Nov26
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ Ν. ΚΟΥΚΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗ
11/26/2009 11:12:00 AM by portal portal

 Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ένας από τους κύριους πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος του κ. Πρωθυπουργού είναι η πράσινη ανάπτυξη. Πράσινη ανάπτυξη όμως απαιτεί βιώσιμες, μακροπρόθεσμες, περιβαλλοντικά ορθές, οικονομοτεχνικά αποδοτικές και κοινωνικά αποδεκτές λύσεις.
Έτσι με οδυνηρή έκπληξη διαβάσαμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25-10-09 σελ.26, τις απόψεις σας, σύμφωνα με τις οποίες υπερασπιζόσαστε την κατασκευή ΧΥΤΑ στο ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ του Γραμματικού και ότι δεν μπορεί όλη η Αττική και μέρος της Πελοποννήσου, να είναι όμηροι του Γραμματικού, ενώ ικανοποιώντας ειδικά συμφέροντα και συντεχνίες καταλύεται το γενικό συμφέρον.
Θα μας επιτρέψετε κ. Υπουργέ να επισημάνουμε την αστοχία των παραπάνω εκτιμήσεων, που προφανώς βασίζονται σε αστήρικτες εισηγήσεις αυτών που υποστηρίζουν τις απόψεις αυτές.
Η εμμονή να βρεθεί λύση της διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής, αν και υπήρχαν και υπάρχουν εναλλακτικές και βέλτιστες οικονομικά και κοινωνικά πανεπιστημιακές προτάσεις, ήταν σύμφωνα με το δόγμα Λαλιώτη, και της τότε Κυβέρνησης 1996-2004, όχι στην εξαγωγή σκουπιδιών, όχι στην αυλή του γείτονα. Βέβαια, έτσι παραβλέπεται το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής καλύπτει μόνο το 3,3% της επιφάνειας της Ελλάδας και σε αυτήν κατοικεί περίπου ο μισός πληθυσμός της Χώρας μας.
Σύμφωνα με την αστήρικτη και εκτός κάθε λογικής στερεότυπη αυτή άποψη θεσπίστηκε ο Ν.3164/03, που χωροθέτουσε (για την διαχείριση των σκουπιδιών αποκλειστικά και μόνο της Αττικής), την κατασκευή ΧΥΤΑ αυστηρώς εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής.
Σύμφωνα όμως με τη νομιμότητα, (Ν. 3164/03 και θεσμοθέτηση των ΠΕΣΔΑ των Περιφερειών Αττικής Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας)από πού προκύπτει ότι μέρος της Πελοποννήσου είναι όμηρος της Αττικής και κατ’ επέκταση του Γραμματικού; Πως εσείς ενώ υπερασπίζεστε την πολιτική «νομιμοποίηση», εμφανίζεστε στο δημοσίευμα, να υιοθετείτε την παρανομία της «εισαγωγής» των σκουπιδιών της Πελοποννήσου στη Αττική; Από πού νομιμοποιούνται οι νομοί της Πελοποννήσου (και της Στερεάς Ελλάδας προσθέτουμε) να προβαίνουν στην «εξαγωγή» 2.000 – 3.500 τόνων ημερησίως (βλέπε δημοσιεύματα), στην Περιφέρεια Αττικής; Ποια «ειδικά συμφέροντα και συντεχνίες» υποθάλπουν και επιτρέπουν παράνομα την επιβάρυνση του ΧΥΤΑ Φυλής με αυτές τις «εισαγόμενες» ποσότητες «σύμμεικτων σκουπιδιών», ενώ από την άλλη «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα», για τον -επικείμενο κατ’ αυτούς – κορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής;
Και ερωτούμε. Μήπως αν δεν «εισήγοντο» απορρίμματα από την Πελοπόννησο (και Στερεά Ελλάδα), δεν θα ήταν επιτακτική ανάγκη εσπευσμένα να «εφαρμόζεις και με τα ΜΑΤ» την πολιτική νομιμοποίηση; Αλλά πως εννοείται η εφαρμογή της πολιτικής νομιμοποίησης, επιλεκτικά, - «α- λα καρτ» - και μονομερώς σε βάρος του μικρού και αδύναμου Γραμματικού, (ελάχιστο «πολιτικό κόστος»), αντί να υποχρεωθούν οι όμορες προς την Αττική Περιφέρειες αλλά και οι μεγάλοι δήμοι της Αττικής, να εφαρμόσουν εντός των ορίων τους, τον επιτυχημένο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζουν οι δήμοι Ελευσίνας και Παιανίας. Τα αυτονόητα που επιβάλλουν η ιεράρχηση διαχείρισης και οι Οδηγίες της Ε.Ε. είναι αξιοσημείωτο ότι δεν εφαρμόζονται.
Ο ΧΥΤΑ Γραμματικού σύμφωνα με το Ν. 3164/2003 καλύπτει μόνο το 7,5 % των αναγκών της Αττικής ενώ «εισάγονται» περίπου 40 – 50 % των σκουπιδιών της Αττικής. Είναι δηλαδή οι ποσότητες που έχει προγραμματιστεί για το Γραμματικό λιγότερες από τις εισαγόμενες αλλά και λιγότερες από το RDF που παράγεται από το ΕΜΑΚ Λιοσίων και δυστυχώς θάβεται στο ΧΥΤΑ Φυλής μετά την επεξεργασία και τη δεματοποίηση αντί να αξιοποιηθεί.
κ. Υπουργέ,
Αν οι αντιδράσεις των κατοίκων Γραμματικού, εντάσσονταν στα ειδικά συμφέροντα και συντεχνίες, τότε θα συμφωνούσα μαζί σας στις διαπιστώσεις. Όμως και εδώ φαίνεται ότι δεν έχετε ενημερωθεί για τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμπίπτουν με τις δικές μας τις οποίες έχει στείλει η Γενική Δ/νση περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. με έγγραφό της την 24/4/2009 στους τότε Υπουργούς Παπαθανασίου, Παυλόπουλο, Σουφλιά και Νάκο και τις οποίες σας παραθέτουμε:
Η μέθοδος Υγειονομικής Ταφής αποτελεί τον τελευταίο στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων τρόπο διάθεσης και φαίνεται ότι δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής. Ειδικότερα στην περίπτωση της Αττικής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τρόπο αποτελεσματικό, μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τις ανάγκες διαχείρισης αποβλήτων. Είναι συνεπώς αναγκαία η προώθηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων, όπως η θερμική επεξεργασία με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Η επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιες λύσεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν προβλεφθεί στη μελέτη που συνοδεύει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μοντέλο πράσινης ανάπτυξης της Δανίας που θαυμάζετε, βασίζεται σε τρία εργοστάσια επεξεργασίας, σύμφωνα με τα παραπάνω, που είναι μέσα στην πρωτεύουσα - Κοπεγχάγη – (αλλιώς δεν επιτυγχάνεται «υψηλή ενεργειακή απόδοση») ή μέσα στη Βιέννη, όπως θαύμαζε το 2006 ο δήμαρχος Αθηναίων, και όχι στα όρη και τα βουνά και αυτό είναι λογικό με δεδομένο ότι δεν εκπέμπονται ρύποι και διασφαλίζεται η οικονομία κλίμακος με την αξιοποίηση των απορριμμάτων και τη διάθεσή τους στους χώρους παραγωγής.
Συνεπώς μόνο ειδικά και «συντεχνιακά συμφέροντα» δεν επιδιώκουμε με τις αντιδράσεις μας. Το αντίθετο. Αντιμαχόμαστε τα οικονομικά συμφέροντα που αυτά ικανοποιούνται με την αρωγή των δυνάμεων των ΜΑΤ.
Μήπως πρέπει να επανεκτιμήσετε τις απόψεις σας όπως συνολικά η Κυβέρνηση στην οποία ανήκετε;
Μήπως θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Μήπως θα πρέπει έμπρακτα σύμφωνα με τα παραπάνω να αποδείξετε ότι όντως δε χρωστάτε τίποτα και σε κανένα σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού μας;
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ