Αυτοδιοίκηση Αχαρνών

Apr29
Το μέλλον των κοινωφελών επιχειρήσεων μέσα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη»
4/29/2010 8:21:00 AM by Giannis

Την Τετάρτη 21 Απριλίου, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο του Δήμου Αχαρνών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων Κοινωφελών Επιχειρήσεων του Νομού Αττικής, με θέμα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη λειτουργία των Κοινωφελών Επιχειρήσεων καθώς και το μέλλον των κοινωφελών επιχειρήσεων μέσα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα εξής προβλήματα: Στην έγκριση χρηματικών ενταλμάτων για την πληρωμή του μετοχικού κεφαλαίου και του διετούς προγράμματος δράσης των επιχειρήσεων. Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων από τους παρευρισκομένους δεν έχει οριοθετηθεί ο ρόλος των επιτρόπων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη θεώρηση των ενταλμάτων. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι επίτροποι να προχωρούν σε ελέγχους σκοπιμότητας και να μην περιορίζονται μόνο σε έλεγχο νομιμότητας. Επίσης η μη έγκριση λειτουργικών δαπανών (μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, αναλώσιμα κ.λ.π) οδηγούν σε αδιέξοδο τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και προκαλούν δικαστικές διαμάχες με το απασχολούμενο σε αυτές  προσωπικό, που παραμένει απλήρωτο για κάποιους μήνες. Οι επίτροποι ζητούν οι επιχειρήσεις να έχουν έσοδα από τις δράσεις τους κάτι που καταστρατηγεί τον κοινωφελή τους χαρακτήρα. Θεωρούν ότι η έλλειψη εσόδων αποτελεί απόδειξη της μη βιωσιμότητας της επιχείρησης. Αυτό σαν γεγονός θεωρείται απαράδεκτο μια που η βιωσιμότητα κρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, η οποία και εξετάζει τη μελέτη σύστασης της κάθε επιχείρησης. Οι ενέργειες αυτές οδηγούν  στην κατάργηση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, υποβαθμίζοντας το ρόλο της και σφραγίζουν την αδυναμία υλοποίησης πολιτιστικών δράσεων και δράσεων κοινωνικής μέριμνας από τους ΟΤΑ.
Η ψήφιση και η εφαρμογή του «Καλλικράτη» πρόκειται να εντείνει το πρόβλημα με τους επιτρόπους μια που προβλέπει την εφαρμογή προληπτικού ελέγχου και στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και ουσιαστικά τις οδηγεί στην κατάργηση (άρθρο 278, παρ.1).
Καθυστέρηση εκταμίευσης των κονδυλίων που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Παρατηρείται στασιμότητα τόσο στην υπογραφή των συμβάσεων όσο και στην καταβολή των χρημάτων για την υλοποίηση των δράσεων αυτών, από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και την ΔΙΣΑ της Περιφέρειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για δράσεις που έχουν ξεκινήσει από τον 9/2009 ο ΟΕΕ δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων επιχορήγησης με τους αναδόχους φορείς. Αντίστοιχη καθυστέρηση παρατηρείται και στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια.
Στη συνάντηση μετά από προτάσεις των εκπροσώπων αποφασίσθηκε:
Η σύσταση πενταμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τους εκπροσώπους των Δήμων: Αχαρνών, κ. Θεόφιλο Αφουξενίδη, Λαυρίου, κ. Κωστάλα Αντώνιο, Ελληνικού, Χόρτη Γεράσιμου, Πεύκης Μιχοπάνο Χρήστο, Γέρακα, Κάρλα Σάντος, με σκοπό την παρουσίαση των προβλημάτων και των θέσεων των Κοινωφελών Επιχειρήσεων στα συνέδρια της ΤΕΔΚΝΑ(29/4/2010) και της ΚΕΔΚΕ (3/5/2010). Επίσης αποφασίσθηκε η από κοινού παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η συγκρότηση Πανελλαδικού Συνδέσμου Κοινωφελών Επιχειρήσεων, για συλλογικές διεκδικήσεις.
Στη συνάντηση παρεβρέθηκαν οι κ.κ. Προβατόπουλος Κων/νος, Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγ. Αναργύρων, Γούναρη Άννα, Πρόεδρος Κοινωφελούς Δήμου Αγ. Βαρβάρας, Σπηλιώτης Σπυρίδων, Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ανοίξεως, Σταυριανάκος Βασίλειος, Πρόεδρος Κοινωφελούς Δήμου Δάφνης, Κωστάλας Αντώνιος, Πρόεδρος Κοινωφελούς Δήμου Λαυρίου, Μιχοπάνος Χρήστος, Πρόεδρος Κοινωφελούς Δήμου Πεύκης, Παλαμίδης Ιωάννης, Πρόεδρος Κοινωφελούς Δήμου Φιλοθέης, Κάρλα Σάντος, Γενική Δ/ντρια  Κοινωφελούς Δήμου Γέρακα, Ασλάνη Λαμπρινή, Αντιπρόεδρος Κοινωφελούς Δήμου Ν. Περάμου, Ρεπάπης Χρήστος, Δ/ντής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου, Αποστολόπουλος Νέστωρ, Δ/ντης Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κρωπίας, Κριμανδάλης Νικόλαος, Δ/ντης Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ν. Μάκρης, Χόρτης Γεράσιμος, Ειδικός Συνεργάτης Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελληνικού, Φλωροσκούφης Χρήστος, Σύμβουλος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Λυκόβρυσης, Δημονίτσα Μαρία, Στέλεχος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγ. Παρασκευής, Στάμου Εύα, Στέλεχος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κηφισιάς και Κορδάτου Ευτυχία, Στέλεχος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χαλανδρίου.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ