Feb5
Η ημερίδα στον Αγ. Στέφανο για τη νέα αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
2/5/2010 2:54:00 PM by Giannis

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγ. Στεφάνου και οι εφημερίδες – ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ, ΒΟΡΕΙΝΗ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ της ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΟΠΙΚΟ ΒΗΜΑ.

Το  θέμα της ημερίδας ήταν – η νέα αρχιτεκτονική στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση - Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Στην  κατάμεστη αίθουσα, η συζήτηση κράτησε 3,5 ώρες  και ήταν γόνιμη και ουσιαστική. Υπήρξαν πολλές  ερωτήσεις στους εισηγητές και παρεμβάσεις από τους πολίτες, που συμμετείχαν στον ανοικτό Διάλογο. Η αποδοχή των αρχών του Σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ  από τους ομιλητές ήταν καθολική.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν:
Οι  Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ Βόρειας Αττικής κ.κ. Άρης Σακοράφας και Αθαν. Μανούρης.
Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη, το Διόνυσο, τη Δροσιά, το Κρυονέρι και τη Σταμάτα.
Υποψήφιοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Ανατολικής Αττικής.
Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παραπάνω Δήμων και Κοινοτήτων.
Εκπρόσωποι Συλλόγων & Φορέων του Αγ. Στεφάνου:
Ο κ. Β. Χρηστίδης- Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο κ. Δημ. Γιαννιός- Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Παρασκευής, ο κ. Κ. Αντωνούλας- Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικισμού Ποντίων.
Εκπρόσωποι  από τις  εφημερίδες – ΟΔΟΣ  ΔΙΟΝΥΣΟΥ και ΔΙΟΝΥΣΟΣ.
Χαιρετισμό απέστειλε η υφυπουργός Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Εισηγητές ήσαν οι:
Βορριάς Παναγιώτης, Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου
Μαστοράκος Γιώργος, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΚΕ
Χλέπας Νίκος, Αναπληρωτής Καθηγητής  Πανεπιστημίου    Αθηνών, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εκπόνηση του προγράμματος  Καλλικράτης
Κουταλάκης Χαράλαμπος, Λέκτορας Πανεπιστημίου    Αθηνών, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εκπόνηση του προγράμματος  Καλλικράτης.
Ο Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας, τόνισε τα εξής:
«Η  σημερινή μας  Ημερίδα  συνδιοργανώνεται από το Δήμο Αγίου Στεφάνου και τις τοπικές εφημερίδες – ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ, ΒΟΡΕΙΝΗ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ και το ΤΟΠΙΚΟ ΒΗΜΑ. Κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Ο Δήμος μας έχει καθιερώσει μια συστηματική, γόνιμη και ισότιμη συνεργασία με τα τοπικά Μ.Μ.Ε., γιατί πιστεύουμε στο δημιουργικό τους ρόλο στην τοπική κοινωνία.
Διοργανώνουμε αυτή την Ημερίδα γιατί πιστεύουμε βαθύτατα ότι, ο ενημερωμένος πολίτης είναι και ενεργός πολίτης. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η συζήτηση αφορά μια πρόταση για συζήτηση και διαβούλευση, που αλλάζει ριζικά, εκ βάθρων, το κράτος και την αυτοδιοίκηση στη χώρα μας.
Το περιεχόμενο της Ημερίδας μας είναι τις αλλαγές, που επέρχονται στο Κράτος  και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να πληροφορηθούμε σε γενικές γραμμές ποιες αρμοδιότητες εκχωρούνται και με ποιους πόρους υποστηρίζονται. Η ενημέρωση και συζήτηση με την Κοινωνία και τους Πολίτες  θα πρέπει να συνεχιστεί όταν παρουσιαστεί από την Κυβέρνηση η πρότασή της για χωροταξικό των νέων Δήμων.
Αυτές οι αλλαγές αφορούν, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, τον πολίτη και την καθημερινότητα του. Και δεν καθορίζουν τις θέσεις που ενδεχόμενα να έχει ο κάθε αυτοδιοικητικός παράγοντας στο νέο θεσμικό πεδίο.
Κυρίες και Κύριοι,
Έχουμε τη χαρά και την τιμή, εισηγητές στην Ημερίδα μας να είναι 2 διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί, που ταυτόχρονα είναι και  μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εκπόνηση του προγράμματος ο κύριος  Χλέπας Νίκος - Αναπληρωτής Καθηγητής  Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο κύριος  Κουταλάκης Χαράλαμπος, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης ο εξαίρετος συνάδελφος κύριος  Γιώργος Μαστοράκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων.
Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες Διαλόγου από τις πολιτικές δυνάμεις της περιοχής μας και φορείς της αυτοδιοίκησης.»
Ακολούθησαν ο χαιρετισμός και οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε., που συνδιοργάνωσαν με το Δήμο Αγ. Στεφάνου την Ημερίδα.
Από τα ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ο κ. Νίκος Κοκκαλάς.
Από τη ΒΟΡΕΙΝΗ  ο κ. Νίκος  Παπαδόπουλος.
Από το ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ ο κ. Κουρκούτας Ηλίας.
Στο βήμα τους διαδέχθηκαν οι 4 εισηγητές.
Ο Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των αλλαγών, που έρχονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και στο περιεχόμενο τους.
Ο κ. Χλέπας  ανέπτυξε το θέμα – Το  νέο  σύστημα  διακυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών.
Ο κ. Κουταλάκης  αναφέρθηκε στον  Αναπτυξιακό ρόλο των νέων Δήμων και των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.
Ο κ. Μαστοράκος μίλησε για τις νέες δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του Σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, να στηρίξει τους νέους θεσμούς που δημιουργούνται.
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ