Αυτοδιοίκηση Αχαρνών

Jul15
ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ... Τα δάνεια και η «εμπλοκή» της 5ης δόσης
7/15/2011 2:12:00 PM by Giannis

 Σε διάψευση των δημοσιευμάτων αναφορικά με το ρόλο που διαδραμάτισε ο Δήμος Αχαρνών  στο παρ’ ολίγο ναυάγιο της 5ης δόσης  προέβησαν το πρωί της Τρίτης 12 Ιουλίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Φυτάς και ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Νίκος Κρημνανιώτης.
Ο  κ. Κρημνανιώτης ξεκαθάρισε πως τα χρήματα για την αποπληρωμή των καθυστερημένων δόσεων του Δήμου ύψους 4.600.000 ευρώ στη Γαλλοβέλγικη DEXIA η οποία έχει αναλάβει το χρέος από τη Goldman Sacks είχε ολοκληρωθεί από τις πέντε παρά το απόγευμα της Παρασκευής όπου και το έμβασμα “έφυγε” από τη Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας παράλληλα πως έλαβαν και συγχαρητήρια από τη Τράπεζα αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την έγκαιρη ανταπόκρισή των.
Μάλιστα ο κ. Κρημνανιώτης δε δίστασε να μιλήσει για δημοσιογραφία “espresso” από τη πλευρά μεγάλων εφημερίδων όπως η Ελευθεροτυπία, διαψεύδοντας και τα δημοσιεύματα που ήθελαν το Υπουργείο Οικονομικών να αναζητά τον κ. Ντούρο και να μην μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του, διότι βρισκόταν σε γάμο.
Από τη πλευρά του ο κ. Φυτάς τόνισε πως πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν σε όλες τις οφειλές του Δήμου αλλά και πόσα έχει μέχρι στιγμής αποδώσει για το δάνειο ύψους 35.000.000 ευρώ στη DEXIA, χωρίς παρ' όλα αυτά να έχει ξεκαθαρίσει αν ο Δήμος θα αναγκαστεί τελικά να αποδώσει από τα ταμεία του, τα χρήματα πίσω στο δημόσιο.
Πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο aftodioikisi.gr o Δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος έκανε λόγο για διευκόλυνση λήψης του δανείου από τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών στο τότε Δήμαρχο Σπύρο Στριφτό, χρήματα που διευκόλυναν μετέπειτα τη πελατειακή λογική μέσα από τη πρόσληψη 2.000 εργαζόμενων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου επί εποχής τόσο Στριφτού όσο και Φωτιάδη, ενώ δε ξέχασε να αναφερθεί και στο γεγονός πως στο Δήμο έχουν έρθει μόνο τα 31,5 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 3,5 εκατ. ευρώ να θεωρούνται έξοδα φακέλου, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά κρυφές προμήθειες !
Σημειώνεται πως η τρύπα των 3,5 εκατ. ευρώ έχει  ακολουθήσει τη δικαστική οδό, ήδη από τη Διοίκηση Φωτιάδη, με το θέμα να βρίσκεται  στη 5η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών όπως δήλωσε ο κ. Φωτιάδης στη τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες , το θέμα των δύο δανείων από τους Δήμους Αχαρνών και Ζωγράφου φαίνεται πως θορύβησε γενικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και εντατικοποιεί τις διαδικασίες ένταξης των “κόκκινων Δήμων” σε πρόγραμμα εξυγίανσης.
Η «εμπλοκή»
Το θέμα δημιουργήθηκε όταν ξαφνικά το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής ο δήμος Αχαρνών και ο δήμος Ζωγράφου ήρθαν αρνητικά στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής της χώρας, αφού η καθυστέρηση των δόσεων της αποπληρωμής των δανείων τους σε Ευρωπαϊκές τράπεζες,  κινδύνευε να … «ματαιώσει» την   εκταμίευση της 5ης δόσης από το ΔΝΤ που περίμενε ως μάννα εξ ουρανού σύμπασα η κυβέρνηση(!). Με τίτλους «η Λαγκάρντ ψάχνει Βενιζέλο και αυτός το δήμαρχο» και «το Μενίδι μπλόκαρε το ΔΝΤ» αναπτύχθηκε μία απίστευτη παραφιλολογία στο διαδίκτυο, τις ηλεκτρονικές σελίδες αλλά και τις έντυπες εκδόσεις των μεγάλων ημερήσιων εφημερίδων σχετικά με τα πρόβλημα που δημιούργησαν οι οφειλές των δύο δήμων.
Το πρόβλημα βέβαια ήταν υπαρκτό αφού ενώ ήταν όλα έτοιμα για την υπογραφή του δανείου της πέμπτης δόσης, να βρίσκεται στο τραπέζι των συνεδριάσεων, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ υπό την προεδρία της απαστράπτουσας κ. Κριστίν Λαγκάρντ, αποκαλύπτεται ότι δύο δήμοι της Αθήνας (Ζωγράφου και Αχαρνών) είναι... ανοικτοί σε ξένες τράπεζες;
Ζητήθηκε από την Αθήνα να κάνει την πληρωμή (με έμβασμα στην ΤτΕ) για να καλυφθεί το τυπικό σκέλος και να υπογραφεί η δόση. Όμως το υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησε τη διαδικασία αφού για να υπογράψει το ένταλμα, έπρεπε να ξέρει τι χρωστά ο κάθε δήμος, ποιες δόσεις και με τι ημερομηνία είχαν μείνει απλήρωτες. Τελικά μετά τα απαραίτητα τηλεφωνήματα τα χρήματα ( των δόσεων των δήμων) δόθηκαν και το θέμα διευθετήθηκε.
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ