May17
Επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Κόλλια «Όσα θυμούμαι ξιστορώ» στον Μαραθώνα
5/17/2012 5:11:00 AM by Giannis

 •    Κατάμεστο το Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου

Την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 στο Μουσείο του Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα, έγινε, υπό την αιγίδα του Δήμου Μαραθώνα, η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κόλλια, "ΟΣΑ ΘΥΜΟΥΜΑΙ ΞΙΣΤΟΡΩ".
Πλήθος κόσμου, κυρίως από τον Βαρνάβα,  και τις άλλες περιοχές του Δήμου Μαραθώνα, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου, η οποία αποδείχθηκε μικρή, συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου.
Ανάμεσά τους ο βουλευτής Αττικής κ. Ασπραδάκης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Μαραθώνα κυρίες Μυλωνά και Πατεράκη και οι κύριοι Στάμος και Βάρσος, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα κ. Δεληβοριάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Μαραθώνα κ. Στάμου, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ωρωπού κ. Βελτανιώτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα κ. Τσιμίνης, ο πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Μπάρμπας, ο πρώην Πρόεδρος Γραμματικού κ. Κούκης, ο πρώην Πρόεδρος Αφιδνών κ. Ζουγανέλης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Μαραθώνα κ. Σπυρόπουλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γυναικών Βαρνάβα και ο ζωγράφος Δημήτρης Βαρβαρέσος.
Εκ μέρους του Δήμου Μαραθώνα χαιρέτησε την εκδήλωση η αντιδήμαρχος κ. ΜΥΛΩΝΑ.
Οι ομιλητές εντυπωσίασαν τους παρευρισκομένους με την σαφήνεια την απλότητα και... το χιούμορ τους. Ο Χάγκεν Φλαίσερ καθηγητής της Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συνδύασε την ιστορία με την μικροϊστορία, την ιστορία, δηλαδή των μικρών κοινωνικών ομάδων και αναφέρθηκε στην Αρβανίτικη γλώσσα, που πλέον χάνεται. Ο ζωγράφος Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου αφού, ως καλλιτέχνης αναφέρθηκε στην αισθητική του βιβλίου, στην συνέχεια ανέλυσε το περιεχόμενό του, με λιτό και απλό λόγο. Και οι δύο αναφέρθηκαν στους κοινωνικούς αγώνες του συγγραφέα.
Μηνύματα έστειλαν, από την Κύπρο η κ. Δέσπω Λοϊζιά, Πρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου,  η Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής κ. Χρυσάνθη Κισκήρα και ο Γιάννης Ζουγανέλης.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης η κ. Έλενα Λιάκου διάβασε με εντυπωσιακό τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ προβλήθηκε και βίντεο το οποίο συνδύαζε το χθες και το σήμερα του Βαρνάβα, το οποίο συγκίνησε τους παρευρισκομένους, ιδιαίτερα με την μουσική υπόκρουση, που ήταν ένα μελωδικό Αρβανίτικο τραγούδι.
Την βραδιά έκλεισε ο συγγραφέας, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να συγγράψει το βιβλίο αυτό (η αγάπη για τον τόπο του, η περηφάνια για την Αρβανίτικη καταγωγή του και η επιθυμία του να ασχοληθεί και με μία άλλη μορφή του γραπτού λόγου), ευχαρίστησε συγκινημένος τους ανθρώπους που τον τίμησαν με την παρουσία τους και έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στον παιδικό του φίλο, που επί 50 χρόνια τους συνδέει αδιατάρακτη φιλία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ανθρώπους που βοήθησαν στην έκδοση (τον τυπογράφο Ιούλη Γκουταρέλη, την οικογένειά του και τους γονείς του), στον Δήμαρχο Μαραθώνα που έθεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Μαραθώνα την παρουσίαση και τους ομιλητές.
Την παρουσίαση του προγράμματος και των ομιλητών έκανε η Αναστασία Κόλλια , ενώ την τεχνική υποστήριξη είχε ο Πέτρος Κόλλιας . Την φωτογράφιση έκανε η Μαριάννα Τσουτσάνη και το κέτερινγκ ήταν προσφορά και δημιουργία του Θοδωρή Μπαθρέλλου, ο οποίος βιντεοσκόπησε την εκδήλωση.
Μετά την παρουσίαση όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση βγήκαν στο όμορφο προαύλιο του φιλόξενου Μουσείου και, μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, παρέμειναν επί ώρες συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις.
Ήταν για όλους, συγγραφέα, παρουσιαστές και συμμετέχοντες, μια όμορφή βραδιά, που τους βοήθησε να ξεφύγουν, έστω και για λίγο, από την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε.
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ