Αυτοδιοίκηση Αχαρνών

Jul20
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ... ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ
7/20/2011 6:49:00 PM by Giannis

Οτι η φήμη δύο εκ διαμέτρου αντίθετων περιοχών της Αθήνας,του Ζωγράφου και του Μενιδίου, έφτασε ως την… Ουάσινγκτον και το γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ είναι γνωστό. Εκείνο, όμως, που δεν είναιγνωστό είναι ο τρόπος με τον οποίο οι δύο δήμοι πήραν τα «αμαρτωλά» δάνεια, τα οποία αίφνης απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την εκταμίευση της πέμπτης δόσηςαπό το ΔΝΤ.

Στην περίπτωση του Δήμου Αχαρνών, το δάνειο των 40 εκατ. ευρώ –από το οποίο έχουν εκταμιευθεί περί τα 30 εκατ. ευρώ– προέρχεται από την Goldman Sachs. Οι φήμες οργιάζουν ακόμα και για παρεμβάσεις στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής την περίοδο που συνήφθη η επίμαχη δανειακή σύμβαση (επίδιακυβέρνησης Ν.Δ.). Αλλάουδέποτε, ως σήμερα, επιβεβαιώθηκαν.
Στην περίπτωση του ΔήμουΖωγράφου και το δάνειο των25 εκατ. ευρώ, το παρασκήνιοείναι ενδεικτικό του τρόπου μετον οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση έφτασε στο κραχ. Μοναδικό κοινό σημείο με την περίπτωση των Αχαρνών είναι ότιδεν ζητήθηκαν εγγυήσεις,με αποτέλεσμα να παρακαμφθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η διαφορά έγκειται στο ότιως μεσίτης για το επίμαχοδάνειο φαίνεται να ενήργησε η Ελληνική ΔιαδημοτικήΥπηρεσία Χρηματοοικονομικών Μελετών (ΕΔΕΧΥΑ.Ε.).
Ηανάθεση έγινε –όπωςκαταγγέλλεται– χωρίς διαγωνισμό και ηΕΔΕΧΥ υπέδειξε στη δημοτικήΑρχή μια κυπριακή τράπεζα, ηοποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τράπεζα αυστριακών συμφερόντων, που με τησειρά της κρατικοποιήθηκε,με αποτέλεσμα το γαϊτανάκιαυτό να οδηγήσει σε παρέμβαση της αυστριακής κυβέρνησης για την εξασφάλιση εγγυήσεων από το Δημόσιο γιατην αποπληρωμή του δανείου!
Ωστόσο, λόγω της παράκαμψης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Δημόσιο «αγνοούσε» ως σήμερα το περιστατικό. Κάτι που συνέβη –ως προς τις(ανύπαρκτες) εγγυήσεις– καιμε το δάνειο του Δήμου Αχαρνών, το οποίο είχε εντωμεταξύεκχωρηθεί από την GoldmanSachs στη βελγική τράπεζαDexia (που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας).
Δήμαρχοι-brokers!
Τι είναι, όμως, η ΕΔΕΧΥ - η δράση της οποίας είναι χαρακτηριστική για τον τρόπο μετον οποίο κινήθηκε επί χρόνιαη αυτοδιοίκηση και, σήμερα,φέρνει... σκελετούς στο ντουλάπι τωνδημοσιονομικών;
Δημιουργήθηκε το 1997,με τη συμμετοχή 39 δήμωναπό την Αττική και την περιφέρεια και μετοχικό κεφάλαιο 130 εκατ. δραχμές. Εμπνευστής της ήταν ο τότε δήμαρχος Αμαρουσίου, Π. Τζανίκος – ο οποίος διετέλεσε καιπρόεδρός της. Στόχος της, σύμφωνα και με το καταστατικότης, ήταν να λειτουργήσει ωςμεσολαβητής και σύμβουλος στις διαπραγματεύσειςμεταξύ δήμων και τραπεζών για δάνεια ή επενδυτικά προγράμματα. Δηλαδή,στόχοςμεγαλεπήβολος, αλλάταυτόχρονα και πρωτοποριακός για την εποχή της χρηματιστηριακής υστερίας και τηςανάπτυξης λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τα ονόματα που απαρτίζουν την κατά καιρούς διοίκησή της είναι «βαριά» και έχουν διακομματική προέλευση. Ενδεικτικά: ο νυν δήμαρχος Λάρισας και κορυφαίο αυτοδιοικητικό στέλεχος της Ν.Δ., Κ.Τζανακούλης. Ο πρώην δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας καινυν βουλευτής Β' Αθήνας τουΠΑΣΟΚ, Λ. Μίχος (ως αντιπρόεδρος από το 2003). Ο νυνδήμαρχος Λαμίας, Γ. Κοτρωνιάς, και οι απερχόμενοι δήμαρχοι Βόλου, Κ. Μήτρου,και Ιωαννίνων, Ν. Γκόντας  ο οποίος διαδέχθηκε το 2007 στην προεδρία τον κ. Τζανίκο, ενώ αντιπρόεδρος διετέλεσε ο νυν δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Π. Ξυριδάκης.
Η ΕΔΕΧΥ εισήγαγε τηνπρακτική της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των δήμωναπό τους... «αμαρτωλούς»σήμερα διεθνείς οικονομικούς οίκους (Standard &Poor’s και Moody’s), φιλοδοξώντας –και κατορθώνοντας–να ανοίξει η διατραπεζική αγορά για τους ΟΤΑ, που μέχριτότε περιορίζονταν στα δάνειααπό το Ταμείο Παρακαταθηκών. Το σχέδιο, μάλιστα, ήθελε τη μετεξέλιξη της ΕΔΕΧΥσε δημοτική τράπεζα καιγια τον λόγο αυτό κλήθηκανστην Ελλάδα και συμμετείχαν στη διοίκηση της εταιρείας σύμβουλοι από τη
Σουηδία!
Αλλά το... σκανδιναβικό μοντέλο έμεινεστα χαρτιά. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον τελευταίοδημοσιευμένο ισολογισμότης, παρουσιάζει ζημίες, πληνόμως τέθηκε «βίαια» σε εκκαθάριση με απόφαση τουγ.γ. της Περιφέρειας Αττικής στις 12 Απριλίου του2011. Ο λόγος; Το καταστατικό της δεν είχε συμμορφωθείμε τον «Καλλικράτη». Το προσωπικό της ΕΔΕΧΥ, πάντως,ήδη μετατάχθηκε... αθόρυβασε «καλλικρατικούς» δήμους.Κι ενώ το ζήτημα της δανειοδότησης των δήμων, με αφορμή τη... φήμη που έφτασε ωςτο ΔΝΤ, προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα, ο νέοςυπουργός Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, λίγες ώρες αργότερα υπέγραφε νέα κρατικήεπιχορήγηση 77 εκατ. Ευρώγια τους δήμους...
 
 
ΤΑ «ΦΕΣΙΑ»  ΚΑΙ ΤΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ» ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Παρά τις εκτιμήσεις ακόμα και αυτοδιοικητικών στελεχών για «φέσια» ύψους 4 δισ. ευρώ, μαζί με αυτά των ζημιογόνων δημοτικών επιχειρήσεων που έπαψαν να υφίστανται με τον «Καλλικράτη», τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που αναγνωρίζει καιη τρόικα, κάνουν λόγο για συνολικές οφειλές των δήμων ύψους 1,9 δισ.ευρώ (περίπου 0,8% του ΑΕΠ).
Ήδη, μάλιστα, 24 δήμοι έχουν ενταχθεί σε καθεστώς επιτήρησης, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης», και κατά σειρά οφειλών είναι οι: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης,Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνα, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας. Το συνολικό χρέοςτους ξεπερνά το 150% των τακτικών εσόδων τους, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιχορήγησης.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται άλλοι 12 δήμοι, των οποίων το χρέος κυμαίνεται από 120% έως 150% των τακτικών τους εσόδων, ενώ άλλοι 22 δήμοι έχουν χρέη από 100% έως 120% επί των εσόδων τους. Σε καλύτερη κατάσταση είναι 140 δήμοι, των οποίων οι οφειλές δεν υπερβαίνουν το50% των εσόδων τους.
Στο «καλλικρατικό» Μνημόνιο δεν έχουν ενταχθεί οι μεγάλοι δήμοι(Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Περιστέρι), πλην του Πειραιά. Τούτο εξηγείται απότο γεγονός ότι εμφανίζουν μεγάλα έσοδα από δημοτικά τέλη και επιχορηγήσεις, γεγονός που –θεωρητικά– τους επιτρέπει να μπορούν να αποπληρώσουν σταδιακά τις οφειλές τους.
  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ