Αυτοδιοίκηση Αχαρνών

May10
«Οι Νέοι ενάντια στην κρίση» φιλοξενούνται από το Δήμο Αχαρνών
5/10/2012 1:14:00 AM by Giannis

 Ο Δήμος Αχαρνών με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Σωτήριου Ντούρου και του Γενικού Γραμματέα Δρ. Νικόλαου Κρημνιανιώτη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή Συνεδρίου με θέμα «Youth against crisis – Οι νέοι ενάντια στην κρίση». Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο στο διάστημα από 18 – 29/4/2012 και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής «Youth in Action – Οι νέοι σε δράση», και έχει ως κεντρικό άξονα την ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων από 18-25 ετών σε θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ανεργία κλπ. Έτσι λοιπόν, ο Δήμος Αχαρνών φιλοξένησε τέσσερις εννεαμελής ομάδες από τους  δήμους,  Ιδαλίου της Κύπρου , Modica της Ιταλίας, Vulcan της Ρουμανίας και Chuprene της Βουλγαρίας και φυσικά την ελληνική ομάδα, τα 15 παιδιά του Δήμου μας που μας εκπροσώπησαν επάξια, για την παρουσίαση 7 ενοτήτων που κάλυψαν τα ακόλουθα είδη επιχειρηματικότητας:
1.    Γενική Επιχειρηματικότητα (Ελλάδα)
2.    Επιχειρηματικότητα μέσω της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης (Ρουμανία).
3.    Ο επαγγελματικός προσανατολισμός και ο ρόλος του στην Επιχειρηματικότητα (Κύπρος).
4.    Επιχειρηματικότητα και πολιτισμός (Ιταλία).
5.    Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Εταιρική Ευθύνη(Ελλάδα).
6.    Πράσινη και Αγροτική Επιχειρηματικότητα (Βουλγαρία).
7.    Νέες τεχνολογίες, Επιχειρηματικότητα και καινοτόμες ιδέες (Ιταλία).
Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στην αγγλική γλώσσα. Οι παρουσιάσεις περιελάμβαναν τις εμπειρίες και απόψεις όλων των μελών των ομάδων, οι όποιες αποτύπωναν τόσο την επιχειρηματική πραγματικότητα στις πόλεις καταγωγής τους όσο και τις ιδέες και προτάσεις τους για μελλοντικές βελτιώσεις. Συμπληρωματικά προς τις εργασίες των παιδιών, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες που παρουσίασαν και κάλυψαν γενικότερα αλλά και επιμέρους ενότητες της νεανικής επιχειρηματικότητας. Από πλευράς Δήμου ο Γενικός Γραμματέας Δρ. Κρημνιανιώτης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος «Equal-Συνεπιχειρώντας», αναπτύσσοντας την ιδέα της θερμοκοιτίδας πολύ μικρών επιχειρήσεων και την υποστήριξή της μέσω ίδρυσης γραφείου επιχειρηματικότητας και τέλος το θεματικό πάρκο και την αξιοποίηση του χώρου «Αντώνης Τρίτσης». Η εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Προσόντων για όλες τις χώρες της Ευρώπης, κα Παπαδοπούλου Ελένη, παρουσίασε αναλυτικά την έννοια του EuroPass, ένα σύνολο ενιαίων εγγράφων (βιογραφικό σημείωμα, σπουδές, δραστηριότητες, εργασιακή εμπειρία) που μπορούν να συμπληρώσουν όλοι όσοι αναζητούν εργασία σε Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να ενοποιήσουν, να απλοποιήσουν και να διευκολύνουν τις διαδικασίες κάλυψης εργασιακών θέσεων τόσο για τους νέους-υποψηφίους όσο και για τις ενδιαφερόμενες εργοδότριες εταιρείες.  Ο κ. Σπυρόπουλος, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αρμόδιος σε θέματα παρακολούθησης δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προώθησε μέσω της παρουσίασής του τη νεανική επιχειρηματικότητα, δίνοντας έμφαση σε επιτυχημένες δράσεις που έχουν αναλάβει άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στο παρελθόν και στην ανάγκη να παραδειγματιστούμε από αυτές και να τις ακολουθήσουμε. Η κα Μακαντάση, εκπρόσωπος του ΟΑΕΔ, μέσω διαδραστικών πρακτικών και τεχνικών, έδωσε στους νεαρούς συμμετέχοντες μια «γεύση» της μεθοδικής δουλειάς που προσπαθούν να κάνουν πλέον στον τομέα της συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού. Τέλος, ο κ. Αγιομυργιαννάκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει, έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες, εστία επιχειρηματικής δράσης και υπογράμμισε ότι υπάρχουν ευκαιρίες τις οποίες αν εκμεταλλευθούν οι νέοι μπορούν να αποφέρουν καρπούς. Το Συνέδριο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, εκτός βέβαια από το Δήμαρχο κ. Ντούρο και το Γενικό Γραμματέα Δρ. Κρημνιανιώτη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.  Ι.Κατσανδρής, Χρ.Κόνταρης, Π.Αναγνωστόπουλος, Π.Κορνιλάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Παναγιώτης Ντούρος, , ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ κ Σταύρος Κοπαλάς, ο πρόεδρος της ΔΗ.ΦΑ κ.Μιχάλης Βρεττός και ο πρόεδρος της α΄βαθμιας εκπαίδευσης κ.Ιωάννης Μίχας,  καθώς επίσης και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπακωνσταντίνου, η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ Χριστοφιλοπούλου και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βρεττός.
Πέραν όμως από το καθαρά διδακτικό μέρος του προγράμματος που αφορούσε στις παρουσιάσεις των παιδιών, καταρτίστηκε  πρόγραμμα αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τους συμμετέχοντες ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουν τον τόπο μας και την κληρονομιά του.
Το πρόγραμμα περιέλαβε εξόρμηση στην Πάρνηθα με πολύωρη πεζοπορία στην περιοχή γύρω από το καταφύγιο «Φλαμπούρι» συνοδεία έμπειρων ορειβατών όπως ο κ. Βασίλης Νίκας, Πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών, και ο κ. Κωνσταντίνος Κατάρας, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακρόπολη, ο Τύμβος του Σοφοκλή στην Βαρυμπόμπη, τα Μουσεία της Ακρόπολης και των Αχαρνών, το Λαογραφικό Μουσείο και την Πινακοθήκη των Αχαρνών.
Προς τιμή της κάθε συμμετέχουσας πόλης, διοργανώθηκαν ψυχαγωγικές βραδιές στο χώρο όπου διέμεναν τα παιδιά. Έτσι, οι φιλοξενούμενοι του Δήμου, παρουσία της Δημοτικής Αρχής αλλά και επισήμων που εκπροσώπησαν τις προξενικές αρχές κάθε χώρας,  μπόρεσαν να δοκιμάσουν παραδοσιακές γεύσεις από την Κύπρο, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, να χορέψουν στα παραδοσιακά ακούσματα και να γνωρίσουν τον ιδιαίτερο τρόπο διασκέδασης της κάθε χώρας. Ειδικότερα, στην Κυπριακή βραδιά συμμετείχαν η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κύπρος» (Πρόεδρος: κα Μύρνα Αγρότου) και το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Πρόεδρος: κα Στέλλα Φλωροπούλου), όπως και στη βραδιά της Ρουμανίας το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου «Άγιος Στέφανος ο Μέγας» (Πρόεδρος: κα Νίνα Γίτα). Στην τελευταία βραδιά που διοργανώθηκε προς τιμή της Ελληνικής ομάδας συμμετείχε η μουσική ομάδα του Καλλιτεχνικού Καφενείου Αχαρνών αλλά και το μουσικό συγκρότημα του Νομικού Προσώπου του Δήμου.
Την ομάδα εργασίας από το Δήμο αποτέλεσαν ο κ. Ν. Τσουκλίδης, Προϊστάμενος Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς, ο οποίος τοποθετήθηκε ως επικεφαλής, η κ. Άλκηστις Ηλιάδη, υπάλληλος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και η κα Μαρία Τσιάντη, Προϊσταμένη Ανάπτυξης, Αξιοποίησης και Εκπ/σης Ανθρώπινου Δυναμικού η οποία και προέδρευσε του Συνεδρίου.
Ο Δήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα αποτελέσματα των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των δέκα ημερών. Για το λόγο αυτό ζήτησε να  μεταφραστούν τα πρακτικά του Συνεδρίου και να κατατεθεί σχετική έκθεση που θα αναφέρει αναλυτικά όλες τις προτάσεις, απόψεις και ιδέες των νεαρών συμμετεχόντων, ώστε να αξιολογηθούν και να δρομολογηθεί η εφαρμογή τους, όπου αυτό καταστεί δυνατό. Η έκθεση θα αποσταλεί και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, καθώς και στους αρχηγούς όλων των ομάδων ώστε και εκείνοι με τη σειρά τους να ενημερώσουν τις Δημοτικές Αρχές τους αλλά και τα δικά τους μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών δήλωσε ότι: « Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στις Αχαρνές  αποτελεί μονάχα την αρχή μιας καρποφόρας και συνεχούς συνεργασίας με τη νέα γενιά, γιατί είναι καιρός να ακουστεί η φωνή της, γιατί σε εκείνη στηρίζεται το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον της Ευρώπης. »
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ