά αντιθέτως χρειάζεται η ίδρυση νέων σχολικών μονάδων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, μιας και ήδη παρατηρείται σοβαρή έλλειψη αιθουσών.
Είμαστε επίσης αντίθετοι στις αίθουσες διδασκαλίας με μεγάλο αριθμό μαθητών, που οδηγούν σε περαιτέρω απαξίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και λειτουργούν ανασταλτικά στην πρόοδο της Παιδείας.
Αντίθετα θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών προκειμένου να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό τους έργο, καθώς και για επίλυση των προβλημάτων υλικοτεχνικής και κτηριακής υποδομής όπου αυτά παρατηρούνται.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα ζητήματα της Παιδείας δεν λύνονται με περικοπές αλλά με ενίσχυση των κονδυλίων για την εκπαίδευση.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα εκπαίδευσης, θεωρούμε ότι θα λάβετε υπόψη σας τις ανησυχίες μας και δεν θα επιτρέψετε να υπάρξουν συγχωνεύσεις Σχολείων στο Δήμο μας, οι οποίες εάν προκύψουν να είστε βεβαία ότι θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων και δεν θα γίνουν αποδεκτές.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνεργασία προς όφελος πάντα των μαθητών μας, αλλά και των γονέων και κηδεμόνων.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Διονύσου
Γιάννης Καλαφατέλης»


Συνάντηση
Επιπλέον την Πέμπτη 10 Μαρτίου αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Καλαφατέλη επισκέφθηκε την υφυπουργό Παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου και εξέφρασε την πλήρη  αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις Σχολείων στα όρια του Δήμου Διονύσου. Την αντιπροσωπεία συναποτελούσαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας κ.  Σπύρος Σπηλιώτης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ανάπτυξης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Νίκος Πέππας, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ροδόπολης κ. Βασίλειος Κλεφτάκης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σταμάτας κ. Ευάγγελος Πέππας καθώς και η κα Κυριακάκη εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Ροδόπολης, που εθεωρείτο  ως η πιο ‘επίμαχη’ -με βάση το σχέδιο που μελετούσε το Υπουργείο- για συγχώνευση σχολική μονάδα του Δήμου.
Η συνάντηση και η επιστολή δεν απέδωσαν καρπούς, αφού παρά τις επανειλημμένες  διαβεβαιώσεις του υπουργείου, το Γυμνάσιο Ροδόπολης δεν συμπεριλαμβάνεται στη νέα λίστα των λειτουργούντων σχολείων. Σε επικοινωνία του «ΜτΑ» με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Σπηλιώτη μας δήλωσε ότι παρά τις συντονισμένες και διαρκείς παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής, το πρόβλημα παραμένει και σύντομα θα το φέρει  ως θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για επιπλέον ενέργειες.
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ