Αυτοδιοίκηση Αχαρνών

Jul8
Δημόσιος Απολογισμός Δημοτικής Αρχής Αχαρνών: Π. Φωτιάδης: «Θέσαμε στέρεες βάσεις για το Δήμο»
7/8/2010 1:25:00 PM by Giannis

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η δημοτική αρχή των Αχαρνών πραγματοποίησε στη κεντρική πλατεία της πόλης, σε ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο, το δημόσιο απολογισμό της, παρουσία εκατοντάδων πολιτών.
Ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Φωτιάδης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος ότι ο απολογισμός έχει γίνει πλέον ένας σημαντικός θεσμός για την πόλη, μια σπουδαία δημοκρατική κατάκτηση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Καλλικράτη ο οποίος αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βάσει του νέου χωροταξικού σχεδιασμού των καλλικρατικών Δήμων και αιρετών Περιφερειών και στο σημείο αυτό καλωσόρισε  τους συνδημότες  πλέον των Θρακομακεδόνων λέγοντας ότι θα εγγυηθεί ότι ο χαρακτήρας της περιοχής θα μείνει αμετάβλητος, με γνώμονα την ποιότητα ζωής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε πως δημοτική αρχή έθεσε ως προτεραιότητα τη διοίκηση με διαφάνεια και λογοδοσία και στηρίχθηκε σε μια ενεργή κοινωνία πολιτών.
Ο κ. Φωτιάδης παρουσίασε το έργο της δημοτικής αρχής πάνω στους πέντε άξονες που κινήθηκε : Οικονομική εξυγίανση & προοπτική ανάπτυξης, προγραμματισμός τεχνικών έργων & υποδομών,  καθαριότητα & συντήρηση πρασίνου στην πόλη, κοινωνική αλληλεγγύη σε δημότες όλων των ηλικιών,  προαγωγή πολιτισμού & αθλητισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά:
Οικονομικά
“Αναφορικά με τον 1ο άξονα,  επιχειρήσαμε μια τεράστια προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του δήμου. Αποδειχθήκαμε διορατικοί, όταν το 2007 παραλαμβάνοντας έναν τελματωμένο οικονομικά δήμο, αλλάξαμε ριζικά τον τρόπο οικονομικής διαχείρισης. Θέσαμε τέλος στον αλόγιστο δανεισμό χωρίς πρόγραμμα και στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος . Όταν αναλάβαμε βρήκαμε:
10.700.000 ευρώ χρηματικό έλλειμμα από το ταμείο του Δήμου. Αυτό δεν είναι χρέος που μεγαλώνει ή μικραίνει αλλά χρήματα που λείπουν. 20.000.000 ευρώ χρέη στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης με 650 εργαζόμενους απλήρωτους για ένα χρόνο. 25.000.000 ευρώ χρέη στη Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Έργων με 350 απλήρωτους εργαζόμενους για ένα χρόνο. 2.500.000 ευρώ χρέη στη Δημοτική Επιχείρηση Νεκροταφείου με 107 απλήρωτους εργαζόμενους. 49,5 εκατομμύρια ευρώ δάνειο, το οποίο συνάφθηκε με προμήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, πράγμα ανήκουστο για Δήμους.
 Όπως γνωρίζετε ήδη, διενεργήθηκε διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές - λογιστές και οικονομικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών και βρέθηκε ότι: διακινήθηκαν χρήματα χωρίς χρηματικά εντάλματα, συνάφθηκαν δάνεια που δεν γνώριζε η ταμειακή υπηρεσία και χωρίς έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, διακινήθηκαν χρήματα από ταμειακούς λογαριασμούς που δεν γνώριζε  η ταμειακή υπηρεσία […]. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα έσοδα του Δήμου: την τριετία 2007-2009 είχαμε συνολική αύξηση των τακτικών εσόδων της τάξης του 50% με ετήσιο ρυθμό αύξησης 17%, δηλαδή τα 26 εκατομμύρια του 2006 τα αυξήσαμε σε 40 εκατομμύρια ευρώ το 2009. αυξήσαμε κατά 150% την εισροή χρημάτων για επενδύσεις, από τα 4 εκατομμύρια του 2006 ξεπεράσαμε τα 10 εκατομμύρια το 2009. Τα έκτακτα έσοδα μας αυξήθηκαν κατά 180%, δηλαδή από 6,2 το 2006 φτάσαμε στα 16,2 εκατομμύρια ευρώ, πιέζοντας διαρκώς για επιπλέον κονδύλια από την κεντρική διοίκηση. Στάθηκα πάντα δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων και υπερασπίστηκα τα δικαιώματά τους. Με παρεμβάσεις μας προς τους αρμόδιους φορείς, ζητήσαμε και πετύχαμε να καλυφθεί κάθε κενό νόμου που είχε δημιουργηθεί από το νέο Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων. […]»
Τεχνικά έργα και υποδομές
«Στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν η άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση. Τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάστηκαν στην τριετία μεταξύ άλλων είναι :  Η δεξαμενή ανάσχεσης και απορροής ομβρίων υδάτων στην πλατεία Αγ. Τριάδος με χρηματοδότηση ύψους 800.000 €. Ο αγωγός ομβρίων υδάτων στις οδούς Λαθέας & Πλ. Γεμιστού, έργο αξίας 550.000 €.[…] .Ο αγωγός ομβρίων στη Δεκελείας, που χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από τη Νομαρχία και 20% από πόρους του Δήμου. Επίσης αναμένεται η κύρωση της πράξης εφαρμογής στα Μεγάλα Σχοίνα Α΄, εξετάζονται οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί στη 2η ανάρτηση στα Μεγάλα Σχοίνα Β΄ και την περιοχή των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και αφού ολοκληρωθούν θα υποβληθεί εκ νέου το σχέδιο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. […]Συνολικά κατασκευάστηκαν: 7,5 χιλιόμετρα αγωγών ακαθάρτων εντός του 2009 και 31 χλμ στην τριετία -13 χλμ ασφαλτόστρωσης εντός του 2009 και 39 χλμ στην τριετία -12,5 χιλιάδες τ.μ. πεζοδρομίων εντός του 2009 και 45 χιλιάδες στην τριετία.Το 2009 διατέθηκαν 7.200.000€ για τεχνικά έργα. Συνολικά στην τριετία, έγιναν έργα ύψους 19,8 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων:Το 45% προήλθε από πόρους του Δήμου, δηλ. 8,7 εκατομμύρια ευρώ,το 25% από το Γ΄ ΚΠΣ, το 18% από το ΘΗΣΕΑ και το υπόλοιπο 12% από λοιπές χρηματοδοτήσεις (Υπουργείο Εσωτερικών, Νομαρχία, ΟΣΚ, και άλλους φορείς)»
Καθαριότητα και πράσινο
«Η καθαριότητα της πόλης και η συντήρηση των χώρων πρασίνου αποτελούν τον τρίτο άξονα του έργου μας. Η επάνδρωση της υπηρεσίας με ανθρώπινο δυναμικό και πλήρη μηχανολογικό εξοπλισμό αποδίδει ορατά αποτελέσματα σε κάθε γειτονιά της πόλης μας. Ο στόλος των οχημάτων υπερδιπλασιάστηκε. Αποκτήσαμε σύγχρονα οχήματα, βυτιοφόρα, ανατρεπόμενα οχήματα με αρπάγη. Τοποθετήσαμε νέους κάδους ανακύκλωσης και απορριμμάτων. […].Η καταστροφή της Πάρνηθας με την πυρκαγιά του 2007, λόγω τραγικών ελλείψεων και εσφαλμένων χειρισμών της κεντρικής διοίκησης, μας συγκλόνισε όλους και μας έγινε μάθημα ζωής. Ο Δήμος μας δεν διέθετε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα.
Χάρη στο πρόγραμμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αποκτήσαμε 4 πυροσβεστικά οχήματα από χορηγίες. Συστήσαμε και οργανώσαμε τμήμα Πολιτικής Προστασίας με δύναμη 15 ανδρών που ήδη έχει επέμβει σε πολλές έκτακτες φυσικές καταστροφές και συνεργάζεται στενά με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο[…].
Στον τομέα του πρασίνου, προσπαθούμε να εξωραΐσουμε πάρκα, πλατείες και εισόδους της πόλης μας και φροντίζουμε να είναι πάντα καθαροί οι κοινόχρηστοι χώροι.
Για την οδική προστασία των πολιτών, απομακρύναμε το δάσος από τις παράνομες πινακίδες υπαίθριας διαφήμισης (τύπου ΠΙΖΑ) και επιβάλλαμε με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου πρόστιμα».
Κοινωνική αλληλεγγύη
Ο τέταρτος, ιδιαίτερα σημαντικός, άξονας του έργου της δημοτικής αρχής αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη προς τους δημότες όλων των ηλικιών.
Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου τέθηκαν στη διάθεση των δημοτών μας με στόχο να λειτουργούμε στα πλαίσια της σύγχρονης ψηφιακής εποχής: Αναβαθμίστηκε το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης εγγράφων.
[…].Η συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Ελληνική Αστυνομία είναι συνεχής και εντατικοποιούνται οι περιπολίες σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Δημιουργήσαμε μια ομπρέλα κοινωνικής προστασίας για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι συμπολίτες μας βρίσκουν τη στήριξη που χρειάζονται από εξειδικευμένες υπηρεσίες του Δήμου. […]Οι Δημοτικοί Παιδικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί αποτελούν μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αχαρνών. Λειτουργούν συνολικά 8 παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι αποτελούν χώρους διαπαιδαγώγησης παιδιών προσχολικής ηλικίας. Οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», που υλοποιούνται από την Κοινωφελή Επιχείρηση, προσφέρουν κατ’ οίκον υπηρεσίες σε ηλικιωμένους. Τα Ιατρεία των ΚΑΠΗ συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες σε όλους τους τομείς ιατρικής πρόληψης.[…].»
Πολιτισμός και αθλητισμός
«Με ποιοτικές εκδηλώσεις προάγουμε τον πολιτισμό και φροντίζουμε για τη διαφύλαξη της παράδοσής μας.
Τα καλλιτεχνικά τμήματα που λειτουργούν από την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους πολλές δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης. […].
Η συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών στις καθιερωμένες εκδηλώσεις, όπως τα Αριστοφάνεια, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, τα Κούλουμα, το Παιδικό Φεστιβάλ, αναδεικνύουν την πολιτιστική μας πρόταση.
Σταθήκαμε στο πλευρό των συλλόγων της περιοχής μας και υπήρξαμε αρωγοί στην προσπάθειά τους στην ανάδειξη των τοπικών μας εθίμων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο Οδηγός Επιλογών του Δημότη αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης. […].Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου μπορεί να γίνει υπόθεση όλων μας, χάρη στη συνεργασία που έχουμε με τον οργανισμό Διάζωμα. Ο Αθλητικός Οργανισμός έχει αποκτήσει πολλούς φίλους, μικρούς και μεγάλους, που συμμετέχουν στις ποικίλες δράσεις του με όφελος τη σωματική και ψυχική τους υγεία. […].Παρά την τεράστια πίεση που ασκήσαμε, δεν μας έχει παραδοθεί ακόμη η διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού.
Με συνοπτικό τρόπο παρουσίασα το έργο της Δημοτικής Αρχής.
Στηριχθήκαμε σε αρχές και αξίες. Με όραμα μια πόλη φιλική και ανθρώπινη.
Με συνέπεια λόγων και έργων. Δεν κάναμε έργα εξωραϊσμού και βιτρίνας.
Θέσαμε στέρεες βάσεις για το Δήμο 1ον: εξυγιαίνοντας τα οικονομικά του Δήμου, 2ον: κατασκευάζοντας υποδομές, 3ον: προστατεύοντας το περιβάλλον, 4ον: προσφέροντας κοινωνική αλληλεγγύη
5ον: προάγοντας τον πολιτισμό και τον αθλητισμό
Βάλαμε τα θεμέλια της αξιοπιστίας για την πόλη των Αχαρνών.
Την επαύριο των εκλογών θα βάλουμε τα θεμέλια της αναγέννησης  του καλλικρατικού πλέον Δήμου Αχαρνών. Ζητώ τη στήριξή σας για να διεκδικήσω και πάλι την επανεκλογή μου στο Δήμο Αχαρνών.
Σας ευχαριστώ.»
Κριτική
Σκληρή κριτική έκανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Σπύρος Στριφτός λέγοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Μας κατηγορείτε για παραλείψεις ενδεχομένως ναι, αλλά και εσείς τι κάνετε; Σεμινάρια υπαλλήλων  Δημοτικών Επιχειρήσεων, απλήρωτοι ΔΕΑΔΑ και ΔΕΝΔΑ. Χρέη βρήκαμε και εμείς, το 2003,τα πληρώσαμε γιατί υπάρχει συνέχεια  στο Δήμο.  Εμείς βρήκαμε απλήρωτους εργαζόμενους τους πληρώσαμε και δεν τους απολύσαμε.   Υπερβάσεις κάναμε για να λειτουργήσει ο Δήμος, για να κινηθούν οι Δημ. Επιχειρήσεις, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων τους οποίους εσείς απολύσατε για να πάρετε άλλους. […]Σταματήσατε την Δημοτική συγκοινωνία γιατί θυμίζει Στριφτό.
Ακυρώσατε  τη συμφωνία για νεκροταφείο που είχαμε κλείσει με συμβολική τιμή. Η Κυκλοφοριακή μελέτη  εφαρμόστηκε επιλεκτικά. Αρνηθήκατε έκταση 2,5 στρεμ.  παραχώρησης  από το Στρατόπεδο Παπαστάθη. Διαλύσατε την τοπική αγορά  και χάσαμε  την Μητρόπολη από την πόλη μας.»                                 
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αχαρνές - Σύγχρονη Πόλη» Γιώργος Λέκκας είπε ότι δυστυχώς δεν είδε κάτι διαφορετικό στη πόλη όλα αυτά τα χρόνια. Στη συνέχεια παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις και ενέργειες που πρέπει  να γίνουν για να βοηθηθεί η πόλη των Αχαρνών ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπερχρέωση του Δήμου.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός που καταλόγισε στη δημοτική αρχή ανυπαρξία έργου και αθέτηση των προεκλογικών. Μάλιστα  απαρίθμησε 28 προεκλογικές δεσμεύσεις που δεν έχει εκπληρώσει ο Δήμαρχος Αχαρνών και … πρόσφερε στο δήμαρχο  ένα αντίτυπο του προεκλογικού προγράμματος της παράταξής του για να τις θυμηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά « ο κ. Παναγιώτης Φωτιάδης ξέχασε τις δεσμεύσεις του». Ο κ. Κασσαβός μίλησε για τετραετία που χάθηκε εξαιτίας των εγγενών αδυναμιών της Δημοτικής Αρχής αλλά και εξαιτίας της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού, που οδήγησε την πόλη στο μαρασμό.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ