Feb4
Δέσμευση της Τ. Μπιρμπίλη για λύση του προβλήματος με τις ιδιοκτησίες σε Άγιο Στέφανο και Άνοιξη
2/4/2010 9:05:00 AM by Giannis

Ρητή δέσμευση τη υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη  για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα όρια των οικισμών Αγίου Στεφάνου και Άνοιξης, έγινε  στην πρόσφατη συζήτηση στη βουλή, στο νομοσχέδιο για την προστασία των καμένων εκτάσεων στη Βορειανατολική Αττική το καλοκαίρι του 2009. Όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια είχαν ανακύψει μείζονα κοινωνικά και νομικά προβλήματα από την αμφισβήτηση του κύρους νομαρχιακών αποφάσεων που είχαν εκδοθεί προ 34 ετών σχετικά με τα όρια των οικισμών Αγίου Στεφάνου και Άνοιξης. Είχαμε το οξύμωρο γεγονός πολίτες να χτίζουν νόμιμα με πολεοδομικές άδειες ή να αγοράζουν καθ’ όλα έγκυρα ακίνητα και να κινδυνεύουν να «χάσουν» τις ιδιοκτησίες τους. Η δήλωση της υπουργού έγινε στη συζήτηση στη βουλή έπειτα από «πίεση» βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής  ώστε να αρθεί η κοινωνική αυτή αδικία και να τερματιστεί η κατάσταση «αιχμαλωσίας» χιλιάδων καλόπιστων και νομοταγών πολιτών και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο κράτος, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους θεσμούς, ενώ παράλληλα με την οριστικοποίηση, δια νόμου, των ορίων των εν λόγω οικισμών προ του 1923 να αποθαρρυνθούν  πρακτικές που τελικά εκμεταλλεύονται την σύγχυση ως προς το καθεστώς της περιοχής, με στόχο την κερδοσκοπία σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Σε αυτή τη πρόσφατη συζήτηση στη βουλή ο βουλευτής της Περιφέρειας κ. Βασίλης Οικονόμου είχε με έμφαση τονίσει μεταξύ άλλων  «Γι’ αυτούς λοιπόν, που έχουν μία επιφανειακή εικόνα για την περιοχή μας, θέλω να τους ενημερώσω ότι η Βόρεια Αττική και στο σύνολό της η Αττική έχει και πάρα πολλές αγροτικές εκτάσεις. Αυτές οι εκτάσεις στο άρθρο 1 που λέτε για τα εκτός σχεδίου, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Θέλω και ζητάω και νομίζω ότι είναι λογικό να υπάρξει μία διευκρίνιση ότι η αναδάσωση για τα εκτός σχεδίου φυσικά δεν αφορά νόμιμες εκτάσεις που είναι αγροτικές ή εκτάσεις που είναι οικοδομήσιμες βάσει του νόμου. […] Στην πρώτη φάση εξασφαλίσαμε φτηνή στέγη στην Αθήνα τσιμεντοποιώντας και διαμορφώνοντας αυτό το τέρας που λέγεται Αθήνα -βλέπε αντιπαροχή- και στη δεύτερη φάση αφού στοιβάξαμε και μπορέσαμε να διαμορφώσουμε το τέρας των Αθηνών, πάνε κάποιοι να διαμορφώσουν την Αττική, την περιφέρεια δηλαδή, για φτηνό εξοχικό και φτηνή δεύτερη κατοικία. Άρα, λοιπόν, κυρία Μπιρμπίλη, έχουμε την εξής αντίφαση: Η Πολεοδομία να δίνει τις άδειες οικοδομής σε Άνοιξη και Άγιο Στέφανο και το Δασαρχείο να μην δίνει σήμερα με μία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας αυτή τη δυνατότητα και να λέει «δάσος». Αυτές οι κουτοπονηριές πρέπει να σταματήσουν. Φτηνή στέγη, έστω δεύτερη στέγη, πάνω στην πλάτη του λαού δεν μπορεί να υπάρξει. Εγώ, λοιπόν, λέω το εξής. Επειδή αν ο Άγιος Στέφανος και η Άνοιξη έμεναν με το σχέδιο προ του 1923, θα ήταν δυο πόλεις των οκτακοσίων και πεντακοσίων κατοίκων -σήμερα θέλω να σας ενημερώσω ότι ο Άγιος Στέφανος είναι των δεκαπέντε χιλιάδων και η Άνοιξη των δέκα χιλιάδων κατοίκων- σημαίνει λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή θα συζητάγαμε για ένα τεράστιο παράδοξο, για ένα μεγάλο ατόπημα της ελληνικής πολιτείας. Να σταματήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού. […]»
Η δέσμευση 
Απαντώντας η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη  δήλωσε «Θέλω να έρθω στην προσθήκη των συγκεκριμένων άρθρων και του άρθρου 1 και η οποία αφορά τις συγκεκριμένες περιοχές του Αγίου Στεφάνου. Πράγματι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο χρονίζει. Ένα κομμάτι αυτής της περιοχής έχει κηρυχθεί αναδασωτέο και με παλαιότερες πυρκαγιές που είχαμε σε εκείνη την περιοχή. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τροπολογία. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο πρέπει να συζητήσουμε όλες οι πτέρυγες της Βουλής και να δούμε πώς αυτό από κοινού θα το λύσουμε. Όμως, δεν μπορεί να υπάρξει μια προσθήκη που κατά τη γνώμη μας ρυθμίζει καθαρώς πολεοδομικά θέματα σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο αφορά την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής. Επίσης εδώ να πω ότι οι πράξεις των οποίων ζητείται η κύρωση, έχουν απασχόληση κατ’ επανάληψη τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και το Συνήγορο του Πολίτη. Άρα, αν αυτά έμπαιναν σε μια ρύθμιση πολεοδομικού χαρακτήρα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα ερχόμασταν σε αντίθεση με αυτά που έχει εκφράσει η δικαστική εξουσία. Επομένως, αντί της νομοθετικής κύρωσης ανίσχυρων διοικητικών πράξεων, νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερη η επανεξέταση του πολεοδομικού καθεστώτος των συγκεκριμένων περιοχών και η θωράκισή τους με πράξεις της διοίκησης που θα ακολουθούν και θα ευθυγραμμίζονται προς τις επιδιώξεις του συνταγματικού και του κοινού νομοθέτη. Σε κάθε περίπτωση δεσμευόμαστε. Γνωρίζουμε το κοινωνικό αυτό πρόβλημα. Θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε και ελπίζουμε να φέρουμε σύντομα μία ρύθμιση στη Βουλή.»
Οι δήμαρχοι
Η εφημερίδα μας απευθύνθηκε στον δήμαρχο Αγίου Στεφάνου κ. Παναγιώτη Βορριά ο οποίος μας δήλωσε για το θέμα «Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των Βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και των Δημάρχων Αγίου Στεφάνου και Άνοιξης, η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στη Βουλή παραδέχθηκε ότι, το πρόβλημα των ορίων των οικισμών Αγίου Στεφάνου και Άνοιξης είναι σοβαρότατο, το πολεοδομικό τους καθεστώς πρέπει να επανεξεταστεί και να θωρακιστεί με πράξεις της διοίκησης, που θα ευθυγραμμίζονται προς τις επιδιώξεις του συνταγματικού και κοινού νομοθέτη. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι, το κοινωνικό αυτό πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει με ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή.
Ο Δήμος Αγίου Στεφάνου, με την ενεργό συμμετοχή των Βουλευτών, Συλλόγων και Φορέων της Περιοχής αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή των Πολιτών, θα συνεργαστεί με το αρμόδιο Υπουργείο για την οριστική λύση των ορίων των Οικισμών του Αγίου Στεφάνου και του Πευκόφυτου με σημειακή αποτύπωση επί χαρτών των ορίων τους, καθώς επίσης για την κύρωση των αποφάσεων για την πολεοδομική μελέτη της 1ης ενότητας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Πόλης μας.»
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του δημάρχου Άνοιξης κ. Γιάννη Νικητόπουλου: «Για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια που ασχολούμαι με τα θέματα της αυτοδιοίκησης στην άνοιξη βλέπω μια τόσο θετική δήλωση ενώπιον της βουλής υπουργού Περιβάλλοντος που κατανοεί ότι υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα στην Άνοιξη και στον Άγιο Στέφανο, που κατανοεί ότι δεν φταίνε οι άνθρωποι που αγόραζαν νόμιμα σπίτια για να ζήσουν και δηλώνει ότι το πρόβλημα αυτό σε συνεργασία με όλες τις πτέρυγες της βουλής θα το λύσει. Την ευχαριστούμε θερμά.»
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ