Αυτοδιοίκηση Αχαρνών

Oct19
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την «Διατροφή και Υγεία»
10/19/2011 8:02:00 PM by Giannis

 •    Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Παράρτημα Αχαρνών της Ελληνικής Αντικαρκινικής, σε συνεργασία με το Παράρτημα Αχαρνών της ΕΓΕ και με συμμετοχή του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και του Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες  εκδηλώσεις στις 7-8 και 9 Οκτώβρη 2011 στην αίθουσα του Δημαρχείου Αχαρνών, με θέμα «Διατροφή και Υγεία» που διοργάνωσε το Παράρτημα Αχαρνών της Ελληνικής Αντικαρκινικής, σε συνεργασία με το Παράρτημα Αχαρνών της ΕΓΕ και με συμμετοχή του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και του Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα.
Πάνω από 1000 επισκέπτες πέρασαν και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων.
Την Παρασκευή το πρωί 7/10, η κ. Ελένη Κουή και η κ. Μαρία Πετρογιάννη, Διαιτολόγοι –Διατροφολόγοι από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής στα πλαίσια του προγράμματος «Σκέφτομαι και τρώω», ενημέρωσαν 200 περίπου παιδιά των μεγάλων τάξεων των 7ου, 12ου και 28ου Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας, για την αξία της ισορροπημένης διατροφής αλλά και της άσκησης. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διατροφής Διαιτολόγος Διατροφολόγος κ. Χ. Γεωργακάκης.
Την Κυριακή σε μια κατάμεστη αίθουσα - παρά την έντονη βροχή – οι ομιλητές κράτησαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.
Ο Δρ Νίκος Κατσαρός πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ αναφέρθηκε στην Μεσογειακή Διατροφή και στα πλεονεκτήματά της για την υγεία μας. Μίλησε για οικολογικά ατυχήματα που επηρεάζουν την τροφική αλυσίδα και έχουν αρνητική επίπτωση, αλλά και για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, δηλ. εισαγωγή με ανθρώπινη παρέμβαση  γονιδίων  ζώων στα φυτά, όπως γονίδια σκορπιού στη ντομάτα, σκόρου στην πατάτα, γονίδια ανθρώπου σε ψάρια, ψαριού σε φράουλα κα. που δεν γνωρίζουμε ακόμη το εύρος των επιπτώσεων τους, σίγουρα όμως όταν βιάζεται η φύση οι επιπτώσεις είναι ολέθριες. Μίλησε για τα πρόσθετα και τα βελτιωτικά στα τρόφιμα που αθροιστικά έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Υπολογίζεται ότι καταναλώνουμε από 4-7 κιλά πρόσθετων το χρόνο. Συμβουλή στους καταναλωτές: περιορίστε τα συσκευασμένα τρόφιμα, προτιμάτε φρέσκα προϊόντα, φρούτα και λαχανικά εποχής και βιολογικά προϊόντα που δεν πρέπει να περιέχουν πρόσθετα, είναι όμως ακριβότερα.
Η κ. Ελένη Μπόρση Ιατρός Διατροφολόγος  μίλησε για τα συμπληρώματα διατροφής και για τη χρησιμότητά τους σε υγιείς αλλά και σε καρκινοπαθείς, εφόσον πάντα  συνιστώνται από ειδικούς.
Ο κ. Ιωσήφ Αλεξανδρίδης Διαιτολόγος Διατροφολ αναφέρθηκε στη σχέση της διατροφής με τον καρκίνο.
«Η διατροφή είναι υπεύθυνη για περίπου το 30% των καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών προκαλούνται στο γαστρεντερικό σύστημα και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής.
 Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παχυσαρκίας στην Ευρώπη τόσο σε ενήλικους όσο και σε παιδιά. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του παχέος εντέρου.
Η πρόληψη μέσω της αλλαγής των διατροφικών μας συνηθειών και του τρόπου ζωής είναι η πιο αποδοτική στρατηγική στην πρόληψη του καρκίνου.  Μια διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και ροφήματα που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, παράλληλα με μια συστηματική φυσική δραστηριότητα,  μπορεί να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας κατά πολλών μορφών καρκίνων. Αντιθέτως, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπαρών καθώς και ο καθιστικός τρόπος ζωής, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης διαφόρων μορφών καρκίνου»
Ο π. Αναστάσιος Σαργέντης μίλησε για τη νηστεία και τα ευεργετήματά της. Νηστεία σημαίνει να απέχει κάποιος από την τροφή, αλλά παράλληλα να ασκεί την πνευματικότητά του με πράξεις θρησκευτικές. «Η νηστεία της Σαρακοστής ρίχνει την κακή χοληστερίνη το ίδιο αποτελεσματικά με τα φάρμακα, ενώ μειώνει το σωματικό βάρος και καταπολεμά την κατάθλιψη». Αυτό δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης ( Καθηγητής Αντώνης Καφάτος)η οποία δημοσιεύθηκε σε ξένο περιοδικό.
Κατά τη νηστεία απέχουμε από τις ζωικές τροφές, τρώμε με μέτρο. Σίγουρα δεν θεωρείται νηστεία η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων από τα νηστίσιμα τρόφιμα. Ένα τραπέζι πλούσιο σε γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδια, παστίτσιο και γλυκά από σόγια δεν εξυπηρετεί το σκοπό της νηστείας, είναι υποκρισία.  
Η Μουσική Ομάδα του Καλλιτεχνικού Καφενείου Αχαρνέων η οποία έκανε την πρώτη της εμφάνιση, έκλεισε την εκδήλωση με μουσική και τραγούδια που τραγουδήθηκαν από όλους και ανέβασαν τη διάθεση.
Στη μουσική ομάδα συμμετείχαν τα παιδιά: Γιώτα Δημητρακοπούλου, Δόμνα Καραγιάννη, Γαβριέλλα Μυλωνά, Δημήτρης Καραγιάννης, Αργύρης Δρόκαλος, Χρήστος Νέζης, Χρήστος Δημητράκης, Πέτρος Ζέρβας, Ηρώ Μολινδρή και Σταμάτης Παρασκευάς.
Στην είσοδο της αίθουσας η Εταιρεία Nestle πρόσφερε καφέ και οι σπουδαστές του τμήματος μαγείρων του ΙΕΚ Δομή μαγείρεψαν,  ετοίμασαν και πρόσφεραν εδέσματα στους καλεσμένους. Επίσης όλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση κεντητού ψωμιού από το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου και το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα και τις τρεις μέρες.
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ